04.01.2011. / 18:53

Autor: Totalsport

Spahija: Ukić trpi strahovite bolove

Ozbiljno ga muči gležanj. To je ozljeda koju vuče još iz reprezentacije, rekao je Spahija

Neven SpahijaNeven SpahijaKošarkaši Fenerbahçea u derbiju su 13. kola turskog prvenstva kao domaćini nadigrali Efes Pilsen 81-72 uz odličnu igru hrvatskog dvojca: Marka Tomasa i Roka Ukića...

Marko Tomas ubacio je za 26.5 minuta 22 koša uz šut iz igre 7-10, dok je Roko Ukić za 28 minuta dospio do 15 koševa (5-9 šut iz igre).

- Obojica su povukli u trenucima kada je trebalo. Istaknuli su se također i Kaya Peker te Šarunas Jasikevičius koji, premda je samo igrao 12 minuta i premda je prije utakmice s nama odradio samo jedan trening, pokazao koliko će nam značiti - rekao je u telefonskom razgovoru za Totalsport trener pobjedničke istanbulske momčadi Neven Spahija.

- Roko je imao oscilacija u igri, pa s njime onda i čitava momčad. Ozbiljno ga muči gležanj. To je ozljeda koju vuče još iz reprezentacije. Ovih dana moramo se sastati u klubu i vidjeti kako riješiti problem. Kad se zagrije, može igrati, ali zato trpi strahovitu bol nakon što utakmica završi. Znate kakav je on... nikad se ne štedi, ne želi mi čak niti iskreno priznati koliko ga boli samo da bi igrao. Baš zato taj problem moram riješiti ja.

*Je li vjerojatna operacija?

- Ne mogu vam zasad to reći. Vidjet ćemo nakon što dobijemo treće liječničko mišljenje. Dva koja imamo dosad oprečna su. U svakom slučaju, problem je ozbiljan i moramo ga riješiti. S ovakvim Rokom, izvjesno je, sezonu nećemo dočekati kako bismo mogli i željeli.

*Je li Marko Tomas protiv Efesa odigrao svoju najbolju utakmicu u Fenerovu dresu? Statistički to nije upitno, ali kako je to izgledalo iz trenerskog rakursa?

- Odigrao je on već puno dobrih utakmica za nas, ali mogu se složiti da je ova bila najbolja. Spojio je nedavno dvije ili tri lošije izvedbe, ali je čitav prethodni tjedan odlično radio i to je sada došlo do izražaja. Ne očekujte da igra minutažom i ovlastima koje je imao u Ciboni. Ja ovdje stalno rotiram deset igrača.

*Njegove dosadašnje igre dale su za naslutiti da se sve više pretvara u obrambenog specijalca...

- Neće se on nikad pretvoriti u obrambenog specijalca. Jednostavno, tijekom osnovnog dijela sezone neću nikoga od igrača pretjerano raubati jer za to nema potrebe. Trideset i više minuta oni najbolji igrat će u završnici sezone, kad to bude potrebno. Tada će se i vidjeti jasna razlika između onih titularnih i back-up-igrača. Sada ona još nije razlučna.

Uostalom u vrhunskoj europskoj košarci danas niti nemate situacije da se jedan igrač učinkom izdvaja od ostatka momčadi. Ako je to slučaj, onda to znači da imate igrača koji je klasa iznad ostatka momčadi, a onda to opet znači da nemate vrhunsku momčad. Barcelona vam je najbolji primjer. U jednom su ih trenutku pogodili izostanci Pete Mickeala i Juana Carlosa Navarra, no onda su bez njih kod nas u Istanbulu odigrali vjerojatno utakmicu sezone.

*Je li momčad nedavnim dolaskom Jasikevičiusa dobila vođu u svlačionici kakvog nije imala?

- Šarunas je dečko koji je definitivno trener na parketu. Jednom riječju, on je pobjednik, jer nije slučajno osvojio sve što je osvojio. Naravno da s 34 godine nije onaj otprije 10 godina, ali njegova je košarkaška ideja i dalje genijalna. Jako nam je trebao i s njime smo dobili puno. Dobili smo savršenu nadopunu za Ukića, jer Jasikevečius je u igri sve ono što Roko nije i obratno. Osim što će se njih dvojica odlično nadopunjavati, vjerujem da će prilično vremena na parketu igrati zajedno.

*Postaje li turska TBL liga približno dobra kao španjolski ACB?

- Ne, zasad joj još uvijek nije ni blizu. Ovdje mi govore da je ove sezone liga najjača u povijesti. Sve je u usponu, u vodstvu saveza sjede iznimno kvalitetni ljudi. Uostalom, Turska je aktualni svjetski košarkaški doprvak. Opet, ligaška i sudačka organizacija na nedostojnom su nivou. Nama se uoči Božića na gostovanju kod Karşiyake (poraz Fenera 101-98 nakon produžetka, op. a.) dogodilo takvo sramotno suđenje kakvo ja nisam vidio u 20 ili 30 godina. To je bilo ispod svakog nivoa. Jednom kad vodstvo lige riješi takve probleme, turska će liga postati konkurentna najboljima jer svi drugi preduvjeti, počevši od investicija i ogromnog broja navijača koji vole košarku, postoje.

*Je li vam dosadašnje iskustvo u sezoni pokazalo da ste bolja momčad od Efes Pilsena? Rezultati to potvrđuju.

- Ne, ne mogu to reći. Efes Pilsen izvrsna je, iznimno ozbiljna momčad. Odlično su posloženi, trener Perasović radi sjajan posao i bit će nam rivali do kraja.

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika