Objavljeno u Nacionalu br. 779, 2010-10-19

Autor: Robert Bajruši

Testiranje Pupovca i HDZ-ovih partnera: Oporba će dva puta pokušati srušiti Vladu

Zoran Milanović zna da nema izgleda za prikupljanje potpore 77 zastupnika, koliko je potrebno za rušenje Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora, i cjelokupna operacija zamišljena je zbog pritiska na manjinske zastupnike koji podržavaju koaliciju HDZ-HSS

ZORAN MILANOVIĆ
očekuje da Milorad
Pupovac prestane
podržavati Vladu u Saboru
ako želi sudjelovati u
budućoj lijevoj koalicijiZORAN MILANOVIĆ očekuje da Milorad Pupovac prestane podržavati Vladu u Saboru ako želi sudjelovati u budućoj lijevoj koalicijiOstanu li Milorad Pupovac i Samostalna srpska demokratska stranka u koaliciji s HDZom, moguće je da u slučaju izborne pobjede Kastavske skupine neće dobiti poziv za sudjelovanje u budućoj vlasti, ispričao je za Nacional član vodstva Socijaldemokratske partije Hrvatske. Ovo je dosad najkonkretnije, istina, još uvijek neformalno upozorenje poslano iz SDP-a na adresu Milorada Pupovca i SDSS-a, koji još uvijek podržavaju vladu Jadranke Kosor.

Četiri opozicijske stranke, SDP, HNS, IDS i HSU, namjeravaju u idućih šezdeset dana dva puta pokušati srušiti Vladu: najprije zahtjevom za opozivom, a potom i prilikom glasovanja o proračunu za 2011. godinu. U načelu, Zoran Milanović zna da nema izgleda za prikupljanje potpore 77 zastupnika, koliko je potrebno za rušenje Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora, i cjelokupna operacija zamišljena je zbog pritiska na manjinske zastupnike koji podržavaju koaliciju HDZ-HSS.

Središnju ulogu ima SDSS, kako zbog trojice zastupnika, tako i predstavljanja Srba koji su najutjecajnija manjina u Hrvatskoj. No dosadašnji pokušaji SDP-a da nagovori SDSS na napuštanje vladajuće koalicije nisu uspjeli i to je navelo socijaldemokratsko vodstvo na promjenu politike u odnosu na stranku Milorada Pupovca. U SDP-u prevladava stav da Pupovčevo oklijevanje nanosi veliku štetu Hrvatskoj i usporava izlazak iz ekonomske krize, i zato postoji mogućnost političkog kažnjavanja SDSS-a.

Šefovi Kastavske skupine uvjereni su da će na idućim parlamentarnim izborima njihova grupacija samostalno osvojiti natpolovičan broj mjesta u parlamentu, a to znači da za sastavljanje vlade neće trebati ni formalnu podršku manjinskih zastupnika. Budući da je SDSS još uvijek saveznik HDZ-a i njihovi zastupnici omogućavaju ostanak Jadranke Kosor na premijerskom položaju, sve se manje planira njihovim predstvnicima ponuditi položaj u budućoj vlasti.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 19.10.10. 07:42

na izborima hns hsu ids neče osvojiti više od 10 mandata


registracija
14/8/09

pinorek, 19.10.10. 08:46

Baš bi to volio. Konačno da neko tim manjinskim pijavicama kaže dosta je bilo. Godinama isti ljudi, a manjinama ništa bolje. Nažalost ni ta kukuriku koalicija neće dugo potrajati. Više baba kilavo dijete. Nisu hns i ids ko Frišćić i ovi pa da se drže SDP-a ko pijan plota. Mislim da će se to zbog osobnih interesa i ega veličine Velebita vođa stranaka raspasti prije nego što u stvari i počne.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 19.10.10. 11:48

Milanović je imao 100 %-tnu šansu na zadnjim izborima pa je izgubio,propao.Kako,nikome nije jasno.Nakon toga je trebao,kao što radi svaki pošteni političar ponuditi ostavku u stranci.Ali ne,eto ga opet s tvrdnjom da će pobijediti.A nije u stanju,ni protiv ovako ogoljenog HDZ-a i onakve mizerne Jadranke sakupiti više od par postotaka prednosti.Trebao bi,sudeći po jadnoj konkurenciji, biti bar na 10 % prednosti.Ovako,dogodit će se da će ga HDZ namagarčiti,unatoč svemu.Oni jednostavno znaju kako se dobivaju izbori.Ako ne ide ovako, ide onako.A Milanović neka citira Anu Karenjinu i dalje.Dajte nam Komadinu ili Jovanovića,molim vas.


registracija
30/6/10

petrus7, 19.10.10. 11:53

ČMARKO daj se nauči koristiti Č i Ć. Stvarno si pravi nepismeni KRADEZEOVAC kao i svi. Kods tebe sigurno postoji meko i tvrdo Č!? Utjeram ti ženi ono tvrdo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika