14.10.2010. / 17:02

Autor: Hina

Slovenija priprema uvođenje poreza na nekretnine u 2012. godini

Iako se primjena oporezivanja nekretnina odgađa, rasprave o zakonu koji se već nalazi u zakonodavnoj proceduri će se nastaviti, rekao je Križanič

Franc KrižaničFranc KrižaničPorez na nekretnine u Sloveniji se neće uvesti prije 2012. godine, izjavio je u četvrtak slovenski ministar financija Franci Križanič.

Uvođenje tog poreza očekivalo se s početkom iduće godine, no Križanič je na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade rekao da će vjerojatno doći do odgode i početka oporezivanja nekretnina tek u 2012. godini.

Odgodu je pojasnio teškoćama koje se bilježe nakon što je državna geodetska uprava građanima poslala popis evidentiranih nekretnina s njihovom vrijednošću. Građani na taj popis i vrijednost nekretnina imaju brojne primjedbe koje će se razmatrati idućih mjeseci.

Križanič je dodao da će novi porez na nekretnine, koji bi trebao zamijeniti dosadašnje komunalne takse na građevinsko zemljište, imati "blago pozitivni utjecaj" na prihode državnog proračuna, ali da će veći utjecaj ubranog poreza biti na proračune lokalnih zajednica, odnosno općina.

Iako se primjena oporezivanja nekretnina odgađa, rasprave o zakonu koji se već nalazi u zakonodavnoj proceduri će se nastaviti, rekao je Križanič.

Na pitanje o kontroverzama koje se pojavljuju oko "strategije ušteda" Nove Ljubljanske banke (NLB) u idućim godinama, a koju je predložio njen nadzorni odbor, Križanič je rekao da je raspravu o tome vlada odgodila za neku od idućih sjednica.

Ministrica gospodarstva Darja Radić navela je da bi se suprotstavila novoj strategiji NLB-a ako bi ona značila smanjenje kreditnih plasmana u slovensko gospodarstvo, jer je, kako je rekla, upravo smanjeno kreditiranje od strane banaka glavni uzrok zašto slovenska ekonomija ne izlazi brže iz krize.

Vezane vijesti

Monti uvodi talijanskoj Crkvi porez na komercijalne nekretnine

Monti uvodi talijanskoj Crkvi porez na komercijalne nekretnine

Talijanski premijer Mario Monti najavio je da će parlamentu predložiti oporezivanje crkvenih nekretnina korištenih u komercijalne svrhe, u čemu ga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika