Objavljeno u Nacionalu br. 778, 2010-10-12

Autor: Nina Ožegović

POLITIČKA SMJENA USPJEŠNE RAVNATELJICE

HDZ-ova egzekucija Senke Bulić

Kulturna scena i mediji ujedinili su se u podršci ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici, koja je unatoč iznimnom uspjehu Scene Gorica smijenjena zbog političke nepodobnosti

PETICIJA ZA SENKU BULIĆ Nakon prisilne smjene Senke Bulić pokrenuta je internetska peticija
protiv te odluke, kao
i otvoreno pismo ministru kulture Boži
Biškupiću da javno
reagira o cijelom
slučajuPETICIJA ZA SENKU BULIĆ Nakon prisilne smjene Senke Bulić pokrenuta je internetska peticija protiv te odluke, kao i otvoreno pismo ministru kulture Boži Biškupiću da javno reagira o cijelom slučajuNakon premijere “Kiklopa” u Velikoj Gorici dogodilo se nešto nesvakidašnje i nespojivo s hrvatskim mentalitetom: gromoglasni aplauz upućen odličnim izvođačima prometnuo se u dugotrajni i frenetični pljesak podrške Senki Bulić, glumici i ravnateljici goričkog Pučkog otvorenog učilišta. Svi gledatelji, osim onih u prvom redu u kojem su sjedili vijećnici vladajuće koalicije u gradu, bili su na nogama, a pljeskanje su popratili složnim skandiranjem “Senka! Senka!” To je bio spontani, ali vrlo jasan politički protest, prvi takve vste u zadnjih 20 godina, koji se dogodio u kazalištu u Hrvatskoj. Tim se protestom publika javno i jasno pobunila protiv političke smjene Senke Bulić i protiv ukidanja Scene Gorica u Velikoj Gorici, ali i protiv vladavine HDZ-a ne samo u Gorici nego i u Hrvatskoj što je u predstavi “Kiklop” eksplicitno rečeno.


U MEĐUVREMENU SU gotovo svi mediji pružili podršku Senki Bulić što je sve iznenadilo jer se nije očekivalo da će neko tzv. provincijsko kazalište ujediniti medije i publiku te stati u obranu umjetničke vizije, a protiv jedne desne političke opcije. Na internetskoj stranici www. gopetition.com raspisana je i peticija protiv prisilnog odlaska Senke Bulić s mjesta ravnateljice goričkog POU-a, a prema tome i protiv ukidanja Scene Gorica, koja je za vrijeme njezinog mandata postala jedna od najatraktivnijih u Hrvatskoj. Na toj je stranici objavljeno i pismo ministru kulture Boži Biškupiću u kojem se traži da reagira na postojeći slučaj što je on i učinio, ali zapravo je izbjegao konkretan odgovor rekavši da to ne spada u njegovu nadležnost.

KAO ŠTO JE POZNATO Senka Bulić je goričko Pučko otvoreno učlilište podigla na razinu kulturne institucije i tako srušila stereotip o Velikoj Gorici kao zagrebačkom predgrađu. Kao uzor su joj poslužile čuvene reforme Jacka Langa, nekadašnjeg francuskog ministra kulture, koji je proveo decentralizaciju kazališne scene Francuske i polučio ogroman uspjeh. Tako je postigla da je na toj sceni za njezina mandata stvoreno gotovo 30 novih produkcija što je nedostižno i puno većim i financijski jačim kazalištima, a svoje su predstave radili proslavljeni redatelji poput Paola Maggelija i Ivice Buljana. No vladajućoj koaliciji Velike Gorice u kojoj su uz HDZ i HSS, HSP i HSU to nije ništa značilo. HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić prošle godine ponudio joj je sporazumni otkaz, a nakon što ga nije prihvatila uslijedili su razni politički pritisci, poput smanjivanja budžeta i plaće. Velikom Goricom odmah su počele kružiti glasine da Senka Bulić zapravo nije politički podobna za novu garnituru na vlasti jer je na tu funkciju došla za vrijeme koalicije SDP-a i HSLS-a. I da joj ne gine smjena jer na to mjesto HDZ namjerava postaviti svog čovjeka. Kulminacija je bila ove jeseni kada joj grad nije prihvatio izvješće o radu i financijama unatoč tome što je pokazivalo pozitivno poslovanje. Da je problem u podobnosti, a ne u sposobnosti, tvrde, ukazuje i slučaj Vesne Škare Ožbolt i njena DC-a. Naime, ona je raskinula koalicijsku suradnju s SDP-om, HSLS-om i HNS-om i priklonila se HDZ-u, a time je omogućila HDZu vlast u Gorici. Time je Senka Bulić automatski izgubila potporu i našla se u nemilosti. A to pak pokazuje da su s jedne strane u igri oko ravnatelja POU-a na djelu političkotrgovački odnosi, a ne rad i umjetnička vizija, a s druge sukob oko generalnog poimanja kulture i koncepcije učilišta. Govori se da u Gorici vladajuću koaliciju ne zanima kazalište, osobito ne recentni i urbani europski naslovi koje je postavljala Senka Bulić, a opstanak učilišta u socijalističkom smislu širenja kulture u radnom narodu smatra vrhunskim dometom.

NA PITANJE kako se osjećala kada joj je HDZ-ov gradonačelnik Dražen Barišić prije godine dana, dakle, godinu prije isteka njezina mandata i u doba najvećeg radnog zamaha, ponudio sporazumni raskid radnog odnosa, Senka Bulić je odgovorila da je bila šokirana jer za to nije bilo nikakve zakonske osnove. “Zaprepastio me je taj način komunikacije, okrutan i neargumentiran, jer nisam znala da mogu postojati i neki drugi mehanizmi smjene ravnatelja. “Nisam pristala na sporazumni raskid radnog odnosa nego sam od njih tražila da mi uruče otkaz. Oni to nisu učinili, a zatim su uslijedili razni politički pritisci. Prepolovili su mi budžet za kazalište tako da je s PDV-om iznosio tek 250 tisuća kuna, a moju su plaću srezali toliko da je nakon toga bila ista kao plaća nekoga tko ima samo sedam zaposlenih. Iako je Zagrebačka županija do tada sufinancirala nove produkcije, od dolaska novog gradonačelnika nisu dali ni kune za kazalište u Velikoj Gorici. Rezanje dotacija svi su obrazložili recesijom, no mislim da su me tim pritiscima pokušali slomiti i prisiliti da se povučem. Ali nisu uspjeli.” Kad je prije četiri godine došla na mjesto ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici, Senka Bulić je zatekla dug, kaže, koji je uspješnim poslovanjem ubrzo vratila, a zatim je cijelo POU počelo pozitivno poslovati. “Zaradili smo više nego što je trebalo”, kaže. Primjerice, razne tečajeve u sklopu Učilišta pohađa više od 600 polaznika tako da je prostor postao premali i tečajevi su se počeli seliti u škole. Samo u 2009. bilo je sedam premijera, od dječjih predstava “Ježeve kućice” do komada za odrasle “Pilowman”, “Madame Butterfly” i “Duh sklon promjeni”, a sveukupno je bilo 156 izvedbi čime se ne mogu pohvaliti mnoga druga kazališta u zemlji. Uz to, održano je 12 tribina i prikazano 95 filmova. Trudila se da akceptira i zadovolji potrebe stanovnika Velike Gorice i zato je pokušala angažirati cijelu kulturnu scenu Velike Gorice, te raditi na svim poljima.

KRITIKA POLITIKE
Damir Martinović Mrle prekrio je spolovilo fotografijom Jadranke KosorKRITIKA POLITIKE Damir Martinović Mrle prekrio je spolovilo fotografijom Jadranke KosorODLAZILA JE U ŠKOLE i animirala djecu omogućavajući im da na Sceni Gorica rade prave predstave, često se i sama uključivala kao dramski pedagog. “Nisam izigravala umjetnicu nezainteresiranu za potrebe grada mego sam krvavo i s puno ljubavi radila pune četiri godine”, zaključila je Senka Bulić.” Unatoč tome, pozitivno financijsko izvješće gradski vijećnici nisu prihvatili bez da su pružili ijedan suvisli argument na temelju čega svatko pametan može procijeniti o čemu se radi. “Nije mi jasno zašto prigovaraju radu kompetentnih i uspješnih voditelja programa, koji godinama rade u POU”, kaže Senka Bulić odgovarajući na pitanje da komentira izjavu Vesne Škare Ožbolt, koja je s DC-om glasala protiv Senke Bulić, da je Pučko otvoreno učilište bilo podređeno kazališnoj Sceni Gorica. “Svi programi bili su iznimno uspješni, pa prema tome njezina izjava ne stoji. Neizmjerno sam zahvalna Vesni Đurković, voditeljici tribina i kinoprograma, Klaudiju Štefančiću, sjajnom kustosu i voditelju Galženice, jedne od najboljih galerija u zemlji, koja dodjeljuje prestižnu nagradu mladim umjetnicima Radoslav Putar, Draganu Bukovcu, voditelju izdavaštva i svima koji su pridonosili uspješnom radu POU. Nikome nisam mijenjala program, svi su nastavili raditi kao i do sada. Zašto bih mijenjala nešto što godinama uspješno djeluje? Ne znam zašto šire laži da su oni za vrijeme mog mandata počeli raditi loše i gotovo propali. Cijelo je Učilište odlično radilo, a kazalište je isplivalo u prvi plan zato što je kazalište uvijek i svuda najiskrenije, najglasnije i najagresivnije. Problem je u tome što oni ne cijene kulturu i ne razumiju kazalište.”

ZAPITALI SMO za mišljenje i Klaudija Štefančića, voditelja goričke galerije Galženica, koji je rekao da se Senka Bulić kao ravnateljica postavila vrlo profesionalno i da se on s njenim dolaskom ni u čemu nije osjetio ugroženim – galerija Galženica nastavila je raditi autonomno kao što je radila prethodnih desetljeća. “Iza tih optužbi kriju se politički razlozi”, zaključio je Štefančić. Na pitanje da komentira izjavu Vesne Škare Ožbolt da velikogorički HNS manipulira Senkom Bulić u političke svrhe, Goran Beus Richembergh, šef goričkog HNS-a, odgovorio je da je to nemušti pokušaj pranja vlastite nečiste savjesti. “HNS u svemu tome uopće nije politički bitan jer nema moć – moć ima većina u Gradskom vijeću”, kaže Beus Richemberg. “Kulturna javnost i mediji protestiraju protiv političke arbitraže u kulturi i primitivizacije Velike Gorice, šestog grada po broju stanovnika u državi. A to što je HNS jedini javno i glasno podržao Senku Bulić i opstanak kazališta u Velikoj Gorici, svjedoči da ostale stranke nije briga što se na planu kulture događa u Gorici, a najmanje parazitski DC Vesne Škare Ožbolt. Mi želimo da kazalište postane dio identiteta našeg grada jer držimo da je to jedan od elemenata urbane kulture i najbolji medij za promociju našeg grada”. U međuvremenu je raspisan novi natječaj za ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta na koji su se prijavila četiri kandidata – novinar, ravnatelj škole u Vukovini, sama Senka Bulić te favorit vladajuće koalicije u Velikoj Gorici 58-godišnja pedagoginja Dragica Kovčalija, zaposlena u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja se na pitanje o svojim prednostima pred ostalim kandidatima pohvalila “da poznaje propise pučkih učilišta”, no nije ništa rekla o viziji budućeg razvoja učilišta. Kako neslužbeno saznajemo ta je vijećnica vladajuće koalicije navodno povukla svoju kandidatutu. Ako je to točno, time je pokazala da je politički zrela osoba. Naime, nakon nezapamćene medijske podrške Senki Bulić, te političkog protesta protiv vladajuće koaliciji u Velikoj Gorici nakon premijere “Kiklopa”, te potpisivanja peticije kao znak podrške aktualnoj ravnateljici, očito je zaključila da joj nije mjesto na čelu Pučkog otvorenog učilišta. “Ne osjećam gorčinu nego više tugu i jad jer smo puno uložili u taj projekt, koji na kraju nije naišao na razumijevanje”, rekla je Senka Bulić, dodavši da bi bilo poštenije da su prihvatili njezino izvješće i rekli joj da je dobro radila, ali da više ne žele nju nego drugog čovjeka.

Vezane vijesti

Splitske kazališne subverzije

Splitske kazališne subverzije

Objediniti suprotnosti - tragediju i popularnu komediju, antičku dramu i suvremeni performance, klasika Euripida i avangardnog francuskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika