10.12.2010. / 12:54

Autor: Marko Biočina

Sanader kao hrvatski Craxi: Afera tamani sve više pojedinaca. Što će biti sa strankom?

Sanadera će se i u kazneno-pravnom smislu pokušati označiti kao vođu te hobotnice, koji je u raznim segmentima društvenog i ekonomskog života imao svoje pomagače, redom povjerljive suradnike iz HDZ-a

Talijanski bivši premijer Bettino Craxi pobjegao je iz Italije kad mu se počelo suditi u akciji 'Mani pulite'; u odsutnosti je osuđen na 27 godina zatvora, umro je u progonstvu u Tunisu, gdje je i pokopanTalijanski bivši premijer Bettino Craxi pobjegao je iz Italije kad mu se počelo suditi u akciji 'Mani pulite'; u odsutnosti je osuđen na 27 godina zatvora, umro je u progonstvu u Tunisu, gdje je i pokopanUpućeni politički i pravosudni izvori ispričali su za Nacional da Sanaderova sudbina i političke posljedice njegova vladanja u Hrvatskoj sve više počinju podsjećati na aferu "čiste ruke" ("mani pulite") i političku sudbinu talijanskog političara Bettina Craxija, čija je politička karijera doslovce uništena u nepune dvije godine. Sanader je u političkom smislu sličnu sudbinu doživio i prije nego Craxi, ali pravosudni problemi s kojima se počinje suočavati tek sad otvaraju prostor za procjene kako će se to odraziti na vladajući HDZ.

Uskok svakako ima ambiciju Sanadera pokušati optužiti kao vođu korupcijske hobotnice koja je premrežila cijelu Hrvatsku. Sanadera će se i u kazneno-pravnom smislu pokušati označiti kao vođu te hobotnice, koji je u raznim segmentima društvenog i ekonomskog života imao svoje pomagače, redom povjerljive suradnike iz HDZ-a, koji su izvlačili novac iz državnih tvrtki u crne fondove dostupne malom broju privilegiranih osoba bliskih Sanaderu.

Novac se djelomice trošio na financiranje HDZ-a, a djelomice su ga trošili Sanader i neki njegovi suradnici. Posredno se u ovom slučaju otvara i pitanje transparentnosti financiranja političkih stranaka. Ako Sanader bude optužen kao vođa mafijaške organizacije u kojoj je, među ostalim, bilo više članova HDZ-a, za premijerku Jadranku Kosor bit će ključno hoće li se i kojom brzinom ona uspjeti distancirati od tih ljudi, od kojih su neki i dalje ugledni članovi stranke na istaknutim funkcijama.

Sanader i na WikiLeaksu: Bajić još u siječnju otkrio diplomatima da istražuje bivšeg premijera

Dođe li do toga, bit će to traumatičan politički proces s upitnim posljedicama po HDZ. Sve su to pojedinosti koje uvelike podsjećaju na talijansku političku scenu 90-ih, kad su gotovo potpuno nestali ne samo protagonisti te afere Bettina Craxija, nego i kompletne političke stranke. Sanader je, kako se zasad čini, pobjegao iz Hrvatske u samom začetku svojih pravnih problema, dok je Craxi pobjegao iz Italije kad mu se već počelo suditi.

Za razliku od Sanadera, Craxi je u to vrijeme možda bio manje svjestan opasnosti koja mu prijeti, ali je iz Italije naknadno pobjegao u Tunis. Odonud se nikad nije vratio u Italiju, gdje je zbog korupcijskih kaznenih djela bio osuđen na 27 godina zatvora. Sanader je napustio Hrvatsku jedva nekoliko sati nakon što je doznao da Uskok predlaže da mu se skine imunitet, a potom da bude uhićen. Izvor blizak vrhu Vlade ispričao je za Nacional da bi Sanader s novcem kojim najvjerojatnije raspolaže mogao dugo i lagodno živjeti u Tunisu ili u Maroku, ali da sumnja da je Sanader toliko kreativan.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika