25.10.2010. / 15:58

Autor: Martina Čizmić

Ubojstvo Luke Ritza: Jedan napadač dobio godinu zatvora, postupak protiv prvooptuženog obustavljen

Od trojice osumnjičenih za ubojstvo Luke Ritza, sud je tek jednom dosudio kaznu zatvora. Drugoosumnjičeni je tako dobio samo godinu dana zatvora, a s obzirom na to da se već nalazi u pritvoru, u zatvoru će provesti sljedećih devet mjeseci

Luka RitzLuka RitzNa Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu danas je napokon donesena presuda za premlaćivanje Luke Ritza koji je u lipnju 2008. godine preminuo od posljedica. Iako je presuda trebala biti donesena još početkom mjeseca, različita mišljenja vještaka natjerala su sud da zatraži još jedno vještačenje kako bi sa sigurnošću utvrdio što je uzrokovalo Ritzevu smrt.

Od trojice osumnjičenih za ubojstvo Luke Ritza, sud je tek jednom dosudio kaznu zatvora. Drugoosumnjičeni je tako dobio samo godinu dana zatvora, a s obzirom na to da se već nalazi u pritvoru, u zatvoru će provesti sljedećih devet mjeseci.

Protiv prvooptuženog je postupak obustavljen jer je u međuvremenu počinio još jedno kazneno djelo te se nalazi u Odgojnom zavodu Turopolje, dok je trećeoptuženi kaženjen upućivanjem u odgojni zavod u kojem može biti maksimalno tri godine.

Već je ranije protiv četvrtooptuženog obustavljen postupak, dok je petooptuženi svoju kaznu već odslužio.

Podsjetimo, tada 18-godišnji maturant Luka Ritz brutalno je premlaćen zbog čega je završio u bolnici. Prilikom prvog pregleda bio je dezorijentiran, pospan te je utvrđeno krvarenje u mekim moždanim ovojnicama. No, 12 dana kasnije zbog pucanja krvne žile u mozgu umire.

Vještaci iz Zagreba tvrdili su da je bilo veoma teško utvrditi aneurizmu te da je ona uzrok smrti Luke Ritza. No, vještaci iz Splita i Rijeke tvrdili su da je preminuo od posljedica koje je uzrokovalo premlaćivanje.

Smrt Luke Ritza senzibilizirala je javnost i upozorila na česta premlaćivanja maloljetnika u Hrvatskoj. Njegova obitelj pokrenula je akciju kojom je željela upozoriti na nasilnike koji ne biraju žrtve, a ustanovljena je i nagrada Luka Ritz koja se dodjeljuje srednjoškolcima koji se posebno istaknu u borbi protiv nasilja.

Inače, Lukini roditelji nisu prisustvovali izricanju presude na Općinskom sudu jer ih nitko nije obavijestio da će se to danas dogoditi.

"Sud je ovom presudom poslao poruku javnosti, no ona nam ne može vratiti sina", rekla je Lukina majka, Suzana Ritz nakon što su ju obavijestili o presudi.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika