19.11.2010. / 22:30

Autor: Robert Bajruši

Nacija u napetom iščekivanju: Hoće li loptački savez pogoditi kuga ili kolera?

I civilizacijski i kvalitativno, ali i ljudski, Marković i Štimac nemaju kvalitete potrebne za, u širem društvenom smislu, bitnu poziciju kao što je predsjednik HNS-a

Pomalo je nepristojan, ali blizak istini zaključak kako odluka o tome tko će između Vlatka Markovića i Igora Štimca postati novi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, djeluje nalik na izbor između kuge i kolere. Jer, i uz najbolju volju, kada se radi o Markoviću i Štimcu, i svemu što predstavljaju u hrvatskoj javnosti, što su radili i za kakve društvene vrijednosti su se zalagali, mnogo je, mnogo više negativnosti i prljavština, nego pozitivnih podataka.

Sadašnji predsjednik HNS-a je deklarirani homofob, NDH-nostalgičar i prodavač magle koji već cijelo desetljeće poput balkanskog baruna Münchausena prodaje laži o izgradnji nogometnog kampa, ili da će Hrvatska i Mađarska sigurno organizirati Europsko prvenstvo ili da mu Michel Platini nosi torbe po međunarodnim aerodromima. S druge strane, Štimčevi intimusi su Reno Sinovčić i Siniša Šošo (bio na robiji zbog ubojstva), u nekoliko navrata sudjelovao je u tučnjavama, a prije 7-8 godina, objektivno, zagovarao iste ideje kao i nasilni desničarski pučisti koji su namjeravali srušiti tadašnju koalicijsku vladu Ivice Račana.

I civilizacijski i kvalitativno, ali i ljudski, Marković i Štimac nemaju kvalitete potrebne za, u širem društvenom smislu, bitnu poziciju kao što je predsjednik HNS-a. Ipak, u trenutačnim okolnostima, kada nema trećeg kandidata, odluka je teška, ali jasna: Igor Štimac je po mnogočemu prihvatljiviji i bolji kandidat. Postoji sijaset razloga za ovakvu ocjenu, počevši od biološkog, koji bi 73-godišnjeg Markovića trebao navesti da donese korektnu odluku i napokon svoj položaj prepusti nekome tko se rodio nakon Križnog puta.

Photomontage: CheesPhotomontage: CheesOsim toga, Štimac je u posljednjih nekoliko godina značajno promijenio nekadašnje ponašanje i način razmišljanja, i transformirao se iz bahatog i nasilnog nogometaša u (barem verbalno) zagovornika osnovnih standarda i normi u demokratskim društvima. Priznao je kako je desničarenje bilo pogreška, izuzetno je distanciran od nasilne navijačke subkulture, zbog čega ga podjednako mrze i Torcida i BBB, u Nacionalu je još 2004. izjavio kako podržava mogućnost da nogometaš iz Srbije zaigra za Hajduk (što mnogi u Splitu ni dan-danas ne prihvaćaju), a ovih dana je kritizirao i diskriminacijske izjave o homoseksualcima. Kada bi bila nepoznata Štimčeva prošlost, na temelju svega za što se zalaže u posljednje vrijeme, može se pomisliti kako se radi o zagovorniku liberalne demokracije, tolerancije i prava na različitost. Ovako i njega i njegovu nesumnjivu metamorfozu treba uzeti sa zrnom soli.

Baš kao i obećanja o ligi s 16 klubova, koja se pokazala kao potpuna besmislica, ili izgradnji pet nogometnih kampova, makar do sada nisu osigurana sredstva ni za jedan. Igor Štimac voli politiku i očito je naučio što treba govoriti, a o čemu šutjeti pa daje i nemoguća obećanja, ali za razliku od Markovića, bar mu ne pada na pamet balansirati po tankoj niti koja dijeli primitivizam i šovinizam. U svakom slučaju, smjena Vlatka Markovića više nije nogometni, nego etički imperativ. U kojoj mjeri vidjet će se kada napusti sadašnju funkciju – za pola godine nitko ga se više neće sjetiti.

Vezane vijesti

Nogometno logorovanje

Nogometno logorovanje

Šef HNS-a Vlatko Marković opet se ponašao kao mali ustaško. "Nećemo u Auschwitz, ali je gotovo 90 posto sigurno da ćemo posjetiti neki memorijalni… Više

Komentari

registracija
30/6/09

jebivjetar, 19.11.10. 22:53

Koja god budala od te dvojice dođe, isti kurac ! Dvije protuhe i bitange !


registracija
7/9/07

Vinogradar, 20.11.10. 18:01

Ako ne postoji nitko bolji od Markovića i Štimca, onda nek se HNS ukine i prestane u Hrvatskoj igrati nogomet!
Obojica su hrvatska športska sramota!


registracija
28/4/10

Zvonko, 20.11.10. 19:57

Svejedno tko došao, bitno je da nije Titoist i komunist i tzv. antifašist


registracija
30/6/09

jebivjetar, 21.11.10. 11:19

Zvonko , koliki ti je IQ ? 33 ? Onda te shvaćam ! Tata ti je trebao koristiti kondom.


registracija
30/11/10

DrazenNoviSad, 30.11.10. 10:39

Domovinskim 'rvatima na pameti nek bude istina bolna: Predsednik 'Rvacke Vlade je žena očajnica, jer nije muško. Predsednik 'Rvacke države je muško, očajno što nije Iva. I sad kad je 'Rvatima prilika izabrat jednog celovitog predsednika u 'Rvata, koji je muško i voli što je, 'Rvati s.e.r.u, dlaku u jajetu Štici traže! Tako otvarate priliku Markoviću, Srebriću i mentalnom Jugokomunističkom ološu da se k.u.r.č.e komunističkim smicalicama. p.s. Ajmo Štico!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika