Objavljeno u Nacionalu br. 778, 2010-10-12

Autor: Dean Sinovčić

OD ZATVORENIKA DO LATINO FILMSKE ZVIJEZDE

'Dosadno mi je ako u filmu nekog ne ubijem'

Danny Trejo, glumac koji se proslavio ulogama nasilnika i negativaca, u filmu 'Machete' sa 66 godina prvi put glumi glavnu ulogu; za Nacional govori o svojoj mračnoj prošlosti, porocima i tetovažama, te zašto mu je neobično kad njegov lik preživi film

Tijelo kao slika Danny Trejo na premijeri filma 'Machete' u Veneciji pokazivao je
svoje istetovirano tijelo koje mu od početka karijere donosi brojne uloge psihopata i kriminalacaTijelo kao slika Danny Trejo na premijeri filma 'Machete' u Veneciji pokazivao je svoje istetovirano tijelo koje mu od početka karijere donosi brojne uloge psihopata i kriminalacaLik i djelo 66-godišnjeg američkog glumca meksičkog podrijetla Dannyja Treja nije teško zapamtiti. Nizak, snažan, istetoviran po cijelom tijelu, uvijek naoružan noževima. Takav se najčešće pojavljivao u filmovima redatelja Roberta Rodrigueza, od “Desperada” i “Od sumraka do zore” preko trilogije “Spy Kids” pa do “Bilo jednom u Meksiku”. Ta suradnja se nastavila i ove godine. Prvo je Trejo glumio u filmu “Predatori” koji je Rodriguez producirao a zatim prvi put u svojoj karijeri dobio glavnu ulogu u filmu “Machete” koji se od prošlog četvrtka prikazuje u hrvatskim kinima. U njemu Trejo glumi Machetea, bivšeg federalnog agenta koji će uz pomoć agentice koju glumi Jessica Alba razotkriti kriminal na meksičko-američkoj granici s kojim je povezan narkošef kojega glumi Steven Seagal, ali i američki senator kojega glumi Robert De Niro.


DANNY TREJO, s kojim smo za Nacional razgovarali prošlog mjeseca tijekom filmskog festivala u Veneciji, vrlo je rano postao problematična osoba. Kao tinejdžer je bio alkoholičar i narkoman, veći dio šezdesetih godina prošlog stoljeća proveo je u američkim zatvorima Soledad, San Quentin, Folsom, Vacaville, Susanville i Sierra gdje je bio sjajan boksač i osvajao mnoge zatvorske titule. Prvu filmsku ulogu dobio je s 41 godinom, 1985., i to u filmu “Pobješnjeli vlak” s Jonom Voightom i Ericom Robertsom. Kako to obično biva, Danny Trejo je uživo sušta suprotnost opakim likovima koje glumi u filmovima. Brbljav i duhovit, neobično je ponosan ne samo na svoje filmske uloge nego i na svoju humanitarnu ulogu koja se sastoji u čestom predavanju djeci o borbi protiv droge i alkohola.

NACIONAL: Kao glumac, prepoznatljivi ste po svojim tetovažama. Kada i kako su one nastale?

- Bilo je to dok sam bio u zatvoru, a u zatvoru nekako morate trošiti vrijeme. Sve moje tetovaže imaju neki smisao. Kada sam počeo snimati filmove, tetovaže na meni su imale smisao u mojim filmskim ulogama jer su mi, posebno u prvih pet godina moje karijere, redatelji i producenti davali odreda uloge negativaca i najčešće su tražili da budem gol do pojasa. Budući da sam uvijek vježbao i održavao svoje tijelo, tako sam uvijek izgledao kao da sam tek izašao iz zatvora. Ljudi su me znali pitati: “Ne bojiš li se stereotipa, u svakom filmu ćeš glumiti jednu te istu ulogu, ulogu tetoviranog Meksikanca opakog izgleda”, na što sam im odgovarao: “To nije stereotip, to sam ja.”

NACIONAL: Kako je zatvor utjecao na vas nakon što ste izašli na slobodu?

- Kada sam izašao iz zatvora, obvezao sam se samom sebi da ću pomagati mladim ljudima kako ne bi iskusili zatvor kao što sam ga ja iskusio. Svaka dobra stvar u mom životu dogodila mi se kao rezultat činjenice da sam pomagao drugima. Tako sam ušao u filmski biznis. Pomagao sam jednom klincu kako bi se klonio droge. Jednom prilikom tražio je da dođem k njemu na posao kako bih mu dao podršku i tom sam prilikom slučajno susreo svog starog poznanika Edwarda Bonkera, pisca i glumca. Bonker i ja znali smo se iz zatvora, a on je 1984. napisao scenarij za film “Pobješnjeli vlak”. Ponudio mi je da Erica Robertsa treniram boks. Prihvatio sam ponudu i upoznao redatelja filma Andreja Končalovskog koji je odmah rekao kako mi daje ulogu u filmu “Pobješnjeli vlak”. Sve ostalo je povijest.

NACIONAL: Jeste li bili narkoman dok ste bili u zatvoru?

- Da, ali sam prekinuo s drogom i alkoholom 1968. Klinci kojima danas držim predavanja o borbi protiv alkoholizma i droge znaju da sam bio narkoman i alkoholičar, ali sam se izvukao, pa me zato smatraju uzorom, i ja doista uživam u tome.

NACIONAL: Je li istina da, zbog svojih zatvorskih iskustava, uvijek od redatelja filma u kojem glumite inzistirate na tome da negativci moraju biti ubijeni?

- Da, tako je. Ne želim da film u kojem glumim šalje poruku kako negativci mogu nekažnjeno pobjeći. Ja obilazim škole, maloljetničke domove, i objašnjavam toj djeci što znači biti kriminalac. I onda mi ona znaju reći: “Da, ali ti si glumio u filmu s puno negativaca”, na što ja kažem: “Da, ali oni su svi na kraju ubijeni.” Čak ne tražim da negativci u filmu odu u zatvor jer i to stvara osjećaj da su izbjegli pravu kaznu.

NACIONAL: Uloga u filmu “Machete” prva je glavna uloga u vašoj karijeri. Jeste li iznenađeni time što u 66. godini konačno dobivate glavnu ulogu?

PREMIJERA 'MACHETEA'
Robert Rodriguez, Danny Trejo, Jessica Alba i Michelle RodriguezPREMIJERA 'MACHETEA' Robert Rodriguez, Danny Trejo, Jessica Alba i Michelle Rodriguez- Mnogi u ovom poslu sanjaju o glavnoj ulozi u nekom filmu. Ja ne, ja samo želim raditi, i radit ću sve što mi kažu. Ako mi kažu da glumim drvo, ja ću glumiti drvo. Bitan mi je rad. Pogledajte moju biografiju pa ćete vidjeti koliko puno filmova sam snimio. Ja nisam ni Brad Pitt ni Leonardo DiCaprio te mi stoga velike filmske kompanije nikada ne bi dale glavnu ulogu. Ali Robert Rodriguez je to ipak napravio. Često mu kažem da je od bivšeg zatvorenika napravio ikonu, on je jedini napravio heroja od glumca koji ne izgleda baš normalno.

NACIONAL: Kao vječnog negativca u filmovima, stalno ste bili ubijani i niste dočekali kraj filma. Mora da je bilo iznenađenje za vas dočekati kraj filma živ i zdrav.

- Ovog puta uživao sam u tome što sam preživio cijeli film. Bilo je slučajeva kada bih u deset ili 12 dana snimio četiri filma. Bile su to pucačine u kojima bih bio vrlo brzo ubijen, pa sam skakao iz filma u film. Znao sam sebi reći pa tko sam ja da me ostave da preživim do kraja filma.

NACIONAL: Ako vam je Robert Rodriguez prijatelj, zašto vas je dao tako rano ubiti u filmu “Predatori” koji je on producirao?

- Zato što sam morao dovršiti snimanje filma “Machete”. Isprva nije ni želio da glumim u “Predatorima” zbog uloge filmu “Machete”, a onda mi je rekao: “U redu, ali prvi ćeš poginuti.”

NACIONAL: Ne samo da je ovo prva glavna uloga za vas, nego je i prva glavna uloga za nekog latino glumca.

- U ovom trenutku Jessica Alba i ja predstavljamo latino glumce u Hollywoodu a prvi put latino glumac ima glavnu ulogu u filmu. Ovime se filmom otvaraju vrata za latino glumce u Hollywoodu koji će reći “ako je Danny Trejo mogao glumiti glavnu logu, onda tu ima mjesta i za nas”. Mislim da se percepcija Hollywooda spram latino glumaca polako mijenja. Glavni glumac više ne treba biti ljepuškasti mladić.

NACIONAL: Film “Machete” je prepun nasilja, ne mislite li da neke scene nije lako gledati?

- Doveo sam svoju 83-godišnju majku na premijeru filma. Nisam želio, ali kako je to moj prvi film u kojem imam glavnu ulogu, onda je ona silno željela doći na premijeru. Ona je navikla na moje scene nasilja tako da prije svega nisam želio da vidi scenu u bazenu kada vodim ljubav s dvije djevojke. Kako se ta scena približavala, tako sam se pokušao zapričati s majkom kako bih joj odvukao pozornost, ali mi je ona odbrusila: “Hoćeš li više ušutjeti!” Nije se ona brinula za nasilje, pa Rodriguez je veliki ljubitelj stripova tako da je njegovo nasilje prepuno duhovitosti. Uostalom, svojedobno sam pričao Rodriguezu da mi je, dok sam bio na uvjetnoj slobodi, policija zabranila da se približavam oštrim predmetima, a Rodriguez mi u svakom filmu daje da bacam noževe.

NACIONAL: Mama se navikla na nasilne uloge sina, a što je s ostalom publikom?

- Nasilje je u ovom filmu prikazano na zabavan način. To je moje mišljenje, ali deset različitih gledatelja na deset će različitih načina prokomentirati ovaj ili bilo koji drugi film. Netko se sigurno jDVIJE AKCIJSKE ZVIJEZDE Danny Trejo s Donom
Johnsonom na premijeri
'Machetea'DVIJE AKCIJSKE ZVIJEZDE Danny Trejo s Donom Johnsonom na premijeri 'Machetea'ednom zapitao “ma što ta Snjeguljica zapravo radi sa sedam patuljaka”. Ovaj film napravljen je radi zabave, nikako da bismo nekoga potakli da radi iste stvari koje je vidio u filmu.

NACIONAL: Hoćete li se ikada odmaknuti od akcijskih filmova i glumiti u nekoj drami?

- Prije pet godina glumio sam pristojnog momka u drami “Sherry Baby”, ali to mi je toliko dosadno da sam na snimanju pitao redateljicu Laurie Collyer zar neću nikoga ubiti u tom filmu. Bio je to dobar film, napisali su dobre kritike o njemu, ali što mogu kad ja volim akcijske filmove. Moja djeca mi ne bi dopustila ulogu u nekom drugom filmu osim akcijskom jer bi to ljudima smetalo.

NACIONAL: Čudi li vas što ste u filmu “Machete” veća zvijezda i od Roberta De Nira koji glumi u njemu?

- De Niro je jedan od najvećih američkih glumaca. Upoznao sam ga kada smo snimali film “Vrućina”. Tada ga je upoznao i moj sin Gilbert kojemu je bilo devet godina. Kada sam ih upoznavao, De Niro mu je rekao “Bok, Gilbert”, a on mu je odvratio čuvenom rečenicom iz filma “Taksist”: “Are you talking to me?” Znate, kada snimate s De Nirom, osjećate se neugodno, ali on tome nije kriv jer on je najpristojnija osoba na svijetu. Kada smo snimali film “Vrućina”, De Niro mi je prišao i pitao me kako ću odglumiti sljedeću scenu. Ja sam se sav uplašio i uzvratio mu: “Kako ti misliš da bih je trebao odglumiti?” On mi je najpristojnije dao nekoliko savjeta. Sav sam drhtao nakon toga, ipak je to De Niro. Ali on uopće ne shvaća koliko je velik i važan kao glumac. Uostalom, ubili su me stotinu puta na filmu, ali najdraže mi je bilo kada me De Niro ubio u “Vrućini”.

NACIONAL: U filmu “Machete” zaveli ste i Jessicu Albu, što je također veliki uspjeh.

- Ovo je prvi film u kojem sam morao poljubiti djevojku, k tome Jessicu Albu. I znate što su mi moja tri najbolja prijatelja rekla? “Ako si ti ljubio Jessicu Albu, onda mi moramo poljubiti tebe.”

Vezane vijesti

Jessica Alba rodila: Maloj Honor pridružila se sestrica Haven

Jessica Alba rodila: Maloj Honor pridružila se sestrica Haven

Američka glumica Jessica Alba rodila je u subotu svoju drugu kći, Haven Garner Warren. Sretna majka vijest o rođenju kćeri podijelila je s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika