16.09.2010. / 10:17

Autor: Hina

Njemački kardinal povodom Papina posjeta Britaniju nazvao 'zemljom Trećeg svijeta'

U intervjuu koji je objavio njemački tjednik Focus, kardinal Kasper je kazao: "Kad sletite u zračnu luku Heathrow ponekad imate dojam da ste sletjeli u zemlju Trećeg svijeta"

Walter Kasper (lijevo)Walter Kasper (lijevo)Povodom četverodnevnog posjeta pape Benedikta XVI. Velikoj Britaniji koji počinje u četvrtak, njemački kardinal Walter Kasper nazvao je Britaniju "zemljom Trećeg svijeta", ocijenivši da se u njoj raširio "agresivni neoateizam".

U intervjuu koji je objavio njemački tjednik Focus, kardinal Kasper je kazao: "Kad sletite u zračnu luku Heathrow ponekad imate dojam da ste sletjeli u zemlju Trećeg svijeta". Dodao je da se "u Engleskoj raširio agresivni neoateizam".

Vatikan koji se nada Papinim posjetom približiti katolike i anglikance, umanjio je značaj tih riječi.

"Mišljenja kardinala Kaspera ne predstavljaju ni u kojem slučaju negativnu namjeru i prezir spram Velike Britanije", kazao je glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi u priopćenju.

Po riječima Lombardija, kardinal Kasper svojom se izjavom "osvrnuo na činjenicu da se dolaskom u zračnu luku Londona, kao što je slučaj s brojnim svjetskim metropolama, uviđa da se nalazimo u zemlji u kojoj se susreću ljudske realnosti najrazličitijeg podrijetla i životnih uvjeta".

Kardinalu Kasperu koji je prvotno trebao sudjelovati u Papinom posjetu Vatikan nije odobrio posjet, službeno "iz zdravstvenih razloga".

Katolička crkva Engleske i Walesa distancirala se od događaja. "Komentari koji se pripisuju kardinalu Kasperu ne predstavljaju stavove Vatikana niti biskupa te zemlje", istaknuo je glasnogovornik.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika