22.01.2011. / 14:46

Autor: Hina

Berlin i Pariz: Europa mora braniti svoje interese

Westerwelle i Alliot-Marie stoga žele da EU "bolje odredi svoje interese u odnosima s velikim strateškim partnerima na bazi načela reciprociteta". To traženje se posebice odnosi na velike zemlje u usponu, poput Kine

Nicolas Sarkozy i Angela MerkelNicolas Sarkozy i Angela MerkelFrancuski i njemački ministri vanjskih poslova Michele Alliot-Marie i Guido Westerwelle u subotu su zajedničkim priopćenjem zatražili su da Europa potvrdi svoje vrijednosti i bolje odredi svoje interese u odnosima sa svojim velikim partnerima i to na bazi reciprociteta.

U zajedničkom priopćenju prigodom obljetnice potpisivanja Elizejskog ugovora, kojeg su u Parizu 22. siječnja 1963. godine potpisali tadašnji francuski predsjednik Charles de Gaulle i njemački kancelar Konrad Adenauer, "Pariz i Berlin su odlučni pružiti podršku Lisabonskom sporazumu, dok istodobno Europska unija nesumnjivo postaje politički i gospodarski čimbenik prvog reda".

Westerwelle i Alliot-Marie stoga žele da EU "bolje odredi svoje interese u odnosima s velikim strateškim partnerima na bazi načela reciprociteta". To traženje se posebice odnosi na velike zemlje u usponu, poput Kine.

Potvrđivši potpuni doprinos "europskom odgovoru na gospodarsku i financijsku krizu i obranu eura", dvoje šefova diplomacije glavnih zemalja eurozone pozdravljaju činjenicu da je "gospodarsko upravljanje u EU-u jako napredovalo 2010".

Elizejski ugovor sporazum je o prijateljstvu i suradnji Francuske i Njemačke, temelj pomirenja dviju zemalja nakon Drugog svjetskog rata.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika