30.11.2010. / 20:01

Autor: Hina

Okrugli stol: Birokracija stopira 200 investicijskih projekata, problem i lokalna vlast

"Ako će ministar rješavati svaki problem svakog investitora, onda je to tužna budućnost, jer to znači da sustav ne postoji", kazao je Popijač

Đuro PopijačĐuro PopijačHrvatska je otvorena za sva privatna ulaganja, no voljeli bismo vidjeti da strani kapital ne bude usmjeren isključivo na zaradu na našem tržištu već i za investiranje u hrvatsku pamet, istaknuo je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač na današnjem okruglom stolu o problemima stranih investitora.

Bilo bi dobro da se, primjerice, pokvareni mobitel može popraviti u Hrvatskoj umjesto što ide na popravak u Mađarsku, rekao je Popijač odgovarajući na primjedbu predsjednika Uprave telekomunikacijske tvrtke TELE 2 Juliana Ogrina da šestpostotni porez za mobilnu telefoniju ne ostavlja mogućnost njegovoj tvrtki za reinvestiranje u Hrvatsku.

Najveći dio investicija u IT sektoru troši se na uvoznu tehnologiju iako tu postoji puno prostora za kvalitetno ulaganje u našu pamet, požalio se Popijač. Neka TELE 2 malo više učini da se hrvatska dodana vrijednost ugradi u telekomunikacijsku infrastrukturu, pa i da se izveze na strana tržišta, kazao je hrvatski ministar.

Popijač je napomenuo da je njegovo ministarstvo izradilo katalog investicija u energetskom sektoru, prometu, vodnom gospodarstvu i na nekoliko atraktivnih lokacija u turističkom sektoru, za što postoji gotovo svakodnevan interes investitora, primjerice energetskih kompanija i financijskih institucija iz Kanade, Rusije, Njemačke i Francuske.

No, zbog birokratskih prepreka gotovo svi ulagači žele razgovarati s njim ili predsjednicom Vlade. "Ako će ministar rješavati svaki problem svakog investitora, onda je to tužna budućnost, jer to znači da sustav ne postoji", kazao je Popijač.

Upravo zbog birokratiziranosti i neefikasnosti sustava na svim razinama Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je prije tri tjedna otvorila Centar za pomoć investitorima, podsjetio je zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić.

Zasad je HUP-u prijavljeno dvjestotinjak projekata koji su na čekanju zbog problema s domaćom administracijom, od lokalne uprave i samouprave do središnje državne vlasti, kaže Jakelić.

Za Dragana Lazukića iz ORCO Grupe najveći problem je "neadekvatna komunikacija" između državne vlasti i lokalne zajednice. Pasivnost centralne vlasti u slučaju Sunčanog Hvara omogućila je opstrukciju lokalne vlasti, tvrdi Lazukić.

I predstavnica Rockwoola požalila se na lokalnu upravu koja blokira rad tvrtke iako su ih upravo lokalni čelnici pozvali da podignu tvornicu u industrijskoj zoni i zaposle 400 ljudi.

Za ekonomskog stručnjaka Ljubu Jurčića najveći problem je pogrešna struktura investicija koja je stvorila lošu strukturu gospodarstva. Ako se novom cestom nema tko voziti niti što prevoziti to je bačen novac, upozorava on.

Mi samo mislimo da smo bogati jer koristimo mobitele, internet, automobile i sl. no ništa od toga ne proizvodimo. Stvarno su bogati samo oni koji su u stanju proizvesti takve stvari, rekao je Jurčić na okruglom stolu u organizaciji Večernjeg lista.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika