19.01.2011. / 16:55

Autor: Hina , Nacional.hr

Fani Horvat će na kraju ostati bez zemljišta vrijednog 1,2 milijuna eura?

Nakon toga DORH će odlučiti o daljnjim koracima, a nije isključiva ni tužba za poništenje kupoprodajnih ugovora, odnosno scenarij prema kojem će Fani Horvat ostati bez ovog zemljišta, na kojem je planirala podići ugostiteljski objekt

Fani Horvat i Željko KerumFani Horvat i Željko KerumNakon dvodnevne analize dokumentacije u županijskoj arhivi splitsko-dalmatinske županije, navodno nije pronađen službeni dokaz da je, prije nego što je teren vrijedan 1,2 milijuna eura na Prvoj vodi dospio u ruke Fani Horvat, nevjenčanoj supruzi gradonačelnika Željka Keruma, vlast u Splitu dobila pravo prvokupa.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je od županijskih tijela vlasti da se očituju je li zemljište u park šumi Marjan prodano po zakonu o zaštiti prirode koji predviđa da pravo prvokupa na takvo zemljište imaju županija, država i grad, a u ovom slučaju Splitsko-dalmatinska županija.

Pretraživanje dokumentacije navodno na kraju nije reuzultiralo pronalaskom dokaza da se predmetni zakon u ovom konkretnom primjeru ispoštovao, pa će se takav nalaz poslati Državnom odvjetništvu. Naime, u Splitsko-dalmatinskoj županiji službeni zahtjev Državnog odvjetništva dobili su još prekjučer u 14 sati, ali su, temeljem upita novinara, pregledali dokumentaciju iz 2007. i prvih pet mjeseci 2008. godine te potvrdili kako u tom razdoblju nije evidentiran zahtjev tadašnjih vlasnika kojim bi se Splitsko-dalmatinskoj županiji nudio prvokup spornog zemljišta. Nakon toga DORH će odlučiti o daljnjim koracima, a nije isključiva ni tužba za poništenje kupoprodajnih ugovora, odnosno scenarij prema kojem će Fani Horvat ostati bez ovog zemljišta, na kojem je planirala podići ugostiteljski objekt. Riječ je o slučaju koji je ovaj tjedan uzrokovao prosvjed nekoliko tisuća Splićana.

Kerumovi nezakonito zagospodarili Marjanom

Ostavke u Društvu arhitekata Splita - raskol u predsjedništvu

Predsjednik Društva arhitekata Splita (DAS) Jurica Jelavić danas se na konferenciji za novinare osvrnuo na ostavku petero arhitekata, članova predsjedništva DAS-a, glavne urednice i člana uredništva DAS-ova internetskog portala, ocjenjujući da je medijski eksponirana tema o planiranoj gradnji na rubu Park-šume Marjana iskorištena za izazivanje raskola u predsjedništvu tog društva i potpunu paralizu te strukovne institucije.

Jelavić je rekao da dvogodišnji mandat predsjedništva DAS-a ionako završava u veljači, što obvezuje na raspisivanje izborne skupštine i izbor novog predsjednika.

"Postavljam pitanje želi li možda petero kolega svojim istupom pilatovski oprati ruke i pripremiti svoje kandidaturu za novi mandat. Mislim kako nisu djelovali proaktivno za dobrobit javnosti i struke arhitekata, nego pokušavaju svaliti krivnju na druge svojom kvazimoralnom ostavkom", istaknuo je.

Arhitekti u ostavci sudjelovali su na sličnim investitorskim natječajima, rekao je Jelavić i naveo dvoranu Arenu, hotel "Ambasador", Dom mladih i Arheološki muzej, ili su, kako je ustvrdio, bili u žirijima pojedinih sličnih natječaja. Predsjednik Jelavić upitao je imaju li njegovi kolege u ostavci, nakon sudjelovanja u sličnim natječajima, pravo prozivati druge za nemoral.

"Bez obzira na štetu koju su članovi u ostavci napravili ugledu Društva arhitekata Splita, izražavam nadu da će splitski arhitekti već na idućoj izbornoj skupštini ostvariti zajedništvo i kontinuitet javnog djelovanja na dobrobit Splita", zaključio je Jelavić.

Ostavku su podnijeli arhitekti Danira Matošić-Matičević, Jelena Zanchi, Dinko Peračić, Marijana Bronzović, Mirjana Beganović te glavna urednica i član uredništva DAS-ova internetskog portala Miranda Veljačić i Dejan Stubnja. Izjavili su kako su istupi predsjednika Jelavića i pojedinih članova predsjedništva DAS-a srozali ugled i obezvrijedili to društvo te izgradili klijentelistički, a ne partnerski udnos s gradskom upravom. Kao primjer istaknuli su događaje u vezi s planiranom gradnjom na sjevernoj strani Marjana, gdje je investitor ugostiteljskog objekta tvrtka u vlasništvu Kerumove nevjenčane supruge Fani Horvat.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika