11.01.2011. / 10:50

Autor: Nacional.hr

Sukobi u Sudanu, referendum i dalje traje

Sudanski presjednik Omar al-Bashir izjavi je kako će poštovati rezultate referenduma, ali kako u slučaju odcjepljenja Južni Sudan očekuje nesigurnost. Kako bi bio pravomoćan, na referendum mora izaći najmanje 60 posto od 3.8 milijuna registriranih birača

Glasači čekaju u redu (Reuters)Glasači čekaju u redu (Reuters)U sukobima u sudanskoj regiji Abyei ubijeno je najmanje 30 ljudi, izvještava BBC. Regija Abyei bogata je naftom i leži na granici sjevera i juga. Svojataju je sjeverni muslimani i južni kršćani te sljedbenici tradicionalnih vjera. Pred jugom je tjedan dana referenduma o nezavisnosti od sjevera. Glasanje je bilo dio mirovnog ugovora iz 2005. godine, kada je okončan dugotrajan građanski rat sjevera i juga.

Glasnogovornik Vojske Južnog Sudana, Philip Aguer, izjavio je kako je jedna arapska grupa koja vodi stoku kroz Abyei, otvorila vatru na jedno selo. Tvrdi kako je arapska grupa Misseriya bila pomognuta Popularnim obrambenim snagama, paravojnom organizacijom koja je zabranjena 2005. godine. Sukobi oko ispaše i nafte se nastavljaju, dok je ubijeno 20 policajaca i još 30 ranjeno. Vođa grupe Bashtal Mohammed Salem opovrgava te podatke i navodi kako je ubijeno deset nomada.

Sudanski presjednik Omar al-Bashir izjavi je kako će poštovati rezultate referenduma, ali kako u slučaju odcjepljenja Južni Sudan očekuje nesigurnost. Kako bi bio pravomoćan, na referendum mora izaći najmanje 60 posto od 3.8 milijuna registriranih birača.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika