25.10.2010. / 11:30

Autor: Hina

500 potresa u Indoneziji: evakuacija oko vulkana Merapi, najviši stupanj uzbune

Provodi se evakuacija stanovništva koje živi u krugu od 10 kilometara oko kratera koji se nalazi na vrhu planine Merapi, visoke 2914 metara

Vulkan Merapi na otoku Javi; foto: ReutersVulkan Merapi na otoku Javi; foto: ReutersIndonezijske vlasti podignule su stupanj uzbune na najviši za područje oko sve aktivnijeg vulkana Merapi na otoku Javi te su zapovjedili evakuaciju stanovništva.

Tijekom vikenda razlila se lava i zabilježeno je gotovo 500 potresa, priopćili su odgovorni.

"Magma se podignula prema vrhu zbog seizmičke energije i sada je 1 km ispod razine kratera", rekao je vulkanolog Surono.

Provodi se evakuacija stanovništva koje živi u krugu od 10 kilometara oko kratera koji se nalazi na vrhu planine Merapi, visoke 2914 metara.

Vulkan se nalazi na 26 km od grada Yogyakarte i najaktivniji je od 69 aktivnih indonezijskih vulkana.

U zadnjoj erupciji tog vulkana 2006. poginule su dvije osobe, a dogodila se nekoliko dana nakon potresa magnitude 6,3 po Richterovoj ljestvici koji je pogodio grad i okolicu i u kojemu je poginulo oko 5800 osoba.

Najstrašnija erupcija bila je 1930. godine kada je poginulo 1300 ljudi.

"Energija vulkana jača je nego pri erupciji 2006. Nemamo pokazatelja na temelju kojih bismo mogli reći da bi erupcija mogla biti eksplozivna kao 1930. no i to je moguće", dodao je Surono.

Vezane vijesti

Buđenje Etne

Buđenje Etne

Visoki stup pepela uzdizao se u četvrtak ujutro iznad Etne na Siciliji, vulkana koji od srijede daje znakove nove aktivnosti, objavio je Institut za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika