Objavljeno u Nacionalu br. 775, 2010-09-21

Autor: Hrvoje Šimičević

SUKOB TREĆE GENERACIJE

Godinu dana prije izbora bjesni rat posvađanih umirovljeničkih stranaka

S obzirom na masivno biračko tijelo od 1,2 milijuna umirovljenika kojima se te stranke izravno obraćaju, logično je da su HDZ i SDP pokazali interes da im se takve političke opcije priklone na izborima koji će se održati sljedeće godine

SILVANO HRELJA izišao je iz Vladine koalicije i dogovorio se s oporbom, što se mnogim umirovljenicima ne sviđaSILVANO HRELJA izišao je iz Vladine koalicije i dogovorio se s oporbom, što se mnogim umirovljenicima ne sviđaU pozadini političkih razračunavanja između dvije najveće stranke, koje oko sebe okupljaju koalicije s kojima bi trebali izaći na sljedećim parlamentarnim izborima, odvija se žestoki sukob između političkih stranaka koje programski i interesno zastupaju umirovljeničku populaciju. Hrvatska stranka umirovljenika od Silvana Hrelje, koji je nedavno istupio iz vladajuće koalicije te se pridružio tzv. Kukuriku koaliciji, već se tjednima sukobljava sa Strankom umirovljenika, koja je s još 4 manje, također izvanparlamentarne stranke nedavno osnovala blok Umirovljenici zajedno. S obzirom na masivno biračko tijelo od 1,2 milijuna umirovljenika kojima se te stranke izravno obraćaju, logično je da su HDZ i SDP pokazali interes da im se takve političke opcije priklone na izborima koji će se održati sljedeće godine.

Štoviše, višetjednim sukobom između tih dviju umirovljeničkih grupacija dominira retorika prema kojoj su upravo HDZ i SDP gurnuti u prvi plan. Naime, dok s jedne strane Silvano Hrelja tvrdi kako je Stranka umirovljenika zajedno s njihovom koalicijom zapravo HDZ-ov satelit kojemu je jedini cilj razbijanje njihove stranke, čelnik SU-a Lazar Grujić optužuje Hrelju kako je on ulaskom u Kukuriku koaliciju izdao interese umirovljenika tako da se priklonio jednoj ideologiji, a sve zbog zastupničke fotelje. No što je još interesantnije u kontekstu ovih konkretnih parlamentarnih izbora, za razliku od proteklih izbora u kojima su imali minimalni broj saborskih zastupnika, rejting stranaka koje predstavljaju umirovljenike prema prvim ispitivanjima javnog mnijenja više je nego povoljan. Prema nedavnoj anketi agencije Puls, koalicija Umirovljenici zajedno osvojila je 3,3 posto glasova ispitanih građana, dospijevši tako na ukupno peto mjesto ove ankete, iza Kukuriku koalicije, HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, HSLS-a i Glavaševa HDSSB-a.

"Naša jedina koalicija će biti ona s umirovljenicima. Odgovorno tvrdim da ćemo na izbore ići samostalno, a nakon njih otvoreni smo za razgovore sa svima. Činjenica je da smo mi interesna skupina koja zbog populacije koju predstavlja treba biti u koaliciji s vladajućima. Suradnju ćemo ponuditi i koaliciji koju predvodi SDP, u slučaju da budu formirali većinu u parlamentu. Naravno, da bi do toga uopće došlo, treba vidjeti kakve ćemo rezultate uopće postići na izborima", istaknuo je Grujić.

Vezane vijesti

'Morat ćemo raditi više, inteligentnije i ići u mirovinu kasnije'

'Morat ćemo raditi više, inteligentnije i ići u mirovinu kasnije'

Silvano Hrelja ponovno je na današnjoj 10. redovnoj i izbornoj skupštini Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) izabran za predsjednika te stranke.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika