Objavljeno u Nacionalu br. 786, 2010-12-07

Autor: Robert Bajruši

Intelektualci protiv vlade: DOSTA!

VODEĆI HRVATSKI INTELEKTUALCI slažu se u ocjeni da je krajnje vrijeme za promjenu vlasti, ali nisu sigurni tko ju je sposoban preuzeti

KULA OD KARATA
Jednoglasna je ocjena
intelektualaca da je vlada Jadranke Kosor u
terminalnoj faziKULA OD KARATA Jednoglasna je ocjena intelektualaca da je vlada Jadranke Kosor u terminalnoj fazi"Hrvatska je u moralnoj i materijalnoj krizi i jedini izlaz iz sadašnjeg gliba jesu parlamentarni izbori“ – gotovo je jedinstven zaključak 15-ak poznatih javnih osoba – režisera Rajka Grlića i Nenada Puhovskoga, novinara Jurice Pavičića, profesorice Andree Zlatar i Nadežde Čačinovič, glazbenika Saše Antića, kazališne glumice Branke Bebić-Tudor, i mnogih drugih - kojima je redakcija Nacionala ovih dana postavila pitanje o načinu na koji se može prevladati sadašnja situacija u zemlji. Objašnjenja koja su dali nipošto nisu jednoznačna, i pokazuju značajne razlike unutar ovog dijela kulturne i intelektualne elite, međutim, mogu se svesti na dvije osnovne značajke:


Prvo, doslovce nitko od Nacionalovih sugovornika više ne vjeruje HDZ-ovoj vladi kao jamstvu oporavka države i društva. Reklo bi se kako je postavljena definitivna dijagnoza prema kojoj su Jadranka Kosor i njezin kabinet u terminalnoj fazi, i sve što rade rezultira odgađanjem kraja, ali uz sadašnju vlast, spasa neće biti. Drugo, tek je nešto malo bolje mišljenje o hrvatskoj opoziciji, koju više doživljavaju poput nužnog zla, negoli kao spasonosno rješenje. Opozicija pati od nedostatka jasne vizije, hrabrosti, pa čak i želje da ubrza pad HDZ-a s vlasti. Tu je, nažalost, i kadrovski problem jer sva ispitivanja javnog mnijenja pokazuju kako je čelnik opozicije Zoran Milanović tek malo popularniji od izrazito nepopularne Jadranke Kosor. Drugim riječima, hrvatska javnost želi promjenu, ali još je daleko od toga da s entuzijazmom i vjerom u budućnost očekuje novu vlast. Kako, dakle, promijeniti aktualnu vladu, koju po recentnim anketama ne podržava 83 posto stanovnika Republike Hrvatske? Nedavno su o tome govorili sindikati, koji su najavili da će, ako vlada ne organizira referendum o povučenom Zakonu o radu, započeti niz štrajkova i demonstracija, i zatim oko Božića organizirati protuvladin referendum.

Dobra se ideja raspala u nepunih tjedan dana, jer je vlada pristala iduće jeseni održati referendum, a sindikalni lideri Vilim Ribić i Krešimir Sever trenutačno su reterirali i zaboravili na prijetnje. Ostao je samo Ozren Matijašević, koji predstavlja istinske radnike, ali potencijal i zbiljske namjere ove grupacije objektivno su upitni. Iduću skupinu predstavljaju intelektualci i javne osobe. Njihov utjecaj bio je golem 1999. u rušenju Tuđmanova režima. Današnja opozicija potpuno zanemaruje ovu društvenu grupaciju, i povremeno čak ulazi u sukobe s njom. Čini se da je grozna pogreška to što oporba potpuno zanemaruje tu socijalnu skupinu.

U TAKVIM OKOLNOSTIMA, preostaje isključivo treća varijanta, a to je da oporba pokuša samostalno srušiti vladajuću koaliciju. Dosadašnji pokušaji nisu bili uspješni, ali unutar najjače opozicijske stranke, Socijaldemokratske partije Hrvatske, sve je više optimista koji vjeruju da se približava posljednji čin HDZ-ove vladavine.

“ČEKAMO TRENUTAK kad će vlast uhapsiti Ivu Sanadera. Kad se to dogodi, moramo početi rušenje HDZ-ove vlade, jer ona je Sanaderov politički proizvod, svi su oni jednako odgovorni za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska, i neprihvatljivo je da odgovornost preuzme samo bivši premijer, a svi njegovi sljedbenici i najbliži suradnici nastave voditi državu. Sva istraživanja pokazuju da više od 80 posto stanovništva ne podržava sadašnju vlast, ekonomija je u kolapsu, a u većini afera sudjeluju pripadnici HDZ-a ili osobe bliske toj stranci, i u trenutku kad Sanader završi iza rešetaka, više neće postojati ni jedan razlog da vlada ne padne”, najavio je u razgovoru za Nacional jedan od vodećih članova Socijaldemokratske partije Hrvatske.

ZA VODEĆU OPOZICIJSKU stranku pritvaranje nekadašnjeg premijera Ive Sanadera vjerojatno je posljednja prilika za rušenje HDZ-ove koalicijske vlade i promjenu vlasti prije kraja 2011. godine, kad se trebaju održati redoviti izbori. Za razliku od prijašnjih neuspjelih pokušaja, ovaj put u vodstvu Kukuriku koalicije očekuju potpunu mobilizaciju javnosti, od većine sindikata i nevladinih udruga, preko neovisnih intelektualaca pa do običnih građana, koji žive sve loše, zbog vladinih neuspjeha u borbi protiv recesije. Iako to nisu htjeli izravno potvrditi, u opoziciji očekuju i implicitnu potporu predsjednika Ive Josipovića. “On je već nekoliko puta upozorio da se vodi loša gospodarska politika, kao i da je potrebna kvalitetnija borba protiv korupcije, a to je isto što i mi zastupamo. Ne mislim da će Josipović decidirano stati uz nas, ali hrvatska javnost razumije da predsjednik Republike i oporbene stranke zagovaraju iste vrijednosti”, rekao je Nacionalov sugovornik. Sad je pitanje koliko je oporba sposobna operacionalizirati plan o rušenju vlade i raspisivanju prijevremenih izbora. S obzirom na pasivnu javnost koja nezadovoljstvo prema vladi izražava isključivo u anketama, Kukuriku koalicija morat će nagovoriti HDZove saveznike u parlamentu da napokon prestanu podržavati vladu, kao što to najavljuju u kuloarskim razgovorima. To podrazumijeva tri srpska zastupnika i još dva-tri predstavnika ostalih manjina. Ovdje nastaje problem jer je prošlotjedni napad Milorada Pupovca na SDP zbog glasovanja o smanjenju minutaže za reklame na Hrvatskoj televiziji tek nastavak dubokih podjela između opozicijskih lidera i srpskih političara.

DOK TRAJU PRIPREME za pokušaj rušenja vlade, SDP i HNS posljednjih su tjedana postigli načelan dogovor o zajedničkoj predizbornoj strategiji, što se nadovezuje na formalno potpisivanje dogovora o Kukuriku koaliciji. Neformalno se doznaje kako traju razgovori o podjeli kvota, pri čemu HNS zahtijeva barem 15 saborskih madata i četiri mjesta u budućoj vladi. SDP je spreman ponuditi ministarske položaje Radimiru Čačiću, Vesni Pusić i Peri Lučinu, dok ostale zahtjeve koalicijskih partnera smatraju pretjeranima. Ispitivanja javnoga mnijenja već godinu dana pokazuju uvjerljivu prednost Kukuriku koalicije. Prema najnovijim rezultatima Crobarometra, SDP, HNS, IDS i HSU osvajaju 42 posto i oko 80 mjesta, a HDZ-HSS 26 posto i 49 saborskih mandata. Slične rezultate pokazalo je i nedavno interno istraživanje što ga je provela Hrvatska narodna stranka. Jedina veća razlika u odnosu na rezultate Crobarometra odnosi se na Dalmaciju, gdje, prema opozicijskom istraživanju, HDZu uočljivo pada popularnost, dok je na izborima 2007. osvojio čak 19 mandata (9 u IX., a 10 u X. jedinici).

ZBOG TOGA ĆE Dalmacija u predstojećoj kampanji vjerojatno postati područjem koje je najvažnije za opozicijsku strategiju. Za razliku od Slavonije, koju manje-više već danas smatraju izgubljenom, jer je to pauperizirana regija koja ovisi o državnim subvencijama, to jest o HDZ-u, u Dalmaciji HNS drži Dubrovnik, a SDP Šibenik i još nekoliko gradova. Osim toga, računa se na popularnost Ante Kotromanovića, Andre Vlahušića, Ranka Ostojića, a i Milanovićevo je podrijetlo dalmatinsko.

U SDP-U RAČUNAJU i na sindikate, barem one čije je članstvo zaposleno u industriji i proizvodnim djelatnostima. Iz tog kuta treba gledati izjave Vojka Obersnela i Marina Jurjevića kako bi radi spasa brodogradnje vrijedilo na dvije godine odgoditi pristup Europskoj uniji. Premda je Obersnel nastupio bez konzultacija sa stranačkim vodstvom, Milanović je interno podržao stajalište riječkog gradonačelnika. Razumije se da SDP želi brz ulazak Hrvatske u EU, ali, za razliku od HNSa, nije spreman baš sve podrediti tom cilju. Zoran Milanović smatra da dio međunarodne zajednice ucjenjuje Hrvatsku, što se vidjelo još prilikom “afere Gotovina”, a odnedavno se očituje i u izjavama glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza da Hrvatska ne bi trebala ući u Uniju prije nego što preda tzv. topničke dnevnike, za koje se pouzdano zna da su uništeni, a njihova zbiljska važnost ionako je marginalna. Ekonomski razvoj bit će glavna tema predizborne kampanje Socijaldemokratske partije Hrvatske, a najvažniji promotor postat će Branko Grčić, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu. Grčić je blizak s Radimirom Čačićem i njih bi dvojica u predstojećim mjesecima trebali imati najveće uloge u uvjeravanju birača da će bolje živjeti dođu li na vlast SDP i HNS. Branko Grčić u rujnu je kao dva glavna cilja do 2013. predstavio gospodarski oporavak i ponovno zapošljavanje 80.000 ljudi, koji su u krizi izgubili posao. U brojkama, SDP do 2013. planira povećati stopu gospodarskog rasta na 4 posto, a do 2015. stabilizirati ju na razini od približno 5 posto. U istom razdoblju najavljuju smanjenje stope nezaposlenosti ispod 10 posto, odnosno povećanje stope zaposlenosti iznad 60 posto radno aktivnog stanovništva.

SLIČAN PROGRAM PREDLAŽE i Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, koji je prije dva tjedna u intervjuu za Nacional najavio investicije od oko 10 milijardi eura, brzo pokretanje proizvodnje i zapošljavanja. U idućih mjesec-dva slijedi objedinjavanje programa dviju najjačih oporbenih stranaka, i to će biti predstavljeno kao plan rada buduće vlade. No zasad se, u prvom redu unutar SDP-a, usredotočuju na stvaranje uvjeta za rušenje vlade i raspisivanje izbora u proljeće 2011. Paradoksalno, ali u ovoj strategiji glavnu ulogu trebaju dobiti dvojica, koje u SDP-u godinama opisuju kao krivce za situaciju u Hrvatskoj: bivši HDZ-ov šef Ivo Sanader i Mladen Bajić, kojega socijaldemokrati kane smijeniti čim preuzmu vlast. A zatim još jednom pokušati uvjeriti SDSS-ove i ostale manjinske zastupnike da su njihovi glasovi presudni za prekid agonije u kojoj se nalazi Hrvatska.

NEDŽADA ČAČINOVIĆ: ZAHTJEV ZA PRIJEVREMENIM IZBORIMA čini mi se više simboličkom gestom opravdanog izražavanja nezadovoljstva nego mogućim kratkoročnim ciljem. U Saboru još uvijek postoji većina, a izbori se ionako približavaju: ne može se više postići mnogo više od nešto ranijeg datuma. Ne vjerujem da bi se samo prijevremenim izborima, prije eventualnih međunarodnih uspjeha sadašnje postave, mogla zajamčiti promjena. To je stvar dobre pripreme, isticanja alternative, sustavne kritike.

Rajko GrlićRajko GrlićRAJKO GRLIĆ: Već svako dijete na ulici viče da je carica gola, očito je da su prijevremeni izbori jedino rješenje ove rodoljubno-džeparske agonije. Međutim, od SDP-a sam 2000. godine, kao i mnogi drugi, puno više očekivao, ali se, na žalost, vrlo malo od toga i dogodilo. Izgubili su se u pragmi lišenoj svake mašte i strahu od radikalnijih rezova. Sada puno manje od njih očekujem i možda me iznenade.

EDO POPOVIĆ: NARAVNO DA OVA vlast treba otići što prije. Što prije ode, bit će bolje i njima i nama. Ne vidim baš ni jedan razlog zašto bi ostali, bilo koja garnitura može obaviti taj tehnički dio posla oko ulaska u Europsku uniju. A to što baš oni to žele učiniti, to je njihov problem. Dodirnuli su dno dna još za vrijeme Sanadera, a sad smo vidjeli da postoji i dvostruko dno, što nisam mogao vjerovati. Ne samo da živimo lošije nego ikad, ova je vlast potpuno amoralna, nesposobna i korumpirana. U bilo kojoj drugoj zemlji, davno bi otišli. JA NE KAŽEM da će sljedeća vlast biti bolja, ali demokratski princip je zamjenjivost. Osnovni princip demokracije je zamjenjivost, a ne nedodirljivost koju oni provode. A ova vlast, na čelu s Jadrankom Kosor i ljudima oko nje, ponaša se potpuno prema komunističkim metodama, oni još nisu izišli iz zamke komunizma, oni su ostali zatvoreni u tom sistemu, još se motaju unutar njega. To se može vidjeti i po ministru policije, koji provodi nečuvene policijske metode, imao sam jedinstveno iskustvo s njima u slučaju Varšavske ulice u Zagrebu. A cijelo to vrijeme nose broševe i demokratske ukrase. I ZATO NEKA ODU što prije, jer gore biti ne može. Ovi drugi barem su manje korumpirani, jer Sanader je jedan jedini i teško da ga itko može nadmašiti. Što se mene tiče, izbore treba raspisati što prije, ako je moguće, već sutra. Iako nisam siguran da neće posegnuti za policijskim metodama kako bi se što dulje održali na vlasti, uostalom, naša policija ide okolo da vidi kako se guše nemiri.

VLADO MARTEK: OVOJ SE VLADI mogu pripisati mnoge loše stvari i tu nema nikakva mjesta zadovoljstvu. Zato sam se i nadao prijevremenim izborima, kad se o njima počelo govoriti prije nekoliko mjeseci. No sad sam počeo gubiti nadu, jer mi se čini da je možda već i kasno. To je jako pesimistična konstatacija, ali čini mi se da će i dalje iz nekih čudnih rezervi kupovati glasače i socijalni mir. ŠTO SE OPOZICIJE TIČE, bojim se da je to pitanje mentalnog sklopa i da naše društvo nema tko voditi. Trenutačne političke elite nisu za to sposobne, ali ni nove generacija koje su počele dolaziti nemaju prevelikog talenta. Bio bih optimist kad bi političari postali službenici kao u Skandinaviji, koji su isključivo u službi javnosti.

NENAD PUHOVSKI: NA RAZINI POLITIČKOG cirkusa, nisam baš siguran da pozicija doista toliko želi zadržati vlast kao što kaže, kao niti da se opoziciji toliko žuri da preuzme “vrući krumpir“ od nje kao što se pravi. Ali zaista me zanimaju dvije stvari: prvo, kakav društveni koncept nudi onaj tko želi imati, zadržati, preuzeti vlast? Koja je to vrsta kapitalizma za koju se zauzima stranka ili koalicija koja želi na vlast? Koje su to društvene vrijednosti koje želi štititi ili promovirati, u kojoj mjeri nudi stvarni socijalni dijalog i pravednu državu? U čemu vidi budućnost? Drugo, ima li cojones da napravi ono što dosad ni jedna vlast nije - da privede licu pravde one naše, “tajkune” koji su osiromašili zemlju i koji de facto i danas njome upravljaju, pa se čak i pojavljuju u raznim “ekonomskim savjetima”, govoreći nam kako je situacija teška i da moramo štedjeti. I, naravno, da im oduzme imovinu. To je vlast koja mene zanima. Ostalo je folklor

ANDREA ZLATAR: Andrea ZlatarAndrea ZlatarU 20 GODINA ove države 16 je godina HDZ na vlasti, pa je i ovo vlada hadezeovskog kontinuiteta. I ovo kako danas živimo, u kojem je stanju i država, i društvo, i ekonomija, i zdravstvo, i socijala, i kultura, i sport, i znanost, sve je to posljedica toga kontinuiteta, čiji je nazivnik “bez razvojne strategije”, s namjerom održavanja na vlasti. Sadašnja vlada pokazuje, kao i mnoge prethodne, priličnu nekompetentnost na većini područja i unatoč očito lošoj situaciji igra klasičnim populističkim kartama. Recimo, današnje vijesti - bezrezervno se obećava 100 milijuna kuna za nasipe protiv poplava oko Metkovića, bez ikakve rasprave, barem ne takve za koju bi javnost znala. Otkud sad taj novac i zašto ga prije nije bilo, kad se za neosiguranost tog prostora itekako znalo?

SNJEŽANA BANOVIĆ: DA IMA SAMO ZRNCE razuma, demokratske svijesti i odgovornosti prema građanima ove zemlje, vlada Jadranke Kosor odavno bi dala ostavku. No Vlada ne vidi i ne sluša one koji se s njom ne slažu, umišljena je i bahata pa zato od dobrih rezultata i pomaka nema ništa. Ona je baš oličenje svoje šefice Jadranke Kosor, koja nema dovoljno znanja ni liderskih vještina, pa joj je strana svaka vizija, strategija ili program za pokretanje golemog kotača sveobuhvatne reforme hrvatskoga društva. S ovom se vladom definitivno raspalo sve - od proizvodnje i poljoprivrede do sustava obrazovanja i javne kulture, ali se ponajviše raspao moral. Korupcija ga je izjela kao miš smrdljivi sir i od njega načinila, kako bi rekao davno pokojni britanski političar Disraeli, “organiziranu hipokriziju” koja se svima smješka uz obbavezni broš na reveru. IZVANREDNE IZBORE već smo trebali imati i oni su nam morali donijeti novu vladu u kojoj nema mjesta za ljude talen- Sve se raspalo Snježana Banović, redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti tirane jedino za vještinu što duljeg ostanka na vlasti. Ipak, treba se nadati da ćemo u što skoriju nedjelju ići birati novu vlast, koja će napokon “programirati” vladavinu zakona, a ne vladavinu bahatih pojedinaca. Jer Hrvatska baš to za svoj skori 20. rođendan očekuje i zaslužuje.

SINIŠA LABROVIĆ: HRVATSKOJ NISU NUŽNI takozvani prijevremeni izbori. Što se mene tiče, Hrvatskoj nisu uopće potrebni takozvani izbori. Politička matrica kojoj svjedočimo zadnjih 20-ak, 50-ak ili 200-tinjak godina gotovo je ista, a ova vlada na dobrom je putu da naših 20 godina dovede do logičnoga finala. Ne kraja, samo finala. Kako se čini, za to joj treba baš tih godinu dana i ja to nikako ne bih prekidao takozvanim izborima. Izbor koji mene zanima je sljedeći: hoćemo li dovijeka birati, učiniti ono što možemo ili ćemo odlučiti da pokušavamo činiti i ono što ne možemo. Čineći samo ono što možemo, naša takozvana povijest slijed je smjena vremena pljačke i vremena ubojstava, a tako je jer to je ono što možemo mi, što može svako društvo i što svako društvo s vremena na vrijeme i učini. Jer je lako i jednostavno rješenje uvijek, a osobito u vremenima kompleksnih kriza. No ona “zdravija” odluče ponekad činiti i ono što ne mogu. Obrazovanje, znanost, umjetnost, kao i miroljubivost, uvažavanje različitosti, solidarnost i pravednost neka su od teških, kompleksnih i “nemogućih” pitanja i područja. Ona traže vremena, stalan trud, a rezultat je neizvjestan i nikada konačan. Zato se ne mogu učiniti, nego samo činiti. Mi ipak uvijek učinimo samo ono što možemo. A u “učinjenome” izbora nema, osim lažnoga. I zato smo tu gdje jesmo, koprcajući se u živom blatu loše povijesti i još gore sadašnjosti. PREMA TOME, ako prijevremenih izbora ne bude i HDZ ostane na vlasti još godinu dana, s Hrvatskom se neće dogoditi ništa što nam nije poznato, za što nismo radili srcem i dušom i što nismo priželjkivali. Sve ostalo je kenjaža lopova koji se kaje da bi dobio manju kaznu i nastavio gdje je stao. Tako mi diplome ministra Šukera!

BRANKO GRGIĆ: SASVIM JE JASNO da vlada nije djelotvorna, da se nije kvalitetno suočila s krizom i svi parametri pokazuju da smo u bitno lošijem položaju od svih zemalja u okruženju. Kroz proračun smo vidjeli da nas ni u idućoj godini ne očekuju nikakve bitne promjene, naprotiv: zbog izborne godine ukupni negativni efekti bit će još i veći. PREMA TOME, jasno je da bi bilo poželjno da se na planu upravljanja državom pojavi “svježa krv”. Čak nije toliko bitno ni čija, naravno, po meni to moraju biti SDP i njegova koalicija, no još je važnije angažirati ljude koji su motivirani za ogromne izazove i sposobni preokrenuti sve negativne trendove u državi, koji žele krenuti u velike zahvate. Ovako, s odugovlačenjem raspisivanja izbora, sve što dobivamo još je jedna godina statusa quo.

JURICA PAVIČIĆ: Jurica PavičićJurica PavičićPONOVIT ĆU SAMO rečenicu koja je prilično neoriginalna, jer je posljednjih mjeseci izgovorena i napisana masu puta: ova vlada treba otići što prije, jer je vrijeme s njom izgubljeno vrijeme. ONA NIJE SPREMNA provoditi oštre reforme, jer u predizbornoj godini to nije popularno. Ona je paralizirana, jer velik dio njenih ključnih aktera u strepnji iščekuje kad će USKOK doći po njih. Ona je kompromitirana, jer je pasivno promatrala širenje korupcije, koja u hrvatskoj politici i ekonomiji žilavo bukti desetljećima. Ona je ostala bez lidera, na čije je ime i lik na plakatu dobila izbore: samim tim je i bez demokratske legitimacije. Čak i izbori na kojima bi pobijedio isti taj HDZ (što se sada čini malo vjerojatnim) bili bi bolji od sadašnjega stanja, jer bi vlada barem imala izborni legitimitet i vremenski mandat za posao. REDOVNI IZBORI ili izvanredni? To je zapravo virtualno pitanje, jer su od Nove godine svaki izbori redovni. Ali volio bih da se oni dogode što prije, da prestane ovo mrcvarenje.

MIRAN KURSPAHIĆ: SADAŠNJA VLADA nije u stanju odraditi svoj mandat do kraja, a da pritom ne ugrozi dugorocnu buducnost Hrvatske. Ona je jednako kriminalna i nesposobna kao i njezino bivše vodstvo, a prijevremeni izbori nisu više mogucnost, nego nužnost. No s izborima pravi problemi tek pocinju. Oporba se još na prošlim izborima pokazala nesposobnom da preuzme vodstvo i iza sebe ima iskljucivo negativan niz propuštenih prilika. Nesposobni su, neorganizirani, narcisoidni, bezidejni i tromi. Sve i da padne HDZ, nitko ne nudi viziju, nitko nema muda nacionalizirati nezakonitu pretvorbu, nitko nema muda ukinuti valutnu klauzulu i zamjeriti se stranom kapitalu. Metafora hrvatske su šoping centri - potrošnja umjesto proizvodnje, uvoz umjesto izvoza. Vrijeme je za ozbiljan rebuilding i svježu krv. Kako? Bojim se samo revolucijom i građenjem iznova. Ali, ne brinite se, prepickast smo mi narod za to. Nismo mi za revoluciju.

JOŠKO MARUŠIĆ: Joško MarušićJoško MarušićZAZIVANJE PRIJEVREMENIH IZBORA je kao plašenje djeteta baba-rogom. I dijete i odrasli znaju da baba-roga ne postoji, ali malo dječje srce ipak se mrvicu ustrtari. Tako je i s našom političkom pozornicom. Ma baš nitko, ni narod koji od milja zovemo biračkim tijelom, ni politička elita, nisu spremni za prijevremene izbore. Zapravo, u dubini duše plaše se izbora uopće. Narod dobro zna da HDZ doista nema što novo ponuditi niti ima unutarnje snage za promjene. Potpuno je jasno da SDP ne nudi ništa osim gnjavaže kritizirajući HDZ, a strah od vlasti čita im se iz očiju. I svi ćemo, poput djece, samo odgodili odluke. Ništa se neće promijeniti ni u vrijeme redovnih izbora. Ali iščuđavaju se samo neznalice, naivci i ignoranti. ŽIVOTARIT ĆEMO DO IZBORA, životarit ćemo i nakon izbora. Nemam velikih iluzija o naglom mijenjanju politike, jer je i politika sukladna svim onim stanjima našega društva koja obećava promijeniti. To je kao da nastojiš preskočiti vlastitu sjenu ili odmaknuti čamac od obale gurajući njegovu provu, ali tako da sjediš na njoj. Da smo mi kao društvo i narod zreli za istinske promjene, one bi se već dogodile.

SAŠA ANTIĆ, TBF: OVA VLADA NIJE LEGITIMNA, to je valjda svakome jasno, čak mi je i pomalo glupo sve to još jednom komentirati. Ljudi su totalno razočarani i ne vjeruju više nikome, jer znaju da im otvoreno i drsko lažu. TREBA LI MAKNUTI VLADU? Ma ne samo vladu, trebamo ih maknuti sve. Dok se mi zabavljamo Kutlom, Todorićem i Kerumom, dok nas maltretiraju lijevim i desnim, ustašama i partizanima, Nijemci ulažu u Saharu da iskoriste sunčevu energiju. A u Hrvatskoj gledamo hoćemo li se napokon vratiti elementarnim stvarima poput poštenja - ne prema sebi i svojim rođacima, nego prema građanima i biračima. Očito je da su nam krali, marljivo i sustavno, ali mi uopće nismo svjesni koliko smo bogati. Bilo je ljudi koji su radili ozbiljne i kvalitetne analize, poput Vlade Gotovca, Ivana Supeka ili Nikole Viskovića, pa su vrlo brzo maknuti jer su hijene morale doći na svoje.

BRUNA BEBIĆ TUDOR: POLITIKU NE PRATIM previše pomno, ali dovoljno sam upućena da zaključim kako je vlada posvema nesposobna, počevši od premijerke, koja je nevjerojatno isprazna. Na prvi pogled zavarava nas smiješkom, iako je jasno da iza njega ne stoji ama baš ništa. Ta količina ispraznosti jednostavno mi je nevjerojatna. Kao građanka nemam problema s činjenicom da plaćam vlast, ali želim da moj novac ide sposobnim i efikasnim ljudima koji znaju
rješavati probleme. Čini mi se da svi oni, a tu se, na žalost, ubraja i opozicija, žive u nekakvom svom svijetu, što više razmišljam o tome, obuzima me sve veća depresija. Uostalom, tko bi se normalan danas uopće bavio politikom. U IDEALNOJ SITUACIJI vlada bi se u svom radu konzultirala sa stručnjacima, no to su u pravilu mudri i inteligentni ljudi koji su u malo kojoj stranci poželjni. Očito je današnjoj vladi, ali i političarima općenito, teško pregristi vlastitu taštinu i učiniti najbolje.

Vezane vijesti

Intelektualci pozvali građane da se suprotstave medijskim manipulacijama

Intelektualci pozvali građane da se suprotstave medijskim manipulacijama

Oko 640 hrvatskih intelektualaca iz zemlje i inozemstva uputilo je danas javni apel hrvatskoj javnosti u kojemu upozoravaju na medijske manipulacije… Više

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 08.12.10. 18:42

Jako visoki "intelektualci" oliti visoki crveni kmeri, smece hrvatskih intelektualaca daju svoj glas


registracija
31/1/10

STTony, 08.12.10. 20:54

Vinko12, napuši se velike bunike.


registracija
23/6/09

Harmon, 08.12.10. 21:38

Spomenuti vjerovatno jesu poznate javne osobe, ali ako su to "vodeći hrvatski intelektualci" onda je država u puno većim govnima nego što se to može zamisliti!


registracija
6/10/09

pfefer, 09.12.10. 17:49

nikad čuo za te intelektualce a prošo sam pola svijeta


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika