05.01.2011. / 18:00

Autor: Hina

Dioksinom u Njemačkoj zagađeno do 150.000 tona stočne hrane

Skandalom su dosad pogođene savezne pokrajine Donja Saska, Sjeverno Porajnje Vestfalija, Schleswig-Holstein, Tiringija, Brandenburg i Saska-Anhalt

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaGotovo 3000 tona masti zagađene dioksinom prodano je proizvođačima stočne hrane u Njemačkoj, ali ne i u inozemstvu, a zagađeno bi moglo biti do 150.000 tona stočne hrane, objavilo je u srijedu njemačko ministarstvo poljoprivrede, a prenose agencije.

Više od tisuću peradarskih i svinjogojskih farmi, većinom na sjeveru Njemačke, moralo je prekinuti isporuku jaja i mesa pošto je početkom tjedna, najprije u jajima, otkriven dioksin. Dosad je samo na jednoj farmi usmrćeno više od 8000 kokoši nesilica.

Vjerojatni uzrok zagađenja je gotovo 3000 tona masti iz tvrtke "Harles & Jentzsch" iz Uetersena, na sjeveru zemlje, koju je u studenome i prosincu kupilo 25 proizvođača stočne hrane u četiri savezne pokrajine, navodi se u izvješću ministarstva poljoprivrede parlamentarnom povjerenstvu zaduženom za to pitanje.

Riječ je o tzv. tehničkoj masti koja nastaje kao otpad pri proizvodnji biodizelskoga goriva, a sa stočnom je hranom pomiješana u omjeru od dva do deset posto. To znači da bi zagađeno moglo biti od 30.000 do 150.000 tona stočne hrane.

Tehničku mast proizveo je proizvođač biodizelskoga goriva "Petrotec", a ona je preko nizozemske tvrtke "Olivet" dospjela do tvornice "Harles & Jentzsch", proizvođača i trgovca biljnim i životinjskim mastima za stočnu hranu.

Otpad iz proizvodnje biodizela bio je pravilno zapakiran i obilježen te namijenjen proizvodnji sredstava za podmazivanje i sličnih tvari, a ne proizvodnji stočne hrane. Izgred se dogodio zbog "ljudske pogreške", priopćio je "Harles & Jentzsch".

Skandalom su dosad pogođene savezne pokrajine Donja Saska, Sjeverno Porajnje Vestfalija, Schleswig-Holstein, Tiringija, Brandenburg i Saska-Anhalt.

"Prehrambene masti nisu isporučene drugim zemljama Europske unije", kaže se u izvješću njemačkoga ministarstva, a prenosi France presse.

Europska komisija zatražila je od njemačkih vlasti podatke o razmjerima zagađenja dioksinom te o mogućem izvozu zagađene hrane.

"Pitali smo jesu li jaja i meso izvezeni i provjeravamo prijeti li opasnost drugim zemljama", rekao je Frederic Vincent, glasnogovornik povjerenika za zdravlje Johna Dallija.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
17/10/07

Radmila, 05.01.11. 23:03

Tko da im vise vjeruje? Multikoporacione kompanije zbog profita rade takve gadosti. HRANA je zdrava samo ako je sam proizvedes.To bi moglo liciti na teoriju urote, hranom unistiti ljudski rod. Sto sve jedemo nemamo pojma. Tvrtke za kontrolu ispravnosti hrane osnovane su od istih tih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika