15.12.2010. / 17:17

Autor: Hina

Ubojstva i trgovina organima: Europska komisija ozbiljno razmatra optužbe Vijeća Europe protiv Thacija

Marty optužuje Thacija da je "osobno naređivao i u pojedinim slučajevima nadgledao ubojstva, zatvaranja, premlaćivanja i ispitivanja" zarobljenih Srba tijekom rata na Kosovu

Hashim ThaciHashim ThaciEuropska komisija istaknula je u srijedu da ozbiljno razmatra navode o optužbama za teške zločine za koje je Vijeće Europe optužilo kosovskog premijera Hashima Thacija i bivše zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova.

Izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty objavio je, nakon dvogodišnjeg istraživanja, izvješće po kojem je posebna skupina unutar Oslobodilačke vojske Kosova, Drenica, koju je predvodio Hashim Thaci, tijekom rata bila uključena u organizirani kriminal, posebice trgovinu drogom i ljudskim organima.

"Vrlo ozbiljno uzimamo sve navode vezane uz organizirani kriminal i ratne zločine", izjavila je u srijedu na konferenciji za novinare Maja Kocijančič, glasnogovornica Visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Pozivamo izvjestitelja Dicka Martya da iznese dokaze nadležnim vlastima, u ovom slučaju Eulex-u", rekla je Kocijančič. Eulex je policijska i pravosudna misija EU-a raspoređena na Kosovu.

Thaci je osvojio najviše glasova na nedjeljenim parlamentarnim izborima, na kojima su dvije europske promatračke misije zabilježile brojne nepravilnosti.

Europska unija pozvala je nakon izbora na brzo formiranje vlade na Kosovu kako bi se što prije pokrenuo dijalog sa Srbijom.

Marty, bivši švicarski javni tužitelj, u svom se izvješću poziva na obavještajne podatke četiriju članica NATO-a i EU-a - Njemačke, Britanije, Italije i Grčke - po kojima su Thaci i njegovi suradnici "ključni igrači u organizaciji strukturiranoj poput mafije".

Marty optužuje Thacija da je "osobno naređivao i u pojedinim slučajevima nadgledao ubojstva, zatvaranja, premlaćivanja i ispitivanja" zarobljenih Srba tijekom rata na Kosovu, a nakon rata da je sa suradnicima organizirao pranje novca, krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima i ljudskim organima te prostituciju.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 15.12.10. 18:39

"organizacije strukturirane poput mafije" je izgleda modus operandi na ovim prostorima. To je problem svih drzava nastalih od bivse Juge. Netko ce reci da je to samo naslijede od prijasnjeg sistema. Mozda u tome i ima istine. Ali mislim da vise istine ima u tome da su mnogi zeljeli raspad i to bas na nacin kako se raspad i dogodio, jer su u tome vidili sansu za osobno bogacenje - posvadaj pa vladaj. A kad vladas ima prilike za lov u mutnom, pogotovo ako paznju masa skrenes na nesto drugo kao npr da su drugi krivi za ono sto ti se desava(lo).


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika