14.09.2010. / 14:03

Autor: Hina

Dani ruske duhovne kulture izazvali veliko zanimanje publike

"Dani" su ove godine dio projekta predstavljanja duhovne kulture Ruske Federacije u zemljama Jugoistočne Europe, rekao je ministar Biškupić, najavivši da se za iduću godinu planira predstavljanje hrvatske kulture u Rusiji

Božo BiškupićBožo BiškupićDani ruske duhovne kulture u Hrvatskoj koji se održavaju ove jeseni u Zagrebu, izazvali su veliko zanimanje i oduševljenje kod hrvatske publike, ocijenjeno je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture, na kojoj su, uz ministra Božu Biškupića, bili i predstavnici domaćih kulturnih institucija koje su ugostile ruske umjetnike i njihova djela.

"Dani" su ove godine dio projekta predstavljanja duhovne kulture Ruske Federacije u zemljama Jugoistočne Europe, rekao je ministar Biškupić, najavivši da se za iduću godinu planira predstavljanje hrvatske kulture u Rusiji.

Važnost takvih manifestacija je u jačanju suradnje dviju zemalja na području kulture i poticanju razmjena programa između njihovih institucija, istaknuo je ministar Biškupić.

Kao uvod u Dane ruske duhovne kulture ljetos se u Klovićevim dvorima održala izložba "Ruske ikone 15.- 20. stoljeća", a program manifestacije je počeo 13. rujna u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" uspješnim nastupom Moskovskog sinodalnog zbora, jednog od najstarijih profesionalnih zborova u Rusiji.

Ista koncertna dvorana ugostit će 15. rujna vokalni trio "Relikt" koji će u programu "Romansa o Rusiji" izvesti ruske narodne pjesme, starinske romanse i komornu glazbu te klasična djela i pjesme napisane za trio.

Za ciklus suvremenog ruskog filma, koji se održava od 12. do 17. rujna u kinu Tuškanac, priređene su projekcije šest novijih ruskih igranih filmova.

Za jednu od najvećih atrakcija cijele manifestacije, večerašnji gala koncert ruskih baletnih zvijezda u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), rasprodane su sve ulaznice. Vrhunski umjetnici iz Boljšoj teatra iz Moskve, Marijinskog i Mihajlovskog teatra iz Sankt Peterburga izvest će najljepše plesne točke klasičnog baleta i suvremene koreografije.

Izrazivši zadovoljstvo velikim zanimanjem hrvatskih gledatelja za ruske priredbe, Boris Medvedev, zamjenik ruskog veleposlanika u Hrvatskoj, naglasio je kako Dani ruske duhovne kulture u Hrvatskoj pridonose suradnji ruskoga i hrvatskoj naroda, zbližavaju dviju kultura te boljem uzajamnom razumijevanju.

Vezane vijesti

Ražalovana ex-ministarska četvorka se vraća u Sabor: 'Radili smo pošteno i...

Ražalovana ex-ministarska četvorka se vraća u Sabor: 'Radili smo pošteno i dobro'

Sada već bivši ministri Ivan Šuker, Marina Matulović Dropulić, Branko Vukelić i Božo Biškupić raspravu o njihovoj smjeni proveli su u saborskom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika