10.01.2011. / 19:44

Autor: Nacional.hr

Hrvatski znanstvenik dobio 75 tisuća dolara da nađe lijek za Parkinsonovu bolest

U suradnji s dr. Tiagom Outeirom s Lisabonskog sveučilišta, Borovečki planira u sljedećih godinu dana otkriti kako različiti mutirani oblici proteina utječu na DNA i gene. Ukoliko do kraja godine bude zanimljivih rezultata, fondacija će mu odobriti novu jednogodišnju stipendiju

Michael J. Fox boluje od Parkinsonove bolestiMichael J. Fox boluje od Parkinsonove bolestiHrvatski znanstvenik, asistent na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Fran Borovečki dobio je stipendiju američke fondacije kako bi se mogao posvetiti otkrivanju lijeka za Parkinsonovu bolest.

Stipendiju u iznosu od 75 tisuća dolara dodijelila mu je fondacija američkog glumca Michaela J. Foxa koji i sam boluje od te bolesti.

Borovečki je stipendiju zaslužio svojim radom protekle dvije godine, tijekom kojeg je otkrio protein alfa-sinuklein koji je bitan za razvoj i napredak bolesti i određenih tipova demencije, a utječe na uklanjanje proteina iz mozga koje dovode do atrofije neurona.

U suradnji s dr. Tiagom Outeirom s Lisabonskog sveučilišta, Borovečki planira u sljedećih godinu dana otkriti kako različiti mutirani oblici proteina utječu na DNA i gene. Ukoliko do kraja godine bude zanimljivih rezultata, fondacija će mu odobriti novu jednogodišnju stipendiju.

"Teško je predvidjeti koliko će vremena trebati kako bi se otkrio lijek, ali vjerujem da bi se to moglo dogoditi u sljedećih sedam do deset godina", rekao je Borovečki.

Ukoliko projekt uspije, Medicinski fakultet u Zagrebu će biti vlasnik patenta koji bi mogao biti veoma isplativ.

Vezane vijesti

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Borna Katalinić deveterostruki je prvak države u amaterskom boksu. Osim što je osvajao međunarodne turnire, bio je treći na Prvenstvu Europske unije… Više

Komentari

registracija
15/8/10

bigred1, 10.01.11. 20:56

kako bi bilo komentara kada se piše o napretku. da je u pitanju kriminal puno stranica bi već bilo napisano. ako vam je moguće pratite rad gospodina borovečkog.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika