19.01.2011. / 18:52

Autor: Hina

Slovenska oporba Pahoru: 'Bili smo zavedeni arbiražnim sporazumom, pronađi način za njegovo poništenje'

SDS tvrdi da "niz incidenata s hrvatske strane" potvrđuje kako arbitražni sporazum poštuje samo slovenska strana, te da je tome dokaz i novi hrvatski pravilnik o granicama u hrvatskom ribolovnom moru prema kojemu je razgraničenje u Savudrijskoj vali prikazano crtom sredine

Jadranka Kosor i Borut PahorJadranka Kosor i Borut PahorVodeća oporbena stranka u Sloveniji, Slovenska demokratska stranka (SDS) u srijedu je u priopćenju za javnost zatražila da predsjednik vlade Borut Pahor "nađe rješenje" za poništenje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom ili da od Hrvatske zatraži priznanje prava Sloveniji na pristup otvorenom moru.

SDS tvrdi da "niz incidenata s hrvatske strane" potvrđuje kako arbitražni sporazum poštuje samo slovenska strana, te da je tome dokaz i novi hrvatski pravilnik o granicama u hrvatskom ribolovnom moru prema kojemu je razgraničenje u Savudrijskoj vali prikazano crtom sredine.

Stranka u priopćenju svoga odbora za vanjsku politiku navodi da bi slovenska vlada zbog toga trebala tražiti poništenje arbitražnog sporazuma, jer smatra da ga hrvatska strana "nije prihvatila u dobroj vjeri" nego ga krši i prejudicira granično rješenje.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je na zahtjev oporbenih stranaka da odmah reagira na spomenuti pravilnik prosvjedom u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju navelo da je spomenuti pravilnik "jednostrani čin", ali da neće utjecati na arbitražni postupak.

Nezadovoljan takvim odgovorom, stručnjak za pomorsko pravo i nekadašnji ministar prometa Marko Pavliha otkazao je u srijedu suradnju u savjetodavnom povjerenstvu ministarstva vanjskih poslova za arbitražu.

Slovenska demokratska stranka tvrdi da je slovenska strana glede arbitražnog sporazuma "bila zavedena", te da Hrvatska jednostranim potezima kakav je i spomenuti pravilnik pokazuje kako arbitražni sporazum nije prihvatila i potpisala "u dobroj vjeri" nego s isključivom namjerom da deblokira pristupni proces Europskoj uniji koji je zbog graničnog prijepora usporavala Slovenija.

Stranka stoga tvrdi da bi Pahor trebao tražiti rješenje u poništenju arbitražnog sporazuma ili u jednostranoj hrvatskoj izjavi da priznaje Sloveniji pravo na otvoreno more.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika