16.09.2010. / 14:05

Autor: Nacional.hr

Električni automobil na turneji: Tesla se vraća kući

Dva studenta u Tesla Roadsteru ukupno će u 13 dana prijeći 4.047 km i proći kroz 8 zemalja i 17 gradova

RWE Tesla RoadsterRWE Tesla RoadsterU njemačkom gradu Essenu započela je RWE Tesla turneja koja najavljuje skoru budućnost u prometu: električne automobile na cestama europskih gradova.

Dvoje njemačkih studenata, vozeći najpoznatiji električni automobil Tesla Roadster, u sljedećih će 13 dana prevaliti više od četiri tisuće kilometara, posjetiti osam europskih zemalja te 17 gradova. Poruka je jasna: Europa je spremna za električne automobile - ekološki potpuno čiste. Turneja završava u Turskoj, u Istanbulu, čime se i simbolički spajaju dvije ovogodišnje europske metropole kulture - Essen i Istanbul.

U Hrvatskoj će se RWE Tesla turneja zaustaviti nekoliko puta. Prvo 23. rujna u Zagrebu, a 24. u Labinu, gdje će biti postavljene prve stanice za punjenje električnih automobila. Nakon Labina, Tesla Roadster će krenuti prema Vukovaru na još jedno punjenje, odakle nastavlja svoje putovanje prema Istanbulu.

Električni automobili smatraju se budućnošću osobnog prijevoza, pa ne čudi kako mnoge europske zemlje subvencioniraju svoje građane pri kupnji ovakvih automobila. RWE-ova tvrtka kćer RWE Efficiency već neko vrijeme promovira i postavlja infrastrukturu za punjenje električnih automobila diljem Europe.

Spomenuta turneja već je izazvala medijsku pozornost pa putovanje kroz Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju i Bugarsku prate televizijske ekipe iz Njemačke i Turske. Svi zainteresirani moći će pratiti napredak turneje i online - na Facebook stranici projekta, na službenoj stranici RWE Mobility, a studenti će o svojoj avanturi redovito pisati blog.

Vezane vijesti

Električni Nissan Leaf japanski automobil godine

Električni Nissan Leaf japanski automobil godine

Električni automobil Nissan Leaf proglašen je u subotu u Japanu automobilom godine, u povodu održavanja tokijskog sajma automobila, izvijestio je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika