15.12.2010. / 14:59

Autor: Nacional.hr

Dokapitalizacija HPB: Vlada spašava aferama obilježenu banku

Kapitalno jačanje najveće banke u nacionalnom vlasništvu doprinijet će bržem gospodarskom oporavaku i osigurati rast dodane vrijednosti za vlasnike banke, zaključuju na kraju u priopćenju iz HPB-a

Čedo MaletićČedo MaletićNa telefonskoj sjednici, Vlada Republike Hrvatske danas je donijela Odluku o stjecanju dionica Hrvatske poštanske banke d. d., priopćili su iz Vlade neposredno prije održavanja skupštine HPB-a.

Vlada je odobrila uplata uloga u novcu, u iznosu od 449.998.896,00 kuna iz sredstava državnog proračuna radi stjecanja 255.536 redovnih dionica, koje glase na ime, nominalnog iznosa 1.100,00 kuna, čime Republika Hrvatska stječe udjel od 29,08 posto temeljnog kapitala.

Također, donesena je i Odluka o prijedlogu za ulaganje u temeljni kapital Hrvatske poštanske banke d.d. Predloženo je pretvaranje potraživanja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u iznosu od 50.000.000,00 kuna, s osnova uplata izvršenih u dopunski kapital u redovne dionice u udio u vlasništvu. Nadležnim tijelima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje predlaže se izvršiti upis i uplatu dionica, na način i u rokovima, sukladno odlukama Glavne skupštine Hrvatske poštanske banke d.d. o povećanju temeljnog kapitala i izdavanju dionica.

Iz HPB-a su pak priopćili kako su na 31. Glavnoj skupštini Hrvatske poštanske banke usvojene odluke o povećanju temeljnog kapitala banke koje je 3. studenoga odobrio Nadzorni odbor. U ime Vlade Republike Hrvatske skupštini je prisustvovao potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

Uplatu od 450 milijuna kuna izvršit će Vlada RH, dok će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u temeljni kapital banke unijeti potraživanje po hibridnim instrumentima u iznosu od 50 milijuna kuna čime će postati vlasnici novih dionica koje će biti izdane temeljem odluka skupštine banke. Upis i uplata novih dionica izvršit će se do kraja 2010. godine.

"U ime Vlade Republike Hrvatske ovime iskazujem podršku razvojnim planovima Hrvatske poštanske banke, kao i punu potporu strategiji rasta i daljnjeg širenja. Vjerujem kako će uplata od 450 milijuna kuna za povećanja temeljnog kapitala banke omogućiti banci da, stalno vodeći računa o kontroli troškova i rizika, državi kao većinskom vlasniku stvori vrijednost koja će opravdati naša ulaganja", izjavio je Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija.

"Ova je Skupština od izuzetne važnosti za Hrvatsku poštansku banku obzirom da će, uz punu podršku i na ovaj način iskazano povjerenje većinskog vlasnika, banka moći još bolje odgovoriti izazovima tržišta te osigurati još kvalitetnije pružanje financijskih usluga i kreditiranje hrvatskog gospodarstva i stanovništva", izjavio je Čedo Maletić, predsjednik Uprave HPB-a.

Kapitalno jačanje najveće banke u nacionalnom vlasništvu doprinijet će bržem gospodarskom oporavaku i osigurati rast dodane vrijednosti za vlasnike banke, zaključuju na kraju u priopćenju iz HPB-a.

Podsjetimo, HPB je jedina banka u većinski hrvatskom vlasništvu, a u problemima se našla nakon što je prethodna uprava odobravala kredite za koje nije bilo predviđeno osiguranje i za koje je bilo jasno da neće moći biti vraćeni.

Vezane vijesti

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Institut građevinarstva Hrvatske prodao je investitorima više od 80 milijuna kuna novih dionica, koji su postali vlasnicima 40 posto temeljnoga… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 15.12.10. 15:41

Valjda su konačno shvatili da Hrvatska mora imati svoju banku. Bravo.A vi koji nevolite ovu zemlju ceknite od jala.


registracija
15/12/10

tatamata, 15.12.10. 20:32

sve za pet sad samo država opet mora staviti u nadzorne odbore i poziciju svoje ljude da taj novac podjele opet za kredite ortacima od kojih opet neće moći povratiti novac svaki visoki funkcioner prilikom stupanja na dužnost neka potpiše jamstvo na nekretnine ukoliko dovede banku u gubitak da se naplaćuje iz njegovog osiguranja


registracija
16/12/10

5555555555, 16.12.10. 19:06

Maroje, 15.12.10. 15:41

Valjda su konačno shvatili da Hrvatska mora imati svoju banku. Bravo.A vi koji nevolite ovu zemlju ceknite od jala.
=======================================

Možda da, a možda i ne

možda su je dokapitalizirali da bi je prodali, ni prva, a možda zadnja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika