Objavljeno u Nacionalu br. 784, 2010-11-23

Autor: Dean Sinovčić

NOVINARKA U RATU ZA TITA

Zabranit ću seriju Lordanu Zafranoviću

Mira Šuvar tvrdi da redatelj serije o Josipu Brozu 'Posljednji svjedoci testamenta' nije autor scenarija i da je ne želi priznati kao koautoricu, zbog čega će zabraniti svoje intervjue u tom dokumentarcu

Mira Šuvar kaže da je razgovarala sa 70 svjedoka, s kojima je dogovorila teme, i da je autorica 90 posto
snimljenog materijala, a da nema uvida u to što Lordan Zafranović radiMira Šuvar kaže da je razgovarala sa 70 svjedoka, s kojima je dogovorila teme, i da je autorica 90 posto snimljenog materijala, a da nema uvida u to što Lordan Zafranović radiTelevizijska serija o Josipu Brozu Titu, koju posljednjih tjedana pompozno najavljuje redatelj Lordan Zafranović, možda neće biti tako brzo prikazana, jer novinarka Mira Šuvar tvrdi da ona, kao koautorica, koja je razgovarala s većinom svjedoka i analitičara i koja je autorica scenarija što ga je prihvatio HTV, neće dopustiti emitiranje serije koju uopće nije vidjela. “Zabranit ću upotrebu svojih intervjua u toj, navodno, već gotovo završenoj seriji, za što imam podršku svjedoka i analitičara koje sam intervjuirala. Ne volim zabrane, ali sam iz više razloga jednostavno primorana zabraniti Zafranoviću da se služi mojim intervjuima. Nemam ništa protiv toga da napravi seriju o Titu prema koncepciji koju najavljuje, ali bez mojih intervjua”, kaže Mira Šuvar reagirajući na tekst i razgovor sa Zafranovićem koji je prije dva tjedna objavljen u Nacionalu.


Prije pet godina Ninoslav Pavić, suvlasnik EPH, prilikom susreta s Mirom Šuvar doznao je da s Hertom Haas - koju je ona 2002. upoznala kod Vladimira i Vere Velebit - priprema knjigu sjećanja. Titovoj drugoj supruzi Herti Haas svidjela se knjiga koju je o Velebitu priredila Mira Šuvar i u jednom mu je pismu napisala da će, ako ikad odluči išta progovoriti, to biti s Mirom Šuvar.

“PAVIĆA JE ZAINTERESIRALA informacija o mojim kontaktima s Hertom Haas i sinulo mu je da bi se mogla snimiti serija o Titu. Čula sam da je imao u kombinaciji još neke redatelje, ali je na kraju odabrao Zafranovića. Pavić mu je rekao da mora angažirati mene kako bih nagovorila Hertu Haas da sudjeluje u seriji. Bila sam vrlo skeptična, nisam vjerovala da će Herta Haas, koja je 60 godina odbijala intervjue, čak i BBC-ju, pristati na razgovor pred kamerom. No rekla sam da ću pokušati. Otputovala sam u Beograd i punih šest sati nagovarala Hertu Haas da pristane. Uvjeravala sam je koliko bi to bilo važno i za povijest i za nove generacije i za demantiranje mnogih neistina i o njoj i o Titu i o ljudima njegove epohe. Razgovoru se pridružila i Titova unuka Zlatica Broz, koja je s Hertom Haas ostala u bliskim odnosima i pomogla mi u nagovaranju. Nisam vjerovala, ali na kraju je pristala”, kaže Mira Šuvar. Rezultat je 14 sati razgovora.

“HERTA HAAS sve je to odlično izdržala, a meni nije bio problem voditi tako dug razgovor, jer sam prethodne tri godine bila s njom u kontaktima i uspjela doznati mnoge zanimljive događaje iz njezina i Titova života, ali i događaje u vezi s drugim ličnostima. Ona je fenomenalan svjedok, a bila mi je do kraja svog života i najdragocjenija konzultantica. Preko nje sam došla i do drugih dragocjenih svjedoka. Povezala me s Franjom Brozom, sinom Titova najstarijeg brata Martina, koji je živio u Mađarskoj i nedavno umro, Anicom Živković, koju je kao siroče posvojila Titova teta Ana Kolar,sa Zdenkom Kidrič, revolucionarkom i udovicom Borisa Kidriča, Vandom Novosel, Titovom bliskom suradnicom iz ilegalnog djelovanja u Zagrebu, s Marom Nacevom, koja je bila delegat na V. zemaljskoj konferenciji KPJ 1940. u Zagrebu. Herta Haas je bila jako zainteresirana za projekt, ali i nezadovoljna zbog odugovlačenja s njegovom realizacijom i nekih postupaka režisera. Do smrti u ožujku ove godine pribojavala se zloupotrebe intervjua s njom, te mi je u nasljedstvo ostavila da njezine želje pri upotrebi snimljenog materijala budu poštovane”, kaže Mira Šuvar .

USPJELA JE doći do 70 svjedoka i analitičara i nagovorila ih da sudjeluju u seriji, dogovorila teme i intervjuirala ih. Kaže da Zafranović nije prisustvovao snimanju ni 30 od njih, premda je u intervjuu za Nacional ustvrdio da je bio na svim snimanjima. U prvoj fazi, kad je snimljeno 56 sati materijala, financijer je bio EPH, ali je poslije, kako je obrazložio Pavić, iz financijskih razloga odustao od projekta. Snimanje je stalo na godinu dana, a snimljeni je materijal prenesen na novoosnovanu tvrtku Kino dokument. Tražio se novi producent. U studenome 2008. HTV je potpisao ugovor s Kino dokumentom o realizaciji dokumentarne serije u deset epizoda i obvezao se da će financirati projekt. Prije toga HTV je tražio da mu se,kao temeljni dokument, dostavi scenarij. “Napisala sam scenarij koji je HTV prihvatio. Neistina je, koju je Zafranović ponovio u Nacionalu, da je on autor scenarija. U tom dokumentu nema ni jedne njegove rečenice, što se lako može provjeriti i u mom i u njegovu kompjuteru”, objašnjava Mira Šuvar. Napominje da je u suradnju sa Zafranovićem, i ne sluteći što će doživjeti, ušla otvorena srca.

“MENI JE U PRVOM redu stalo do realizacije projekta i zato sam neko vrijeme prelazila preko raznih nekorektnosti, ali sam na kraju shvatila da je u pitanju sudbina i projekta i mojih intervjua. Kad sam obavila glavninu posla i kad je većina svjedoka snimljena, shvatila sam da me Zafranović želi izgurati iz projekta, nastojeći izmisliti razlog”, tvrdi Mira Šuvar i dodaje da su veliki problemi u suradnji s njim počeli u proljeće 2009. “Tada je počeo iznositi optužbe s političkim konotacijama, da ja želim apologetsku seriju o Titu, čak da guram i nekakav ‘Šuvarov duh’, aludirajući na mog pokojnog supruga, što me najviše povrijedilo.” Kaže da se iz popisa njezinih sugovornika vidi da su među njima i razni Titovi oponenti, politički stradalnici i disidenti. “Intervjuirala sam i Mihajla Mihajlova, najpoznatijeg jugoslavenskog disidenta u svijetu nakon Milovana Đilasa, a odustala sam od već započetih pregovora s Ademom Demaçijem, čovjekom s najdužim zatvorskim stažom u bivšoj Jugoslaviji, jer mi je Zafranović poručio da ‘više nema snimanja’." Mira Šuvar kaže da joj je već dugo, a posebno posljednjih mjeseci i tjedana, jasno da Zafranović, bez ikakve rasprave i dogovora, želi promijeniti koncepciju projekta za koji je pridobila svjedoke, a koji je, prihvaćajući scenarij, prihvatila i Hrvatska radiotelevizija, i napraviti nešto drugo.

“PRIJE NEKOLIKO mjeseci, u organizaciji vlasnika Gamma studija, u kojem Zafranović dovršava projekt, vidjela sam prve tri nedovršene epizode. Sigurno ih, iz više razloga - a jedan je od njih to što je uvrstio i ono što su neke svjedokinje tražile da se ne uvrsti - ne bih potpisala. Kako izgleda završna verzija, ako je istina da je završena, ne znam, jer je redatelj još uvijek krije od mene. Koautorica sam projekta, pisac scenarija, mojih je 90 posto snimljenog materijala sa sugovornicima, a nemam uvida u to što Zafranović radi. Nije riječ samo o povredi mojih autorskih prava i moralnih autorskih prava svjedoka i analitičara, nego i o tome da ne mogu ispuniti obveze prema svojim sugovornicima, da ću voditi računa o tome kako će biti prezentirani, u kakav će kontekst biti stavljeni, te da ne mogu, u njihovo ime, autorizirati iskaze koji budu uvršteni u seriju. O tome se radi, a ne o nekakvoj ‘cenzuri’, kako mi redatelj imputira. Premda je prije godinu i pol potpisao dokument o realizaciji projekta ‘Tito’, u kojem su utvrđena i pravila o ‘postupanju sa snimljenim materijalom’. A u tom dokumentu piše da redatelj ima punu slobodu u izradi serije i upotrebi snimljenog materijala, ali i ‘obvezu da u finalni proizvod ne ugradi ništa od onoga što neki svjedoci ne žele da se ugradi i javno objavi, poštujući obećanje koje su autori projekta (Šuvar i Zafranović) dali pojedinim svjedocima’.”

MIRA ŠUVAR S Franjom Brozom, sinom Titova
najstarijeg brata
Martina, u Sopronu u Mađarskoj; s njim je razgovarala za
dokumentarac, a nedavno je preminuoMIRA ŠUVAR S Franjom Brozom, sinom Titova najstarijeg brata Martina, u Sopronu u Mađarskoj; s njim je razgovarala za dokumentarac, a nedavno je preminuoMIRA ŠUVAR KAŽE da je iz brojnih Zafranovićevih medijskih izjava očito da seriju radi prema izmijenjenoj koncepciji, a ne onoj za koju je pridobila svjedoke. Upozorava da Zafranović ponavlja kako radi seriju o Titu “bez ideologije”, bez povijesnog konteksta, bez naratora koji objašnjava vrijeme i prostor zbivanja, da pravi priču o Titovu privatnom životu, “intimnu priču” u kojoj Tito, kako se navodilo u medijima, “neće biti glavni lik, nego će to biti njegove žene, ljubavnice, tajnice i prijatelji”, da će svjedoci “odgovoriti na pitanje je li Tito bio hedonist i mnogoženac”. Na to Mira Šuvar kaže: “I onda bi u takvu priču uklopio inserte iz intervjua Herte Haas, Olge Humo, Zdenke Kidrič, Vande Novosel, Mare Naceve i mnogih drugih uglednih svjedoka. Zar bi oni pristali na takvo što? Zar bi jedna Olga Humo, koja je vodila Titovu korespondenciju s Churchillom i bila im prevoditeljica prilikom prvog susreta 1944. u Napulju, pristala sudjelovati u priči o Titovim ljubavnicama i njegovu 'intimnom životu'? Da je živa i da čuje Zafranovićeve najave kakvu seriju radi, Herta Haas bi odmah zabranila upotrebu svog intervjua.” Mira Šuvar ističe da je bila šokirana nedavno pročitavši tekstove u tjedniku 24 express i Jutarnjem listu, u kojima je Zafranović dao objaviti dijelove intervjua što su ih svjedoci dali ekskluzivno za seriju. A zatim je dijelove intervjua plasirao i na HTV-u, u emisiji “Hrvatska uživo”. “Zafranović se morao prisjetiti koliko se Herta Haas ljutila kad je svojedobno u medijima objavio inserte iz njezina intervjua za seriju. Govorila je da nije šutjela 60 godina ‘kako bi Zafranović krčmio njezin intervju u medijima’. Umalo se povukla iz projekta. Dala mi je precizne upute i o upotrebi snimljenog intervjua i o insertima koji ne mogu ući u seriju.”

U JUTARNJEM LISTU od 28. listopada 2010. Zafranović mi je preko svog odvjetnika poručio da sam ja “samo sudjelovala u postupcima prikupljanja izjava određenih osoba”, no da “njihove izjave koje nisu redateljski uređene nisu autorsko djelo”. Ni 14 sati razgovora s Hertom Haas nije autorsko djelo dok to Zafranović ne obradi! Takvih ‘bisera’ ima koliko hoćete. Po ugovoru smo seriju trebali predati HTV-u do 15. rujna 2009. Budući da nije završio posao, Zafranović je tražio produženje roka, što je HTV prihvatio i aneksom odredio novi rok, 15. siječnja. Kako ni dotad nije završio posao, a HTV zbog toga može jednostrano raskinuti ugovor, Zafranović je zatražio novo produženje i potpisivanje aneksa 2, koje eventualno tek predstoji”, ogorčena je Mira Šuvar.

“KAD SU svjedoci doznali da me Zafranović isključio iz projekta i onemogućio mi da, u njihovo ime, autoriziram dijelove koji će biti uvršteni u seriju, te da se mijenja koncepcija projekta u kojem su pristali sudjelovati, uznemirili su se i zabrinuli, najavili zabranu uporabe svojih intervjua u Zafranovićevoj režiji. Herta je 2005. pristala razgovarati, jedno vrijeme nije bilo producenta, godinu je dana bila rupa, nije bilo novca. Prije godinu dana Zafranović je prekinuo kontakte sa mnom, zaustavio me da snimim još neke važne svjedoke. Bilo je pokušaja ‘normalizacije odnosa’, još je Vanja Sutlić pokušao riješiti problem, Zafranović se bio obvezao da će me uključiti u realizaciju projekta, ali nije", rekla je Mira Šuvar.

Vezane vijesti

'Zafranović i HRT možda počinili niz kaznenih dijela'

'Zafranović i HRT možda počinili niz kaznenih dijela'

Novinarka Mira Šuvar, udovica Stipe Šuvara, odaslala je otvoreno pismo uoči početka emitiranja dokumentarne serije o Titu u režiji Lordana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika