28.01.2011. / 12:00

Autor: Hina

Kim Jong-Il protiv nasljednog prijenosa vlasti, ali za nasljednika je ipak izabrao sina

U listopadu je Sjeverna Koreja proslavila 65. obljetnicu Radničke stranke i tom je prilikom predstavila sjevernokorejskom narodu i televizijama cijelog svijeta budućeg nasljednika režima Kim Jong-Una (27)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Il Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Il Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Il usprotivio se nasljednom prijenosu vlasti ali je imenovao mlađeg sina nasljednikom kako bi osigurao stabilnost režima, izjavio je njegov stariji sin japanskim novinama.

U rijetkom intervjuu objavljenom u petak u Tokyo Shimbumu, Kim Jong-Nam, koji živi u inozemstvu, zaželio je da njegov polubrat Jong-Un poboljša život Sjevernokorejaca.

"Čak ni kineski predsjednik Mao Zedong nije imao nasljednika", podsjetio je 39-godišnji poslovni čovjek u intervjuu početkom mjeseca na jugu Kine.

"To ne odgovara socijalizmu i moj je otac protiv", kazao je on.

"Razumijem da je to odlučeno radi stabiliziranja zemlje", dodao je on. "Nestabilnost Sj. Koreje dovela bi do nestabilnosti u regiji".

U listopadu je Sjeverna Koreja proslavila 65. obljetnicu Radničke stranke i tom je prilikom predstavila sjevernokorejskom narodu i televizijama cijelog svijeta budućeg nasljednika režima Kim Jong-Una (27).

Jong-Un je studirao u Švicarskoj kao i stariji brat, kojega je rodila druga majka, a imenovan je generalom s četiri zvjezdice i promoviran na ključna mjesta unutar stranke krajem rujna.

Kim Jong-Il koji je prije dvije godine doživio moždani udar, nasljedio je svojeg oca Kim-Il-Sunga, preminula 1994. godine.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika