Objavljeno u Nacionalu br. 781, 2010-11-02

Autor: Nina Ožegović

Biškupića plaše Zidićem: 'Možda se kalkulira mojim imenom jer nisam pod nikakvom istragom'

Vijest da će ministra Božu Biškupića HDZ zamijeniti Igorom Zidićem sam je Zidić proglasio puštanjem pokusnog balona

Igor Zidić odbija mogućnost da postane nasljednik ministra Bože BiškupićaIgor Zidić odbija mogućnost da postane nasljednik ministra Bože BiškupićaS povratkom bivšeg premijera Ive Sanadera u politiku i pojačanim frakcijskim borbama unutar HDZ-a, u kulaorima se počelo nagađati o mogućim smjenama u Vladi. Jedna od zanimljivijih priča odnosila se na smjenu Bože Biškupića, pravnika i muzeologa, te dugogodišnjeg ministra kulture i najstarijeg člana Vlade, koji je bio jedan od najbližih suradnika bivšeg premijera.

Sanader i Biškupić bili su prijatelji, a osim politike vezala ih je sklonost prema umjetnosti, no u novoj konstelaciji političkih snaga Biškupić je kao odani Sanaderov čovjek, čini se, postao nepoćudan. Počelo mu se zamjerati da je prestar – ima 72 godine, a sporan je postao i njegov dugogodišnji hobi – fotografiranje bivšeg premijera na brojnim službenim putovanjima. Nakon toga se u kulturnim krugovima počelo nagađati da će ga zamijeniti Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske i ugledni likovni stručnjak, a zatim je tu neprovjerenu informaciju objavio i Jutranji list. “To je izmišljotina!”, objasnio je Zidić odgovarajući na pitanje odlazi li zaista na novu funkciju te dodao da ga je isto pitao i njegov vozač u Matici hrvatskoj.

“Nitko sa mnom nije razgovarao o tome niti mi je ponudio ministarsko mjesto. Ne bih prije nekoliko mjeseci prihvatio novi, treći mandat u Matici da sam se namjeravao angažirati na ministarskoj funkciji. Već sam davno rekao da ne mislim ulaziti u politiku, a osobito ne sada kada sam u mirovini i napokon imam vremena za pisanje stručnih knjiga i monografija. Ne bih svoj status u kulturi nikada mijenjao za ikakav status u politici. Ne pada mi na pamet da prihvatim funkciju ministra kulture, čak da mi je i ponude”, zaključio je Zidić.

Igor Zidić već je prije pet-šest godina u kuloarima bio spominjan kao kandidat desnice za predsjednika Republike, no i tada je opovrgnuo tu informaciju, napomenuvši da nikad nije bio ničiji kandidat, a kamoli desnice, te da ga nitko o tome ništa nije pitao. Na pitanje zašto se barata njegovim imenom u raznim kadrovskim političkim križaljkama, Zidić je odgovorio da zaista ne zna odakle potječu te priče. “Možda je ta informacija puštena kao pokusni balon da se testira javno mnijenje i vide reakcije u određenim političkim krugovima”, rekao je Zidić. “A možda je to bila i poruka aktualnom ministru kulture Boži Biškupiću da dobro pazi za koga će podići ruku kad se u Saboru bude glasovalo o povjerenju Vladi. A možda se počelo kalkulirati s mojim imenom i zato što sam jedan od rijetkih koji je blizak toj opciji, a nema mrlju u karijeri i nije pod policijskom istragom”, lucidno je zaključio Zidić.

Vezane vijesti

Ražalovana ex-ministarska četvorka se vraća u Sabor: 'Radili smo pošteno i...

Ražalovana ex-ministarska četvorka se vraća u Sabor: 'Radili smo pošteno i dobro'

Sada već bivši ministri Ivan Šuker, Marina Matulović Dropulić, Branko Vukelić i Božo Biškupić raspravu o njihovoj smjeni proveli su u saborskom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika