15.09.2010. / 08:15

Autor: Martina Čizmić

Milanović: Kad je HDZ u pitanju, nikad ne znate na što su spremni

"MMF nam ne bi trebao, ali s ovakvim HDZ-om do izbora - tko zna? Mi ćemo učiniti sve da nam MMF ne treba", dodao je Milanović

Zoran MilanovićZoran MilanovićPrvi čovjek SDP-a Zoran Milanović ne skriva svoju želju za mjestom u Banskim dvorima. I što se više priibližava vrijeme parlamentarni izbora to je njegova, i SDP-ova kampanja sve izrazitija.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju tako Milanović otkriva plan prema kojem će SDP izaći na ulice i razgovarati s prosječnim građaninom, vidjeti koji ga problemi muče, što on želi od života.

"Ljudi žele raditi i od te plaće pristojno živjeti, školovati djecu, imati dostupne zdravstvene usluge", ističe Milanović.

Isticalo se kako je SDP sklopio pakt sa sindikatima te će zajednički pokušati pobijediti HDZ. No, neki su Milanoviću predbacivali da se u potpisivanje zahtjeva za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu priključio tek kad su građani masovno prihvatili ideju.

"To nije točno. Već u startu, prije prikupljanja potpisa na Jelačićevu trgu jasno sam rekao da inicijativu podržavama i da ću dati svoj potpis", odgovorio je kritičarima i dodao kako je po njegovom mišljenju referendum u ovom trenutku samo tehničko pitanje. Iako je Vlada na neki način priznala poraz povlačenjem prijedloga ZOR-a iz saborske procedure, Milanović smatra kako bi se referendum ipak trebao održati.

" Vlada je morala biti odgovornija i o tome razmišljati ranije. Sindikati su Vladi nudili kompromis, da se otkazni rok ograniči na šest mjeseci. No, Vlada čak ni na to nije pristala. Nakon toga demokracija dolazi na naplatu, zakon je zakon i treba ga provoditi. Referendum se mora raspisati", istaknuo je Milanović.

Na pitanje sprema li se Hrvatskoj grčki scenarij - da jedna vlada napravi dugove, a druga preuzme i bude prisiljena napraviti velike rezove Milanović odmahuje glavom.

"Ako netko govori o rezovima to je sadašnja Vlada Jadranke Kosor. Mi smo, na sreću daleko od grčkog scenarija", dodaje te ističe kako u Hrvatskoj vjerojatno ne bi došlo do većih prosvjeda poput onih u Grčkoj. Pa ipak, složio se s tim da je HDZ spretan u organiziranju prosvjeda.

"Kad je HDZ u pitanju, nikad ne znate na što su spremni", složio se.

No, ne slaže se s ocjenom aktualne vlade o višku u državnim službama.

"Nužna je veća efikasnosnt. Tih pet posto viška koje ona spominje nije doveo SDP - ja, niti bilo tko drugi. Doveo ih je HDZ i ako misle da treba rezati, neka režu.

Slaže se kako je potrebno štiti radnička prava i mirovine, pogotovo jer u Hrvatskoj trenutno ima oko 1,2 milijuna umirovljenika.

Prizivanje MMF-a u Hrvatsku smatra neopravdanim.

"MMF nam ne bi trebao, ali s ovakvim HDZ-om do izbora - tko zna? Mi ćemo učiniti sve da nam MMF ne treba", dodao je Milanović.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 15.09.10. 09:14

vuk dlaku mjenja ali čud nikada takovi su ovi sdp a 2000 otkaz za otkazom


registracija
31/1/10

STTony, 15.09.10. 10:25

Čmarko, i treba razjuriti razne Kra-De-Zeove nesposobne krpelji koji su se razmilili po državnim službama i samo sisaju i kradu ovu zemlju.

I ti si vjerovatno jedan od njih.


registracija
11/1/10

fluid, 15.09.10. 10:59

Bilo koji problem da treba stranka riješiti,bilo kao pravna bilo kao fizička osoba,zapne na samom početku potraživanja.Referenti kao i sva ostala birokratska bagra jednostavno svojim ponašanjem a potom i primjenom nelogičnih i glupih propisa,onemogućava bilo kakvo rješavanje problema.Sve to besmisleno i neodrživo dugo traje.A šta se sve mora "izvaditi"od papira to je nevjerovatno.Čak nema uporište ni u zdravoj logici.ALI mora se BAŠ TAKO.Dakle ako ima previše birokata tada je apsurd još veći jer jednostavno ne funkcioniraju.Kako je to rgan državne uprave,a pod ingerencijom je vlde,tada je vlada odgovorna za takvo stanje.Ako se već na početku stranke susreću sa takvim problemom,dalje neće ni pokušati jer ispadne skuplja pita nego tepsija.Nesposobnosti vlada ti je ime. Milanoviću,dođeš li na vlast a ne riješite ova goruća pitanja radikalnim promjenama,bit ćete samo nastavak nečega vrlo lošeg za Hrvatsku.I opet će se povijet ponoviti.No koliko ovaj narod i ova zemlja ima više potencijala za vaše eksperimente?


registracija
11/1/10

fluid, 15.09.10. 11:06

Politika bi napravila(i morati će)najjači potez da donese političku odluku da sebe samu izbaci iz obaveza koje sada tako loše radi.Zna se šta je politika.Omogućiti tržištu i gospodarstvu da kao struka radi to što sada rade kojekakvi upravni odbori.Jasno je da su upravni odbori samo kontrola preusmjeravanja preostalih vrijednosti u privatne ili stranačke džepove.Posljedice ni nemogu biti drugačije nego kakve jesu.No u Hrvatskoj je još uvijek jugoslavenski sindrom na snazi.Drugi(politika)misli za sve građane koji to nemoraju i idemo.Tržišno gospodarstvo kaže,politika van iz tržišnih voda.VAN!!!A struka napred.Jeste li spremni na to ili vjerujete da ako ne kontrolirate resurse(gospodarske)da će to biti loše za stranku pa zato opet po starom.E da bi vi opstali.A dražava neka propada.Kao i narod.!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika