14.01.2011. / 12:07

Autor: Nacional.hr

Bademima protiv dijabetesa i srčanih bolesti

Istraživanje je pokazalo kako ovi ukusni plodovi poboljšavaju osjetljivost organizma na inzulin i kod predijabetičara smanjuje razinu LDL-a, odnosno lošeg kolesterola

Da bademi smanjuju rizik od dijabetesa i bolesti kardiovaskularnog sustava rezultati su istraživanja znanstvenika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Jerseyju.

Naime, istraživanje je pokazalo kako ovi ukusni plodovi poboljšavaju osjetljivost organizma na inzulin i kod predijabetičara smanjuje razinu LDL-a, odnosno lošeg kolesterola.

U istraživanju je sudjelovalo 65 predijabetičara i kod osoba koji su u prehranu uvrstili bademe, osjetljivost na inzulin se značajno povećala.

'Činjenica je da određene namirnice, u ovom slučaju bademi imaju značajnu ulogu u razvoju ove bolesti, odnosno smanjuju rizik od kroničnih oboljenja', objašnjava voditeljica studije dr. Michelle Wien.

Inače, od prije je poznato da bademi sadrže hranjive tvari koje poboljšavaju seksualni život. Sadrže visoke razine minerala magnezija, fosfora i cinka, a poznato je da cink stimulira libido kod muškaraca.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

registracija
4/1/11

manga48, 18.01.11. 09:14

Zaista je uređivački i prevoditeljski propust miješati pojmove šipka i nara. Bravo za one koji su to pronicljivo otkrili u lošem prijevodu i novinarskom uratku.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika