23.11.2010. / 08:25

Autor: Hina

Svjetski dan AIDS-a: u Zagrebu registrirana 283 zaražena

U Hrvatskoj je do danas zabilježen ukupno 831 slučaj zaraze HIV-om, a u ovoj su godini registrirana 52. Od bolesti su do danas umrle 164 osobe. U zadnjih 10-ak godina u prosjeku je oko 50 novozaraženih i 15 novooboljelih na godinu pa je Hrvatska zemlja s najnižom učestalosti zaraze

Iako je Hrvatska zemlja s malim brojem zaraženih HIV-om, od prvog slučaja 1986. do danas u Zagrebu je registrirano 34 posto svih zaraženih, a u 99 od njih 283 razvio se aids, dok je 41 umro, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu koje i ove godine zajedno s Hrvatskom udrugom za borbu protiv HIV-a organizira obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a 1. prosinca.

Osim infošatora namijenjena mladima, koji će biti postavljen na Cvjetnom trgu od 24. studenoga do 1. prosinca, bit će održana predavanja u školama. Po uzoru na svjetske metropole sva će događanja kulminirati tradicionalnim, šestim, rock koncertom u Ciboni 5. prosinca na kojemu će nastupiti poznate rok grupe, poput TBF-a, Leta 3, Kino kluba, "Lollobrigide", i drugi, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Inače, u Hrvatskoj je do danas zabilježen ukupno 831 slučaj zaraze HIV-om, a u ovoj su godini registrirana 52. Od bolesti su do danas umrle 164 osobe. U zadnjih 10-ak godina u prosjeku je oko 50 novozaraženih i 15 novooboljelih na godinu pa je Hrvatska zemlja s najnižom učestalosti zaraze.

Antivirusnu terapiju prima ukupno 556 osoba, a u ovoj ih je godini liječenje počelo 50.

Voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om pri Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof. Josip Begovac rekao je kako Hrvatska ima dobro razvijenu skrb o zaraženima. Od ove su godine, kaže, na listu lijekova HZZO-a uvrštena dva nova antivirusna lijeka, puno je učinjeno i na psihosocijalnoj pomoći, no treba više poraditi na destigmatizaciji zaraženih.

Za bolju edukaciju i zaštitu dostojanstva zaraženih HIV-om založio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pod naslovom "Ne diskriminiraj - nego se informiraj" u tematskom šatoru na Cvjetnom trgu svaki dan će se održavati radionice i predavanja za mlade, bit će govora o prevenciji HIV-a i ljudskim pravima zaraženih te će biti predstavljeni novi proizvodi za zaštitu reproduktivnog zdravlja.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika