16.09.2010. / 11:03

Autor: Nacional.hr

Foto: Pogledajte kako izgleda kapsula koja će izvlačiti čileanske rudare

Istovremeno su dvije bušilice koje kopaju prilaze kako bi se izvukla 33 rudara premašile u srijedu dubinu od 300 metara, nakon nastavka radova prekinutih na šest dana

Foto: ReutersFoto: ReutersRudare koji su od 5. kolovoza zarobljeni 700 metara ispod površine zemlje u rudniku u San Joseu na površinu će izvući uska cilindrična kapsula. Kapsulu je dizajnirao tim tehničara u brodogradilištu Maestranzas po specijalnoj narudžbi čileanskog predsjednika Sebastiana Pinere.

Čelična kapsula je zapravo kavez za spašavanje dugačak 2,5 metra, promjera 54 cm, s ojačanim gornjim dijelom. Tijekom izvlačenja na površinu spasioci će imati videovezu s rudarom u kapsuli kako bi cijelo vrijeme mogli komunicirati.

Kapsula će biti opremljena i bocom kisika, specijalnim osvjetljenjem, otvorom za evakuaciju te sigurnosnim uređajem s pomoću kojeg se rudar može vratiti u početni položaj ako naiđe na zapreku na putu prema površini.

Zanimljivo kako su rudari ovaj tjedan počeli vježbati kako bi bili dovoljno mršavi da do otprilike Božića stanu u kapsulu.

Istovremeno su dvije bušilice koje kopaju prilaze kako bi se izvukla 33 rudara premašile u srijedu dubinu od 300 metara, nakon nastavka radova prekinutih na šest dana.

Bušilica T-130 koja kopa vertikalni tunel kako bi se izvuklo rudare zatočene od 5. kolovoza na dnu rudnika zlata i bakra San Jose, nastavila je s radom nakon šest dana prekida, izjavio je inženjer Andre Sougarret, član spasilačke ekipe.

"Doprla je do 368 metara" dubine, naglasio je koordinator radova Rene Aguilar na konferenciji za tisak. "Dobro je radila od početka operacija. Prodire bez problema", izjavio je on.

T-130 zaustavljen je prošlog četvrtka jer je puknuo dio glave bušilice te je ostala zaglavljena u rupi. Nakon nekoliko radnih dana, inženjeri su uspjeli izvući potrgane dijelove u utorak.

Stroj Strata 950 australske proizvodnje počeo je bušiti prvi tunel u okviru "plana A". Vlasti su potom dale zeleno svjetlo zamjenskom planu nazvanom "plan B" u slučaju da prvi propadne i ta se druga opcija čini bržom.

Strata 950 "dosegla je jutros 308 metara dubine. Prodrla je 25 metara u zadnja 24 sata", objasnio je Aguilar.

Vezane vijesti

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Čileanski Vrhovni sud osudio je dvojicu umirovljenih generala na kućni pritvor zbog ilegalne prodaje oružja Hrvatskoj prije 20 godina, čime su kršili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika