28.11.2011. / 16:52

Autor: Hina

Intelektualci pozvali građane da se suprotstave medijskim manipulacijama

Oko 640 hrvatskih intelektualaca iz zemlje i inozemstva uputilo je danas javni apel hrvatskoj javnosti u kojemu upozoravaju na medijske manipulacije uoči predstojećih parlamentarnih izbora, te pozivaju građane da kritički i promišljeno svoj glas daju kandidatima koji će državu voditi odgovorno i uravnoteženo.

Intelektualci su prozvali medijeIntelektualci su prozvali medijeOko 640 hrvatskih intelektualaca iz zemlje i inozemstva uputilo je danas javni apel hrvatskoj javnosti u kojemu upozoravaju na medijske manipulacije uoči predstojećih parlamentarnih izbora, te pozivaju građane da kritički i promišljeno svoj glas daju kandidatima koji će državu voditi odgovorno i uravnoteženo.

Potpisnici upozoravaju na predizbornu "perfidnu igru medija" u kojima se stalno napada jedna politička opcija i sugerira komu treba vjerovati. "Mediji su postali snaga iznad hrvatskog društva, ne polažu račune nikomu, osim profitu i nevidljivim političkim centrima moći. U tu svrhu sve im je dopušteno od raznih oblika manipulacije do potkopavanja hrvatske države", navode potpisnici - akademici, sveučilišni profesori, znanstvenici, diplomati, kulturni djelatnici, publicisti i studenti.

Ocjenjuje se i kako se stalnim predizbornim napadima na jednu političku opciju, a podilaženjem drugima, želi biračima sugerirati komu treba vjerovati i tko su nacionalni spasitelji. "Ni u jednoj europskoj državi danas nisu mediji tako posloženi da više manje pušu u jedan rog. Čovjek dobije dojam kao da su još u crvenoj košulji s titovkom na glavi", ističe se u apelu te dodaje kako "pojedinačni disonatni tonovi samo potvrđuju tezu o uniformiranosti medija, kojima se ravna iz jednog mjesta, pa se i afere, crne kronike prelijevaju kao po zakonu spojenih posuda".

U dvadeset godina samostalnosti, kako se navodi, mediji su bili u funkciji promidžbe, uglavnom neskloni hrvatskoj državi, nagnuti najčešće lijevim dioptrijama. Mediji su ti, ističe se, koji su "kadili" bivšem hrvatskom premijeru i pravili s njime izmišljene intervjue. Oni su ga, navodi se, pokopali, ne radi toga da kritički upozore na njegove nedostatke i štete za nacionalne interese, nego da instrumentaliziraju borbu za vlast i pokušaju ubiti svaki pluralitet stajališta i razmišljanja.

Takvi mediji, ocjenjuje se, učinkovitiji su skrivenim centrima moći od demokratskih putova, jer "protivnika eliminiraju odmah, a istodobno pridobivaju javnost za svoja stajališta, koja ne trebaju objašnjavati".

Primjetno je, kako se navodi, i da "društveni pravobranitelj u posljednjih dvadeset godina nijednom nije intervenirao i pokušao zaštititi pojedince ili društvene skupine od medijskih nasrtaja, a javna stručna analiza medija, koja je napravljena u jednoj znanstvenoj instituciji, nikada nije objavljena".

Upozorava se i na "spregu s medijima u koju je ušao državni odvjetnik, koji selektivno pušta predmete u optjecaj narušavajući demokratske stečevine i pretvarajući se u moć kojoj se treba pokoravati". Stalna stigmatizacija i kriminalizacija, koja se događa svakodnevno u medijskom prostoru, stvara dojam u običnih ljudi da u hrvatskom društvu ništa ne valja. U takvim medijima nema mjesta za pozitivne događaje, znanstvene uspjehe i gospodarske proboje kojih ima u hrvatskom društvu. Na tom tragu ima onih koji već javno govore kako "nismo u stanju držati, stvarati, oblikovati i voditi državu", navode potpisnici, pitajući se je li poruka da nas "treba vratiti u balkansku tamnicu ili rastaliti u Europskoj uniji".

Zaključujući kako su u Hrvatskoj danas novine strogo zatvoren i kontroliran prostor za stvaranje određenog tipa mišljenja, intelektualce pozivaju na osnivanje alternativnih medijskih prostora, u kojima bi se, umjesto "stvaranja uvjeta za partijske pobjede", moglo jače i kritičnije progovoriti o nastaloj situaciji, zauzimati se za općeljudske vrijednosti i nacionalne interese.

Poziv javnosti su, među ostalima, potpisali akademici Josip Pečarić, Andrija Kaštelan, Dubravko Jelčić i Ivan Aralica, prvi predsjednik Hrvatskog sabora Žarko Domljan, dopisni član HAZU-a Zvonimir Janko, prof. emeritus Sveučilišta u Heidelbergu, Henrik Heger Juričan sa Sveučilišta Sorbona, umirovljeni sveučilišni profesor Adalbert Rebić, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, prof. dr. sc. Davor Pavuna, prof. dr. sc. Miroslav Tuđman i drugi.

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 28.11.11. 17:20

Jebote,da bi se glava jednog Nine Pavića skinula( ne i doslovno naravno ali zatvor svakako da kao i oduzimanje svega stečenog od 90.-te na ovamo)mora se pokrenuti sva misleća elita Hrvatske !?To samo dokazuje kako je pravosuđe potkupljeno,nekompetentno ili nemoćno,svejedno.To sve dokazuje također,kako hrvatska policija nema svoje profesionalce,kako ističle vrli Karamarko,nego podobnike.Ne nesposobnike nego doslovce,podobne.Razlika je kao nebo i zemlja.Čisti oportunizam i neodgoj.Odnosno pogrešan odgoj.Nevjerovatno,ali glupi(???)Rojs je izrekao povjesnu istinu;"Tko je jamio- jamio"!Samo izreka ne spada u perfekt, nego traje, a vrijedi i u futuru.


registracija
1/3/11

Laudate, 28.11.11. 17:34

Konačno da se intelektualna elita pokrenula i rekla dobrom dijelu polupismenih i potkupljenih novinara da svoj posao ne obavljaju profesionalno.
Hrvatska se može voljeti na plavi i crveni način, ali se voli. Nitko nije pretplaćen na ljubav prema domovini. Svatko je voli na svoj način i ima svoju viziju.
Ovo što novinari rade je destrukcija društva.


registracija
15/5/09

Fidelito, 28.11.11. 17:37

Jaka mi je ova garnitura 'intelektualca' potpisnika. Kada se jamilo po stranci, babi i stričevima svi su mudro šutjeli (a neki su osobno sudjelovali u podjeli), a sada izvode svoju malu predstavu da iskažu lojalnost, podršku i vjernost. Jadna država koja ima ovakve 'intelektualce'.


registracija
16/9/11

Brkoni, 28.11.11. 18:11

@ fluid
potpisujem!


registracija
16/9/11

Brkoni, 28.11.11. 18:12

uh, zaboravih pohvaliti i prof. dr. sc. Miroslav Tuđman! HAHAHHAA Postenjacina ko i caca mu.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 28.11.11. 18:20

Intelektualci tipa Aralica, Domijan, Tuđman, Rebić, Janko, Jelčić i ostali pobrojani dokazali su svojim članstvom u HDZ-u koju opciju zastupaju.Čije interese zastupa?


registracija
27/12/06

Skipp, 28.11.11. 20:01

Jezush tko sve sebe smatra intelektualnom elitom...kad se pročita rečenica kao ..."čovjek dobije dojam kao da su još u crvenoj košulji s titovkom na glavi", onda - ako svakome čak i najglupljem postaje jasno da su likovi totalno izgubljeni u vremenu i prostoru i žive u nekom svom imaginarnom svijetu .....i za to još dobar dio njih dobiva novce od poreznih obveznika....c..c..c.


registracija
15/8/09

vergilia, 28.11.11. 22:09

Bilo bi dobro kad bi se ta intelektualna elita pozabavila manipulacijama brojem glasača, manipulacijama djecom koje dovlače na svoje predizborne skupove, manipulacijama penzionerima koje se kupuje za 100 kuna, manipulacijama vjerskim i nacionalnim osjećajima sa ciljem pridobivanja kojeg glasa više, manipulacijama državnim novcem u predizborne svrhe...ma ima toga još - sve što bi svaki intelektualac trebao vidjeti i na što bi trebao upozoriti glasače - ali vidi vraga - medijske slobode su nepoželjne, svaki napis sa stavom je manipulacija - trebalo bi te medije sterilizirati i cijepiti protiv iznošenja istine. Ma krasnih li intelektualaca - licemjeri jedni! Tak je jasno u koji rog puše ta intelektualna elita i u koji rog bi htjela da pušu mediji!


registracija
7/7/11

gadovi, 30.11.11. 14:41

Jebote! Koji intelektualci.
Pa pored tih intelektualaca je prolazila cjela HDZ-ova manipualcija. Pa gdje su bili?
Pazi koji intelektualci: Ivan Aralica, Adalbert Rebić, Zvonimir Šeparović, Valentin Pozaić, Davor Pavuna (religijska fizika), Miroslav Tuđman i drugi.
Za popišat.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika