Objavljeno u Nacionalu br. 778, 2010-10-12

Autor: Hrvoje Šimičević

NEKADAŠNJI RADIJSKI DIV NA RUBU FINANCIJSKE PROPASTI

Sukob zaposlenika i uprave potresa zagrebački Radio 101

DRAGO PERIĆ (lijevo)
i njegov sugovornik
Igor Tomljenović u prostorijama Radija 101DRAGO PERIĆ (lijevo) i njegov sugovornik Igor Tomljenović u prostorijama Radija 101Godinu dana nakon velike kadrovske promjene na zagrebačkom Radiju 101, kad je zbog dugogodišnjih milijunskih gubitaka za čelnika uprave imenovan Drago Perić, stanje je i dalje više nego alarmantno. Nezadovoljan aktualnim vodstvom Stojedinice, dio zaposlenika toga radija napisao je nedavno opširno pismo u kojem optužuje Perića i njegove podređenike za sustavni mobbing, cenzuru, čistke i nezakonite otkaze. “Uz nepodnošljivo narušenu radnu atmosferu i slobodu, djelatnici Radija 101 dovedeni su preko ruba pukog preživljavanja. Posljednja plaća, odnosno pozajmica - s obzirom da je poslovni račun Radija u blokadi, djelatnicima se isplaćuje pozajmica bez doprinosa s računa tvrtke kćeri - koju smo primili je od travnja ove godine, a i ta isplata dogodila se nakon upozorenja djelatnika upravi da će pokrenuti štrajk.

Doprinosi nisu uplaćeni skoro dvije godine, pa djelatnici imaju problema i s korištenjem zdravstvenih usluga”, stoji među ostalim u pismu, u kojem se napominje da se proteklih 11 mjeseci ovaj radio zajedno s njegovim djelatnicima "moralno, zdravstveno, psihički i financijski uništava". Željko Matić, novinar i jedan od suvlasnika Stojedinice, kaže u razgovoru za Nacional da je ovaj radio zbog novog vodstva dospio na najniže mjestu po slušanosti od svog osnutka te da je uz to doveden u situaciju da se zapravo može ugasiti. “Činjenica je da nakon godinu dana nova uprava nije učinila ništa da se nagomilani problemi riješe. Gubici rapidno rastu, te sada dugujemo oko 13 milijuna kuna, dok je aktualna uprava prošle godine naslijedila oko 8 milijuna, a ne 20 kako su uporno tvrdili.

Uz to, mislim da je potrebno odaslati jasnu poruku kako jednostavno ne možemo i ne želimo raditi bez plaće”, rekao je Matić, te dodao kako je prvi korak prema rješenju za spas Radija 101 smjena Drage Perića. Prozvani čelnik uprave tvrdi pak kako je "većina navedenoga u spomenutom pismu potpuno netočna" i da iza njega "stoji nekolicina, a ne većina djelatnika ovog radija, kako se to želi prikazati". “Javnost mora znati da je do moga dolaska posao bio kriminalno vođen. Isto tako, već je duže vrijeme poznato da je revizija pokazala kako je radio pokraden za 20 milijuna kuna, zbog čega je protiv bivšeg šefa uprave Darija Duspera podignuta kaznena prijava. Do kraja godine plan je da sa 12 milijuna kuna troškove za plaće smanjimo na 6 milijuna kuna. Situacija je teška i nije lako povlačiti ovakve poteze, pogotovo smanjivati broj zaposlenih ljudi.

Međutim, ti potezi su nužni za opstanak radija“, istaknuo je Perić, dodajući da je prije nekoliko tjedana sa sindikatom zaposlenika potpisan sporazum. Zbog toga mu, kaže, nije jasno zašto netko i dalje "provocira stečaj".

Vezane vijesti

Posljednji pokušaj dokapitalizacije Radija 101

Posljednji pokušaj dokapitalizacije Radija 101

Radio 101 u stečaju pokušat će još jednom kroz dokapitalizaciju pronaći novog vlasnika, po početnoj cijeni od šest milijuna kuna, a ako i to propadne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika