06.01.2011. / 13:33

Autor: Hina

Orban za završetak pregovora s RH i za nastavak proširenja

Mađarska se zauzima i za primanje Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor, ali to za vrijeme mađarskog predsjedanja neće biti moguće nakon što su se Njemačka i Francuska usprotivile ocjenjujući da Bukurešt i Sofija nisu postigle dovoljan napredak

Viktor OrbanViktor OrbanMađarska namjerava završiti pristupne pregovore s Hrvatskom za vrijeme svoga predsjedanja, a nakon Hrvatske treba primiti i ostale zemlje u regiji kako bi se dovršio posao na ujedinjenju europskog kontinenta, izjavio je u četvrtak u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban.

"Mađarska namjerava, želi zaključiti pristupne pregovore s Hrvatskom. Ako pogledate zemljovid, onda između Grčke i Mađarske vidite sivu zonu i uvijek imate osjećaj nedovršenog posla. Europska unija neće dovršiti svoj okvir dok to područje ne nestane. Treba započeti s Hrvatskom, zatim će slijediti Srbija i ostale zemlje", rekao je Orban skupini bruxelleskih dopisnika pozvanih u Budimpeštu na predstavljanje šestomjesečnog mađarskog predsjedanja.

Završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom među ključnim je prioritetima mađarskog predsjedništva u prvoj polovici ove godine. Mađarska je među prioritete uvrstila poticanja gospodarskog rasta i zapošljavanja, energetsku sigurnost, europsku strategiju za integraciju Roma, Dunavsku strategiju.

"Ako ispunimo sve ovo onda ćemo moći reći da smo bili sto posto uspješni", rekao je Orban.

Mađarska se zauzima i za primanje Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor, ali to za vrijeme mađarskog predsjedanja neće biti moguće nakon što su se Njemačka i Francuska usprotivile ocjenjujući da Bukurešt i Sofija nisu postigle dovoljan napredak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Mađari su planirali da će ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a donijeti odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor u veljači, a da će odluka stupiti na snagu u ožujku. Međutim, nakon što su Francuska i Njemačka ocijenile da je prerano za njihovo primanje, Mađari će sada nastojati postići suglasnost da se definira što te dvije zemlje trebaju učiniti i u kojim rokovima kako bi bile primljene.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika