14.09.2010. / 15:43

Autor: Nacional.hr

Porezna uprava Republike Hrvatske uvela nove VIES sustave uz pomoć IBM-a

Implementacija projekta "VIES unapređenja i razvoj" u Hrvatskoj trajala je 18 mjeseci, od veljače 2009. do rujna 2010. godine

Sustavi su potrebni Poreznoj upravi Republike Hrvatske za povezivanje s IT sustavima Europske unijeSustavi su potrebni Poreznoj upravi Republike Hrvatske za povezivanje s IT sustavima Europske unijePorezna uprava Republike Hrvatske i IBM Hrvatska uspješno su završili uvođenje nacionalnih sustava: Sustav za razmjenu informacija o PDV-u (VAT Information Exchange System - VIES): VAT Information Exchange System (VIES), Sustav povrata PDV-a, Sustav PDV-a na e-usluge, Sustav mini One Stop Shop i Sustav za razmjenu e-formulara.

Projekt pod nazivom "VIES unapređenja i VES razvoj" vrijedan 2 milijuna eura financirala je Europska komisija u sklopu PHARE 2006 programa. Spomenuti projekt predstavlja važan korak u pripremi Hrvatske u procesu zadovoljavanja preduvjeta za ulazak u Europsku uniju te pomaže u podizanju transparentnosti i smanjenju korupcije neophodnih za razvoj i ekonomsku stabilnost.

Novi kompjuterizirani sustavi temelje se na Servisno Orijentiranoj Arhitekturi (Service Oriented Architecture - SOA) te omogućuju hrvatskoj Vladi učinkovito upravljanje s prekograničnim plaćanjima PDV-a i bolju komunikaciju s ostalim članicama EU, smanjenje administracije te povećanje efikasnosti za trgovce i porezne djelatnike.

Jedna od glavnih značajki VIES sustava je u tome što pomaže i u otkrivanju svih vrsta nepravilnosti te poboljšava borbu protiv poreznih prijevara. Sustav će omogućiti tvrtkama brzo dobivanje potvrda o PDV-u svojih trgovačkih partnera te će omogućiti Središnjem uredu Porezne uprave rad sa snažnim on-line alatom za praćenje i kontrolu tijeka plaćanja PDV-a. Uz elektroničku razmjenu podataka, sustav značajno povećava učinkovitost administrativnih poslova te smanjuje velike količine papirnate dokumentacije.

Isporuka robe unutar EU oslobođena je plaćanja PDV-a u zemlji iz koje se izvozi ako se izvozi u zemlju s kojom je potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Sustav VIES uvodi se kao podrška pri kontroliranju PDV-a unutar Europske unije. Novi sustav podržava računalna mreža kojom upravlja Središnji ured za vezu, CLO koji je osnovan u poreznim upravama država članica Europske unije.

Sustav povrata PDV-a (VAT Refund) omogućit će pojednostavljenje povrata poreza. Trgovci iz zemalja članica Europske unije moći će tražiti direktni povrat poreza za robu kupljenu u zemljama koje imaju uveden spomenuti sustav.

U posljednjih pet godina, IBM je pružao podršku hrvatskoj Vladi na nekoliko važnih e-government projekata. Razvoj i uvođenje sustava VIES predstavlja jedan od ključnih projekata u pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te primjer kako se uz primjenu inovativnih tehnologija Hrvatska pozicionira kao jedna od zemalja s najboljom praksom na području e-governmenta.

Sustavi su potrebni Poreznoj upravi Republike Hrvatske za povezivanje s IT sustavima Europske unije kako bi se omogućila razmjena podataka između zemalja članica neposredno prije pristupanja Republike Hrvatske u EU. Sustavi su razvijeni u skladu s funkcionalnim i tehničkim zahtjevima kao nastavak uspješno završenog projekta VIES Obvezni razvoj.

Implementacija projekta "VIES unapređenja i razvoj" u Hrvatskoj trajala je 18 mjeseci, od veljače 2009. do rujna 2010. godine.

Vezane vijesti

Poreznici u crvenom

Poreznici u crvenom

Kada je početkom mjseca Vlada donijela novu uredbu kojom povećava plaće vodećem kadru u Poreznoj upravi i dodjeljuje bonuse za dobar rad, nije bilo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika