26.01.2011. / 21:18

Autor: Hina

Egipat: nastavak prosvjeda, masovna uhićenja

Egipatska policija se u srijedu sukobila s tisućama gnjevnih prosvjednika koji su se diljem zemlje oglušili o vladinu zabranu prosvjeda protiv Mubarakove 30-godišnje vladavine, rastjerujući ih suzavcem i uhićujući prosvjednike. Po neimenovanom izvoru iz egipatskog ministarstva unutarnjih poslova, tijekom dva dana i jedne noći prosvjeda uhićerno je oko 500 prosvjednika, javljaju agencije.

Sukob policije i demonstranata u Kairu (Foto: Reuters)Sukob policije i demonstranata u Kairu (Foto: Reuters)Egipatska policija se u srijedu sukobila s tisućama gnjevnih prosvjednika koji su se diljem zemlje oglušili o vladinu zabranu prosvjeda protiv Mubarakove 30-godišnje vladavine, rastjerujući ih suzavcem i uhićujući prosvjednike. Po neimenovanom izvoru iz egipatskog ministarstva unutarnjih poslova, tijekom dva dana i jedne noći prosvjeda uhićerno je oko 500 prosvjednika, javljaju agencije.

Prosvjednici su palili gume i bacali kamenje na policiju, dok se u raznim četvrtima Kaira formiralo nekoliko većih skupina gnjevnih demonstranata. Aktivisti su u srijedu ponovo pozvali tisuće ljudi diljem zemlje na prosvjede, nakon što su u neredima tijekom masovnih prosvjeda povodom "Dana gnjeva" u utorak diljem cijelog Egipt te poginula tri prosvjednika i jedan policajac.

Prosvjednici se bune zbog siromaštva, nezaposlenosti, korupcije i represije, te po uzoru na Tunis zahtijevaju da se Mubarak povuče s vlasti. Pripadnici različitih nevladinih organizacija i građanskih inicijativa u srijedu navečer pozvali su Egipćane da i u četvrtak nastave prosvjede, javio je AFP.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je egipatske vlasti da dopuste mirne prosvjede i ne blokiraju stranice društvenih mreža, napomenuvši kako im se sad pruža velika prilika za provedbu političkih, gospodarskih i društvenih reformi.

"Pozivamo egipatske vlasti da ne sprečavaju mirne prosvjede ili blokiraju komunikaciju, uključujući i onu na društvenim mrežama", rekla je Clinton.

"Snažno vjerujemo da egipatska vlada u ovom trenutku ima važnu priliku provesti političke, giospodarske i društvene reformekako bi odgovorila na zakonite težnje i interese egipatskog naroda", rekla je Clinton.

Na pitanje o tome da li SAD i dalje podupiru Mubaraka, glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs odgovorio je da Egipat ostaje "blizak i važan saveznik".

"Pomno pratimo stanje u Egiptu", rekao je Gibbs novinarima koji prate američkog predsjednika Baracka Obamu na putu.

"Podupiremo opća prava na slobodu okupljanja i izražavanja, ali i jasno naglašavamo svim stranama da izražavanje ne smije uključivati nasilje", dodao je.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u srijedu je pozvalo na oprez hrvatske državljane koji namjeravaju putovati u Egipat.

Egipatske vlasti u srijedu su blokirale pristup društvenoj mreži Facebook, tvrde korisnici, dan nakon što je to učinjeno i s Twitterom, što egipatska vlada demantira, dok je glasnogovornik Facebooka u Londonu rekao za Reuters kako nisu primijetili veće promjene u prometu u Egiptu.

"U suradnji s korisnicima u Egiptu uspjela sam potvrditi da je facebook blokiran", prenosi Reuters tvrdnju Jillian York, projektne koordinatorice Berkmanovog centra za internet i društvo pri sveučilištu Harvard.

Egipatska vlada zanijekala je da su Twitter i Facebook blokirani, ustvrdivši da poštuje slobodu izražavanja i želi je štititi.

"Vlada ne bi pribjegla takvim metodama", rekao je glasnogovornik vlade Magdi Radi u komentaru na pritužbe brojnih Egipćana da su te dvije društvene mreže blokirane i da je poremećena komunikacija mobilnim telefonima.

"Vlada odlučno jamči slobodu izražavanja zakonitim sredstvima", izjavio je egipatski premijer Ahmed Nazif, ustvrdivši i da je policija prilikom prosvjeda u utorak djelovala suzdržano.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika