10.01.2011. / 15:09

Autor: Deutsche Welle

Wim Wenders se hvata u koštac s Wagnerom?

Redatelj Wim Wenders bi za 200. Wagnerov rođendan trebao inscenirati ciklus njegovih opera Prsten Nibelunga. Direktorica Festivala u Bayreuthu uvjerena je da će dogovor biti postignut

Wim WendersWim Wenders"Jupi ili jao!? Tek ćemo vidjeti. Nek mu nebo nad Bayreuthom bude milostivo!" Tako su novine Nürnberger Zeitung komentirale vijest da voditelji čuvenog Wagnerova festivala koji se održava svakog ljeta u Bayreuthu pregovaraju s poznatim redateljem da se uhvati režije Prstena Nibelunga.

Ovaj ciklus od četiri opere smatra se Wagnerovim kapitalnim djelom a u Bayreuthu se izvodi od 1876. Wendersov debut kao opernog redatelja trebao bi se dogoditi 2013. godine, na dvjestotu godišnjicu Wagnerova rođenja. Navodno organizatori žele udružiti ovog njemačkog redatelja, koji je ime stekao režijama filmova poput "Nebo nad Berlinom" ili "Paris, Texas" s ruskim dirigentom Kirilom Petrenkom.

"Istina je, pregovori su u tijeku, ali još nije potpisan nikakav ugovor", potvrdio je glasnogovornik Bajrojtskog festivala Peter Emmerich. "Tko god je vidio njegove filmove, smjesta prepoznaje da on njeguje poseban vizualni jezik te da glazba u njegovim filmovima igra posebnu ulogu", dodao je Emmerich.

Traži se poznat i inetligentan redatelj

Katharina Wagner, direktorica Festivala čija je oduševljena gošća svake godine i njemačka kancelarka Angela Merkel, uvjerena je da je to dobra ideja.

Ona kaže da njezin tim traži poznatog, inteligentnog redatelja s novim idejama kad se radi o Wagnerovu djelu te da nije nužno da ta osoba ima operativnog iskustva s operom. "Smatramo ga izuzetno zanimljivim i obrazovanim kad se radi o kazalištu i operi", kazala je Katharina Wagner.

Wenders pripada među najpoznatije njemačke redatelje. On je sa svojih 65 godina do sad režirao više od 50 igranih i kratkih filmova. Među velikim uspjesima mu je i glazbeni dokumentarni film "Buenea Vista Social Club", o ostarjelim kubanskim jazz-glazbenicima, nakon kojeg je u svijetu krenuo ogromni val interesa za Kubu i prije svega njezinu glazbu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Wim Wenders - prelazak u 3D njemačkog avangardnog redatelja

Wim Wenders - prelazak u 3D njemačkog avangardnog redatelja

Prošlog tjedna, na dodjeli godišnjih nagrada Lola, najznačajnije njemačke filmske nagrade, najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Pina”… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika