25.01.2011. / 08:18

Autor: Hina

Komšić: Josipović je u odnosu na BiH na krivom putu

Komšić je ocijenio kako je Hrvatska u problemima u odnosu prema Hrvatima u BiH jer više nema novaca da bi za njih skrbila kao proteklih godina, a s druge strane će biti suočena sa zahtjevom Europske unije da se na drugačiji način nego do sada postavi prema Hrvatima u BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo

Željko KomšićŽeljko KomšićČlan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kritizirao je u ponedjeljak stajališta o uspostavi vlasti u BiH što ih je u posljednje vrijeme iznio hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ocijenivši kako to neće donijeti dobro nikome pa ni Hrvatima u BiH.

"Ja mislim da je to pogrešan put", izjavio je Komšić gostujući u političkom magazinu "60 minuta" kojega emitira TV Federacije BiH (FTV).

U toj emisiji koja već mjesecima otvoreno agitira u korist Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i podupire njezinog lidera Zlatka Lagumdžiju, Komšić je kazao kako je nastupila "očita promjena smjera" kod predsjednika Josipovića imajući u vidu izjave koje je ranije davao izbjegavajući dati otvorenu potporu bilo kojoj političkoj stranci u BiH.

"Nije riječ o neznanju niti o iznenadnoj ljubavi predsjednika Josipovića prema HDZ-ima, posebice ne prema jednom, nego o vrlo pragmatičnom interesu službenog Zagreba kada je riječ o svemu onome što se dešava u BiH", izjavio je Komšić.

Pojasnio je kako pri tom misli prije svega na činjenicu da se u Hrvatskoj približavaju izbori te kako stoga "postoji želja da se eliminira dominacija HDZ-a Hrvatske nad Hrvatima u BiH". "Po meni, tu se može tražiti jedan od razloga ovakvih nastupa (predsjednika Josipovića)", drži Komšić.

Druga važna stvar, kaže hrvatski član Predsjedništva BiH, jeste želja predsjednika Josipovića "da mu se problem Hrvata iz BiH ne prebacuje u Hrvatsku".

Dodao je kako je priča o teritorijalnoj reorganizaciji BiH kroz uspostavu novih entiteta potpuno nerealna, jer za to niti jedan narod ne može dobiti suglasnost druga dva pa pothranjivanje takvih planova samo stvara još veću zabunu među Hrvatima za što Komšić neizravno opet optužuje hrvatskog predsjednika.

Komšić je ocijenio kako je Hrvatska u problemima u odnosu prema Hrvatima u BiH jer više nema novaca da bi za njih skrbila kao proteklih godina, a s druge strane će biti suočena sa zahtjevom Europske unije da se na drugačiji način nego do sada postavi prema Hrvatima u BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo.

"Hrvatska ima zadatak to riješiti, no ne vjerujem da će ići na radikalnu metodu oduzimanja državljanstava", drži Komšić, ustvrdivši kako je to "možda licemjerno prema Hrvatima u BiH, ali to jest realna politika Zagreba".

Zaključio je kako je u konačnici za očekivati to da Hrvatska prema Hrvatima u BiH "na kraju povuče neku vrstu crte te da se ubuduće ponaša prema njima kao prema Hrvatima koji žive u Srbiji ili Crnoj Gori".

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor 12. siječnja objavili su "Zajedničku izjavu o potpori RH euroatlantskom putu BiH" kojom su još jednom jasno podržali cjelovitost BiH, ali i pozvali na formiranje vlasti "koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na izborima".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
4/12/09

Timeless, 25.01.11. 09:11

I? Što i gospon htio. Državljanstvo se daje prema državi u kojoj živiš ili si se rodio.Ne prema nacionalnosti ili želji..
Josipović je ne samo u pravu , nego i pristojan ..da se mene pita stvar bi bila daleko radikalnija .


registracija
25/12/09

trta333, 25.01.11. 09:27

Ovaj osunećeni Hrvat je najveće zlo koje se Hrvatim dogodilo uposlednjih 5o godina.Ovaj"Hrvat" napada sve što je hrvatsko,pa čak i stavove predsednika Josipovića.Valjda je Josipović mnogo pismeniji i obavešteniji od ovoh lokalca i verujem da svaku izjavu dobrano izvaga,pre nego je da u novine.A šta je trebao Josipović, da se suprostavi HDZ u Hercegovini.Pa zna Josipović da je taj HDZ tvorac ovoga velikog HDZ i time bi zaratio ne samo sa HDZ-om iz Hercegovine,nego i sa HDZ,koja je trenutno najjača partija u Hrvatskoj.To sebi ne može dozvoliti jedan Josipović,ali zato to sebi može dozvoliti jedan osunećeni Hrvat iz BiH.


registracija
10/10/09

denhaag, 25.01.11. 09:31

Komsicu odgovara status quo jer kada bi se stvari promjenile od Hrvata ne bi dobio vise od 0,1% glasova. Cinjenica je da sistem ne funkcionira ni nakon 16 godina. Onome tko sjedi u udobnoj stolici ovakvo stanje odgovara. Bez obzira na rad gospodina Komsica, on zauzima tudje mjesto u predsjednistvu BiH.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika