03.01.2011. / 15:46

Autor: Nacional.hr

Arnold Schwarzenegger više nije guverner američke države Kalifornije

Došao je načelo 'zelenog' pokreta uvevši strogi zakon o smanjenju ispušnih plinova te druge ekološke inicijative

Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger Junak akcijskih filmova Arnold Schwarzenegger (63) više nije guverner američke države Kalifornije, prenosi portal jutarnji.hr.

Nakon sedam godina ured guvernera najupućenije države SAD-a i jedne od vodećih svjetskih gospodarstva predaje do danas državnom tužitelju, demokratu Jerryju Brownu. Bivši glumac, bodybuilder i Mr. Universe nije mogao ponovo izaći na izbore, jer je odradio dva uzastopna mandata. U anketama više ne uživa popularnost, a iza njegove vladavine ostao je državni dug od 28 milijardi dolara i visoka stopa nezaposlenosti od 12,4 posto.

Kritika i nepovoljni gospodarski pokazatelji nisu se dogodili samo njegovom krivnjom. Kaliforniju je pogodila suša, a recesija je utjecala na glavne izvore prihoda zemlje, turizam i porez na imovinu. Schwarzenegger je htio sve najbolje za Kaliforniju, no prenaglio se zaduživši se prve godine mandata za 15 milijardi dolara na što kaže kako nije očekivao recesiju. Osim smanjivanja proračuna kritizirali su ga i kao političara koji s cigarom u ustima sklapa poslove pogodne interesima manjine.

Od pozitivnih poteza mediji izdvajaju ukidanje mirovinskih povlastica novozaposlenim državnim službenicima kako bi se smanjile dugoročne mirovinske obaveze Kalifornije. Uspostavio je nove granice izbornih okruga kako ne bi došlo do Gerrymanderinga tj. krojenja izbornih granica prema interesima. Došao je načelo 'zelenog' pokreta kada je donio strogi zakon o smanjenju ispušnih plinova te druge ekološke inicijative. Schwarzenegger je izjavio kako će na njegov povratak na filmska platna utjecati scenarij koji mu se nudi. Mediji pišu kako će vjerojatno izaći njegova knjiga memoara.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika