16.10.2010. / 08:38

Autor: Hina

U Berlinu otvorena izložba 'Hitler i Nijemci: Zločin i narod'

Na izložbi će se moći vidjeti brojni artefakti iz nacističkog razdoblja koji pokazuju golemu propagandnu mašinu koju je na rapolaganju imala ta stranka, a s ciljem stvaranja kulta ličnosti

Adolf HitlerAdolf HitlerNajnovija izložba u Njemačkom povijesnom muzeju, "Hitler i Nijemci: Zločin i narod", otvorena u petak u Berlinu, pokušat će odgovoriti na pitanje kako je nacionalsocijalistički režim s Hitlerom na čelu, odgovoran za rat, zločine i genocid, mogao do samog kraja imati tako veliku prihvaćenost u društvu.

Na izložbi će se moći vidjeti brojni artefakti iz nacističkog razdoblja koji pokazuju golemu propagandnu mašinu koju je na rapolaganju imala ta stranka, a s ciljem stvaranja kulta ličnosti.

No, ova izložba nije dućan sa svetim Hitlerovim relikvijama, već pokušava odgovoriti na pitanje suučesništva - koliko su Nijemci, primjerice, znali o genocidnosti režima i u kojoj su mjeri surađivali, objasnio je profesor povijesti na berlinskom sveučilištu Arnd Bauerkaemper.

Izložbu je pozdravilo i njemačko Središnje židovsko vijeće ocijenivši da se radi o "ozbiljnom pristupu temi".

"Izložba Hitlera ne opravdava, niti ga glorificira...On nije bio izniman lik, ali je ipak okupio mase u datoj društvenoj situaciji", rekao je Stephan Kramer, glavni tajnik Središnjeg židovskog vijeća.

"Izložba dolazi u pravo vrijeme", dodao je, osvrnuvši se na današnju situaciju i raspravu koja se u Njemačkoj vodi oko integracije stranaca, posebice muslimana.

Prema najnovijoj anketi javnog mišljenja, oko 13 posto ispitanika smatra da je Njemačkoj ponovo potreban "snažan Fuehrer (vođa)".

Vezane vijesti

Ratni psihoprofil: Hitler je razvio "mesijanski kompleks"

Ratni psihoprofil: Hitler je razvio "mesijanski kompleks"

Adolf Hitler razvio je "mesijanski kompleks" tijekom Drugog svjetskog rata, navodi se u nedavno otkrivenom psihoprofilu njemačkog nacističkog vođe… Više

Komentari

registracija
6/10/10

rondalo, 16.10.10. 12:19

Kaže:
Najnovija izložba u Njemačkom povijesnom muzeju, "Hitler i Nijemci: Zločin i narod", otvorena u petak u Berlinu, pokušat će odgovoriti na pitanje kako je nacionalsocijalistički režim s Hitlerom na čelu, odgovoran za rat, zločine i genocid, mogao do samog kraja imati tako veliku prihvaćenost u društvu.
Kažem:
Bilo bi bolje da se posvete istraživanju uzroka zašto taj isti nacionalsocijalistički režim ima danas sve veću podršku u cijeloj EU.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika