07.01.2011. / 16:57

Autor: Hina

Barroso Hrvatskoj obećava svu potporu za završetak pregovora

"Htio bih potvrditi našu privrženost izgledima da Hrvatska postane članicom Europske unije. Dat ćemo svaku moguću potporu da bi se postigao cilj ulaska Hrvatske... Odlučni smo raditi ruku pod ruku s mađarskim predsjedništvom kako bi ono bilo uspješno"

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoPredsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso potvrdio je u petak u Budimpešti da će dati svu moguću potporu da bi se ostvario cilj mađarskog predsjedništva o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom.

"Htio bih potvrditi našu privrženost izgledima da Hrvatska postane članicom Europske unije. Dat ćemo svaku moguću potporu da bi se postigao cilj ulaska Hrvatske... Odlučni smo raditi ruku pod ruku s mađarskim predsjedništvom kako bi ono bilo uspješno", rekao je Barroso nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Europska komisija je u petak doputovala u Budimpeštu na sastanak s mađarskom vladom, koja je 1. siječnja preuzela izmjenično predsjedanje EU-om.

Mađarski premijer je na konferenciji za novinare još jednom ponovio da je među ključnim zadaćama mađarskog predsjedništva, koje traje do 30. lipnja, završetak pregovora s Hrvatskom.

"Osobno vjerujem da proširenje EU-a ne znači samo primanje nove članice, u ovome slučaju Hrvatske. Tu je riječ o tome kako EU vidi svoju budućnost, ima li samopouzdanja, ima li srednjoročnu viziju, vjeruje li da cijela regija koja zemljopisno pripada Europi može postati dio EU-a. Optimizam za proširenje i poticanje toga otpimizma vrlo je važna zadaća za Mađarsku. U interesu je cijele Unije, posebice srednje Europe, da je Balkan konsolidiran, stabilan. Stoga mađarsko predsjedništvo podupire članstvo Hrvatske, podupire ulazak Bugarske i Rumunjske u Schengenski prostor, a u međuvremenu treba ponuditi jasnu europsku perspektivu za Srbiju", rekao je Viktor Orban.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika