02.01.2011. / 09:23

Autor: Deutsche Welle

Zdravlje djece: Koja hrana se preporuča mlađim uzrastima?

Rođenje djeteta početak je novog razdoblja i sa sobom nosi promjene u svakodnevici. To vrijedi i za prehranu. Kako bi to uspjelo, roditelji bi se prije rođenja djeteta trebali upoznati s planom prehrane za prvu godinu

Mlijeko jamči zdravljeMlijeko jamči zdravljeNajbolja hrana za dojenčad je bez sumnje majčino mlijeko. Što dulje majka doji, to bolje za dijete. Prvih šest mjeseci dijete bi trebalo hraniti isključivo majčinim mlijekom. I nakon uvođenja prvih kašica u prehranu dijete ipak treba nastaviti dojiti.

Moguće je da majka ne može ili ne želi dojiti svoje dijete. U tom slučaju koristi se industrijski proizvedeno mlijeko na bazi kravljeg mlijeka. Takvo industrijski proizvedeno mlijeko najsličnije je majčinom. Za dojenčad nije pogodno mlijeko koje roditelji sami doma naprave.

Prva kruta hrana

Od sedmog mjeseca djeca trebaju dodatnu hranu. Prve kašice trebale bi biti od povrća, krumpira i mesa. Trebali bi početi s povrćem, poput mrkve ili brokule i zatim, tjedan za tjednom nadopunjavati novim namirnicama. Od osmog mjeseca dijete je spremno za mliječne kašice i kašice sa žitaricama, a od devetog za kašice sa žitaricama i voćem. Od desetog mjeseca dojenčad može jesti hranu koju jede i odrasla osoba. Postepeno bi u prehranu trebalo uvoditi krutu hranu, jer, dijete sada već može jesti i manje komadiće hrane.

Ukoliko roditelji ili jedno od njihove djece pati od alergija, postoji mogućnost da će i dojenče razviti neku od alergija. U tom slučaju dijete treba četiri mjeseca hraniti isključivo majčinim mlijekom. Namirnice koje češće uzrokuju alergije, dijete kod kojeg postoji rizik od oboljenja od alergija, može jesti u istim količinama kao i sva druga djeca.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika