Objavljeno u Nacionalu br. 780, 2010-10-26

Autor: Robert Bajruši

Insider

EU protiv SDP-a

PRIJEVREMENI IZBORI i pad HDZ-ove vlade izazvali bi da pregovori s EU zastanu barem na pola godine, a kašnjenje bi prouzročilo da Hrvatska ostane bez novca iz europskih fondova što bi bio gubitak od barem 1,5 milijardi eura

VLADA POD OŠTRIM
OKOM Šef delegacije
EU u Zagrebu Paul Vandoren s Ivanom
Šukerom, Darkom
Milinovićem i Božidarom Kalmetom
u Zagrebu - odgoda
pregovora imala bi
dramatične financijske
efekte na HrvatskuVLADA POD OŠTRIM OKOM Šef delegacije EU u Zagrebu Paul Vandoren s Ivanom Šukerom, Darkom Milinovićem i Božidarom Kalmetom u Zagrebu - odgoda pregovora imala bi dramatične financijske efekte na Hrvatsku“Nitko ne može tvrditi kako vlada Jadranke Kosor vodi dobru ekonomsku politiku, i u tom području doista je teško vidjeti svjetlo na kraju tunela, međutim, prijevremeni izbori Hrvatskoj bi nanijeli ogromnu štetu, koju se može jednostavno izračunati. U slučaju izbora, minimalno pola godine ćete zaustaviti pregovore s Europskom unijom i donošenje neophodnih strateških odluka, a to znači kako će Hrvatska samo u tom razdoblju, zbog kašnjenja ostati bez 1,5 milijardi eura iz europskih fondova. Ovdje nije riječ o politici, a još manje svrstavanju uz Vladu ili opoziciju jer budite sigurni kako je Europskoj uniji i Americi potpuno svejedno je li na vlasti HDZ ili SDP, već isključivo realnom sagledavanju što bi prijevremeni izbori značili za međunarodni položaj Republike Hrvatske. Gledano iz perspektive odnosa s EU-om, stvar je prilično jasna – izgubit ćete značajna sredstva koja iznose milijardu i pol eura.”


Ugledni diplomat bio je potpuno eksplicitan dok smo u nedjelju ujutro razgovarali o posljedicama prijevremenih izbora, ali i sve češćim iskazima podrške koju dio veleposlanika u Zagrebu, iskazuje prema politici Jadranke Kosor i sukobu s korupcijom. Nacionalov sugovornik pripada dugogodišnjim diplomatima s odličnim vezama u političkim krugovima, i što je najvažnije, nije povezan ni s jednom strankom. Stoga je njegovo upozorenje kako bi odgodom završetka pregovora s Europskom unijom, Hrvatska izgubila milijardu i pol eura, bazirano na realnim podacima iz Bruxellesa. Ovo je sasvim novi argument koji, realno ide u korist HDZ-ove vlade. Nakon što je u posljednjih desetak dana nekoliko stranih veleposlanika, jedni direktno, a drugi ipak diskretnije podržali premijerku uz argument kako je njezinim dolaskom na čelo Vlade započeo obračun s korupcijom i kriminalom, Nacionalov sugovornik otvorio je i pitanje financijskog aspekta raspisivanja prijevremenih izbora. Nema sumnje kako je i to još jedan argument za vladjuću koaliciju, premda je prilikom razgovora sa stranim diplomatima, također očito i to da Jadranka Kosor i HDZ ne trebaju očekivati direktnu potporu EU i SAD.

Ali jedno je neupitno: prijevremeni izbori sigurno bi na dulji rok odgodili završetak pregovra, a u tom slučaju, postavlja se i pitanje kada će Hrvatska ući u Uniju. Prema dosadašnjim iskustvima u drugim državama, izbori paraliziraju izvršnu vlast barem šest mjeseci i u tom se razdoblju u pravilu donose isključivo tehničke odluke, dok se rješavanje strateških pitanja ostavlja budućoj vladi. Postoji i dodatna varijanta koja podrazumijeva formiranje svojevrsne nadstranačke vlade, kakva je prošle godine nekoliko mjeseci vodila Češku, ali u Hrvatskoj ovakva varijanta nije realna. Preostaju, dakle, prijevremeni izbori i odgoda pregovora uz dramatične financijske posljedice, ili čekanje redovitih izbora, uz daljnje produbljavanje financijske i socijalne krize.

U TAKVIM OKOLNOSTIMA, iz međunarodne zajednice stižu poruke kako bi veću štetu nanijeli prijevremeni izbori. U pregovorima Hrvatske s EU slijedi najvažnije razdoblje, u kojem će Vlada morati donositi strateške odluke kao što je privatizacija brodogradilišta i završetak poglavlja Pravosuđe, i isključeno je da bi se tehnička vlada bavila pitanjima koja će definirati svakodnevni život velikog dijela hrvatskih građana tijekom idućih desetljeća. Osim toga u ožujku 2011. organizira se konferencija na kojoj će se provjeriti napredak borbe protiv korupcije, i dobije li Hrvatska pozitivnu ocjenu, otvara se mogućnst završetka pregovora u lipnju ili srpnju. Dakako, ovo je optimstična varijanta, međutim, za sada ju ne treba unaprijed isključiti. Ono što je sigurno jest kako će završnu fazu pregovora naprosto morati odraditi legitimna, a ne privremena vlada, i to je i europski argument na koji se oslanjaju Jadranka Kosor i HDZ. Isto tako, bitno je da se proces ratifikacije ulaska Hrvatske u EU dovrši prije 2013., kada se mora zatvoriti Europski fond za financijsku pomoć, vrijedan 440 milijardi eura. Ako bi se pregovori previše otegnuli, možda i u 2012., javlja se ozbiljna mogućnost gubitka značajnih sredstava koja su namijenjena Hrvatskoj. Dodatni problem oporbenim strankama predstavlja i percepcija koja vlada u diplomatskim krugovim oko njihovog zahtjeva za ostavkom premijerke Jadranke Kosor. Bez obzira na to što su u vodstvu SDPa u pravu kada prigovaraju zbog prilično nediplomatskih istupa pojedinih veleposlanika koji su vrlo pohvalno govorili o prtukorupcijskim mjerama i time dali do znanja kako preferiraju HDZ-ovu vladu, nije dobro podcijeniti važnost ovih istupa. Uvelike i zato jer dolaze iz vodećih članica Europske unije, ali i Sjedinjenih Američkih Država.

POSEBNO SU SIGNIFIKANTNA dva intervjua za Novi list i Jutarnji list, u kojima je američki veleposlanik James Foley nedavno eksplicitno podržao vladu Jadranke Kosor. Govoreći za Jutarnji list, Foley je podržao borbu koju aktualna vlast vodi protiv korupcije: „Mi smatramo da je Vlada premijerke Kosor iskreno opredijeljena toj borbi, njena su nastojanja u tome autentična i postižu primjetne rezultate. Golema promjena dogodila se kad je Jadranka Kosor došla na čelo Vlade. Očito je da predsjednik Josipović i premijerka Kosor podupiru antikorupcijske napore i rad Državnog odvjetništva. Smatram da je to dovelo i do vidljivih rezultata kako u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, tako i u pregovorima s EU. Pozdravljamo to.“ Iako je odbio špekulirati o mogućnosti održavanja prijevremenih izbora, Foley je ponovio podršku hrvatskoj premijerki: „Ne mogu komentirati politička zbivanja u Hrvatskoj. Vjerujem da će Vlada premijerke Kosor ustrajati u tome da do kraja mandata nastavi pregovore s EU i da se uspješno obračuna s korupcijom. To su i očekivanja EU, i smatram da ih ova Vlada ispunjava“, kazao je veleposlanik SADa za Jutarnji list. Svega nekoliko dana kasnije, James Foley je iste ocjene iznio i u riječkom Novom listu. A da se podrška SAD-a sviđa aktualnoj vlasti, pokazao je podatak da je Foleyev interview Novom listu objavljen i na webstranicama hrvatske vlade.

Američka administracija je odigrala krucijalnu ulogu u prošlogodišnjem slamanju slovenske blokade pregovora između Hrvatske i Europske unije, što je početkom jeseni 2009. pomoglo Jadranki Kosor da se stabilizira na funkciji predsjednice Vlade. SAD je zadovoljan angažmanom hrvatskih postrojbi u Afganistanu te raznim NATO-ovim misijama, baš kao i regionalnom politikom predsjednika Ive Josipovića koji je u proteklih desetak mjeseci uložio značajan trud u normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije, a time i poboljšanju sigurnosne situacije na Balkanu. Slične stavove zastupaju i državne administracije Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske i Slovenije. Radi se o skupini država koje su, više-manje, permanentni hrvatski saveznici (s izuzetkom Slovenije za vrijeme blokade), i koji unutar Unije zagovaraju brži završetak pregovra. Iz tog kuta, dobro je slušati tamošnje sugestije, čak i kada su stajališta različita. To se prvenstveno veže uz pitanje antikorupcijskih mjera koje imaju punu podršku EU i SAD-a. Jadranka Kosor i Mladen Bajić napravili su veliki posao u posljednjih godinu dana – počelo je s procesuiranjem kriminala u velikim javnim tvrtkama kao što su Hrvatska elektroprivreda i Hrvatske željeznice, a zatim je veza vodila prema vrhu nekadašnje vlade, odnosno Damiru Polančecu, a kruna ovog procesa trebao bi biti postupak protiv Ive Sanadera.

Neovisno o političkim razlikama u Hrvatskoj i potpunoj unutarnjoj polarizaciji na vlast i opoziciju, moraju se priznati rezultati koje su u suzbijanju korupcije postigli Mladen Bajić i vlada Jadranke Kosor, koja je Državnom odvjetništvu pružila političku podršku. U ovom antikorupcijskom segmentu HDZ-ova koalicijska vlada ima punu pdršku međunarodnih institucija, koje strahuju kako promjena vlasti prijeti usporavanjem procesa protiv organizirang kriminala, psebno u vrhovima politike. Razumije se da nitko ozbiljan ne vjeruje u optužbe prema kojima postoji mogućnost dogovora na relaciji Ivo Sanader – SDP, koji bi bivšem premijeru omogućio izbjegvanje kaznene odgovornosti, ali, prevladava ocjena kako bi prijevremeni izbori, ne samo onemogućili dotok financijskih sredstava u Hrvatsku, nego i usporili borbu protiv korupcije. U situaciji kada se ovaj proces snažno zahuktao, a rješavanje kriminala i korupcije predstavlja jedan od dva glavna uvjeta koja postavlja Bruxelles, izbori se doživljavaju kao objektivna smetnja.

Dodatnu pogrešku čini i SDP, čije je vodstvo odlučilo zadržati negativan stav prema radu Mladena Bajića, kojeg u europskim i američkim institucijama smatraju najzaslužnijim za dosadašnje rezultate u borbi protiv korupcije. Uostalom Bajića je nedavno podržao i predsjednik Ivo Josipović, donedavni zastupnik SDP-a i autor antikorupcijske strategije ovdašnje opozicije.

UNATOČ JASNOJ POTPORI koju uživa Mladen Bajić, šef opozicije i premijerski kandidat Zoran Milanović, u ovom broju Nacionala rezolutno je, u slučaju izborne pobjede, najavio smjenu glavnog državnog odvjetnika. SDP je i prijašnje tri godine glasao protiv Bajićevih godišnjih izvještaja, ali tada se nezadovoljstvo moglo argumentirati suzdržanim djelovanjem Državnog odvjetništva, dok u posljednjoj godini ovaj argument pada u vodu. Mladen Bajić odrađuje važan posao i – posebno iz inozemnog rakursa – prihvaćen je kao centralna figura u pokušaju eliminiranja korupcije u Hrvatskoj. Kao jedan plus jedan, jasno je kako prijetnje njegovom smjenom jednostavno ne mogu dobiti podršku ni među racionalnim političkim krugovima u Hrvatskoj, a kamoli u SAD-u i Europskoj uniji. Opozicija je u pravu što se ljuti kad strani diplomati javno komentiraju ovdašnje događaje, ali nekim svojim postupcima vodstvo SDP-a izaziva ozbiljnu zabrinutost. Neki njihovi postupci puno su bliže taktičkom kalkuliranju nego državničkoj strategiji koja se može očekivati od opozicije.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika