14.01.2011. / 10:25

Autor: Nacional.hr

Kako pobijediti depresiju: Top 5 namirnica protiv kroničnog umora

Bezvoljnost i iscrpljenost uzrokovanu naglim klimatskim promjenama moguće je pobijediti određenim namirnicama...

Depresija i umor karakteristični su za ovo doba godine. Takve reakcije u organizmu izazivaju i nagle klimatske promjene.

Međutim, bezvoljnost i iscrpljenost moguće je pobijediti određenim namirnicama. Koje namirnice trebate uvrstiti u svakodnevnu prehranu, saznajte u nastavku!

Med
Osim što je jedan od najvećih neprijatelja prehlade, med se osobito preporuča osobama koje su svakodnevno pod stresom. Naime, ovaj gusti sok djeluje umirujuće.

Integralne žitarice
Osmijeh na lice izmamiti će vam integralne žitarice jer one osiguravaju povećanu proizvodnju serotonina, i ne uzrokuju tromost. Za postizanje i održavanje dobrog raspoloženja, nutricionisti preporučuju jedan obrok ugljikohidrata dnevno i kada je to moguće, večeru bez proteina.

Plodovi mora
Omega 3 masne kiseline pozitivno utječu na kemijske procese u mozgu i potiču proizvodnju serotonina. Masna riba, primjerice losos, skuša i sardine najbogatiji su izvori omega 3 masnih kiselina.

Čokolada
Ona nije samo najukusniji desert, nego je i najveći neprijatelj depresije. Naime, znanstveno je dokazano da u našem organizmu čokolada potiče stvaranje serotonina.

Citrusi
Glavni uzročnik umora i pada imuniteta je nedostatak vitamina, minerala i sve manje kretanja na svježem zraku. Upravo zbog toga nutricionisti savjetuju pojačanu konzumaciju agruma.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika