26.10.2010. / 13:14

Autor: Hina

Amazona: Svaki treći dan otkrije se nova vrsta

Među gmazovima otkrivenim u zadnjih desetak godina su nova vrsta kornjače, 28 zmija i 26 guštera, a među sisavcima riječni dupin koji živi u Boliviji, sedam majmuna, dva dikobraza, osam miševa i pet štakora

Nova biljna i životinjska vrsta otkriva se u prosjeku svaki treći dan u Amazoni, po izvješću WWF-a objavljenom u utorak u Nagoyji (Japan) u kojemu se upozorava na "strašan scenarij" nestanka te nevjerojatne raznolikosti.

Među vrstama otkrivenim u proteklom desetljeću su i žaba s neobičnim šarama na glavi koje podsjećaju na ognjene plamičke, papige živih boja bez perja na glavi i anakonda duga četiri metra.

Između 1999. i 2009. više od 1.200 novih vrsta otkriveno je u tom dijelu svijeta, po izvješću pod nazivom "Živa Amazona", objavljenom u prigodi 10. konferencije zemalja sudionica Konvencije o bioraznolikosti (CBD).

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaTaj zanimljiv šareni inventar nedavnih otkrića na tom području koje obuhvaća devet zemalja čini 637 biljaka, 257 riba, 216 vodozemaca, 55 gmazova, 16 ptica i 39 sisavaca.

Među gmazovima otkrivenim u zadnjih desetak godina su nova vrsta kornjače, 28 zmija i 26 guštera, a među sisavcima riječni dupin koji živi u Boliviji, sedam majmuna, dva dikobraza, osam miševa i pet štakora.

Širenje zaštićenih područja u svijetu do 2020. jedna je od tema žestokih pregovora u Nagoyji u kojima već gotovo deset dana sudjeluju predstavnici 193 zemlje.

Do danas taj status uživa oko 13 posto kopnene i 1 posto morske površine.

Nekoliko skupina zemalja, među kojima i EU, predlažu da se te brojke znatno povećaju. U svezi s jednim od prijedloga o kojim se u ponedjeljak raspravljalo - 20 posto za kopno i 10 posto za more do 2020. - nije postignut konsenzus, budući da su Kina i Indija, među inima, bile suzdržane.

Vezane vijesti

Video: Strijelom i kamenom na 'civilizaciju'

Video: Strijelom i kamenom na 'civilizaciju'

Peruansko ministarstvo okoliša objavilo je video snimku susreta istraživača na brodu sa skupinom Indijanaca iz tropskih šuma Amazonije na rijeci Manu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika