19.01.2011. / 17:17

Autor: Hina , Nacional.hr

BiH intelektualci podupiru Josipovića i Kosor: 'Poduzmite sve za teritorijalnu jednakopravnost Hrvata'

"Pozdravljamo aktivnije uključivanje Hrvatske u rješavanje gorućih pitanja u BiH, što do sada nije bio slučaj. Sama izjava u ime Republike Hrvatske dokaz je internacionalizacije hrvatskog pitanja u BiH", navodi se u izjavi upravnog vijeća HIZ-a objavljenoj u srijedu

Ivo Josipović i Jadranka Kosor: Photo: Goran Stanzl/PIXSELLIvo Josipović i Jadranka Kosor: Photo: Goran Stanzl/PIXSELLUpravno vijeće Hrvatskog intelektualnog zbora (HIZ) u Bosni i Hercegovini poduprlo je nedavnu zajedničku izjavu hrvatskog predsjednika i predsjednice vlade, očekujući da će se poduprijeti zahtjev Hrvata u BiH o političko-teritorijalnoj jednakopravnosti sa Srbima i Bošnjacima.

"Pozdravljamo aktivnije uključivanje Hrvatske u rješavanje gorućih pitanja u BiH, što do sada nije bio slučaj. Sama izjava u ime Republike Hrvatske dokaz je internacionalizacije hrvatskog pitanja u BiH", navodi se u izjavi upravnog vijeća HIZ-a objavljenoj u srijedu.

Dodaje se da se u izjavi, osim zahtjeva za institucionalnom jednakopravnošću, treba vidjeti i zahtjev za teritorijalno-političkom jednakopravnošću Hrvata u BiH, zajedno s Bošnjacima i Srbima.

Posebice pozdravljamo odlučno stajalište RH prema predstavnicima stranaka s većinskom izbornom legitimnošću u svakom konstitutivnom narodu da sastave izvršnu vlast koja će svojim sastavom odražavati političku volju konstitutivnih naroda i građana iskazanu na demokratskim izborima", dodaje HIZ.

Zbor poziva "izabrane predstavnike hrvatskog naroda u BiH i RH da u idućem razdoblju poduzme konkretnije korake koji će dovesti do ustavne i stvarne teritorijalne i institucionalne jednakopravnosti hrvatskog naroda s drugim dvama konstitutivnim narodima u BiH".

Objašnjava se kako je samo na taj način moguć opstanak države BiH, stabilno stanje u okružju i put BiH u EU i NATO.

Hrvatski intelektualni zbor Bosne i Hercegovine (HIZ BiH) predstavlja neovisnu skupinu hrvatskih intelektualaca u BiH, a sjedište mu je u Mostaru.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor donijeli su zajedničku izjavu o potpori Republike Hrvatske euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, u kojoj se navodi da RH podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH i njezin ulazak u punopravno članstvo EU-a i NATO-a, jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda i građana, te izražava uvjerenost da bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja u potpunosti funkcionira i ispunjava uvjete za članstvo u EU i NATO, priopćila je 12. siječnja hrvatska vlada.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 19.01.11. 23:04

E moji genijalci od silne lukavosti i pohlepe
izgubiste PUNO....e a sad kukajte i za OSNOVNIM PRAVIMA !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika