19.01.2011. / 17:24

Autor: Hina

Europski parlament potvrdio SSP sa Srbijom

U rezoluciji, koja je sastavljena na temelju izvješća parlamentarnog izvjestitelja za Srbiju Jelka Kacina, kaže se da ratifikacijom SSP-a Europski parlament upućuje snažnu potporu europskom putu Srbije

Boris TadićBoris TadićEuropski parlament u srijedu je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom i izglasao rezoluciju o napretku te zemlje.

Za ratifikaciju i rezoluciju o napretku glasovalo je 612 zastupnika, a 38 ih je glasovalo protiv.

U rezoluciji, koja je sastavljena na temelju izvješća parlamentarnog izvjestitelja za Srbiju Jelka Kacina, kaže se da ratifikacijom SSP-a Europski parlament upućuje snažnu potporu europskom putu Srbije.

Srbija je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisala 2008. godine, ali se na početak ratifikacije dugo čekalo zbog ocjene o nedovoljnoj suradnji Beograda s Haškim sudom. Postupak ratifikacije započet je u lipnju prošle godine i dosad je SSP ratificiralo 11 država članica EU-a.

U izglasanoj rezoluciji poziva se Srbiju da započne dijalog s Kosovom bez zahtjeva za novim pregovorima o statusu ili podjeli Kosova, da raspusti paralelne strukture vlasti koje ometaju puno uključivanje srpske zajednice u kosovske institucije, te da prestane izdavati registarske pločice s oznakama kosovskih gradova jer je to otvoreno kršenje suverenosti Kosova.

Zastupnici su kao ključni uvjet za napredak Srbije prema Europskoj uniji naveli "punu suradnju s Haškim sudom", naglasivši da se "jedino uhićenje i izručenje dvojice preostalih bjegunaca (Ratka Mladića i Gorana Hadžića) može smatrati uvjerljivim dokazom pune suradnje".

Europski parlament pozdravlja dobru suradnju Srbije sa susjednim zemljama te "napredak u borbi protiv korupcije, koja je još uvijek raširena".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika