28.01.2011. / 19:00

Autor: Robert Bajruši

Saborski cirkus

Otvorena sezona gađanja blatom - Gospodo, samo nemojte vrijeđati mačke!

Može se pretpostaviti da je ovo samo uvod u višemjesečnu kampanju optužbi i protuoptužbi, izvlačenja najgorih prljavština i manipuliranja javnim mnijenjem, ne bi li se pobijedilo na idućim parlamentarnim izborima

Aktualni sat u srijedu 26. siječnja označio je neslužbeni početak najprljavije predizborne kampanje u modernoj povijesti Republike Hrvatske. Sve što je izgovoreno u tih sat vremena, ali i popratni događaji idućih dana, bacaju najgoru ljagu na hrvatske političare, ali i politiku kao profesiju. Može se pretpostaviti da je ovo samo uvod u višemjesečnu kampanju optužbi i protuoptužbi, izvlačenja najgorih prljavština i manipuliranja javnim mnijenjem, ne bi li se pobijedilo na idućim parlamentarnim izborima. Inicijativa je, očito, u rukama HDZ-a, čiji su vodeći političari posljednjih dana iznijeli nekoliko, čak i za hrvatske prilike, teških optužbi protiv opozicijskih protivnika, ali i medija.

U civiliziranim demokratskim državama osobe koje izgovore takve optužbe ili bi ih morali dokazati, ili bi javno osramoćeni morali zauvijek napustiti politiku. Na žalost, sumnjamo da će u Hrvatskoj snositi takve reperkusije. Počeo je Andrija Hebrang (HDZ) koji je Tomislava Karamarka upitao o "klasičnom primjeru kriminala" što ga je počinio "arhitekt koji brzo vozi, a sporo investira". Optužba se, dakako, odnosi na Radimira Čačića koji je 2001. kupio naselje Zelena punta na Ugljanu, "kad je bio ministar i raspolagao povlaštenim informacijama, što je nečasno", rekao je Hebrang i dodao da Čačić još nije investirao ništa, ali je upropastio radna mjesta za 220 ljudi. Hebrang pritom nije dao ni jedan materijalni dokaz protiv Čačića, a da sve bude skandaloznije, ministar policije Karamarko dao je dvoznačan odgovor, koji izaziva sumnju u prethodni dogovor s HDZ-ovom saborskom većinom. HDZ-ovi zastupnici Frano Matušić i Ante Kulušić zatim su najveće oporbene rivale prozvali za nervozu jer su, navodno, u SDP-u doznali da je DORH dobio 30-ak tisuća stranica o aferi Daimler.

"Uvjereni smo da će među tih 30-ak tisuća stranica biti barem jedna koja će jasno reći koji su dužnosnici primali novac od 2002. do 2008. sklapajući ugovor o nabavi 210 vatrogasnih vozila neposrednom pogodbom, bez natječaja", poručio je Matušić. Matušić također nije iznio ni jedan argument kojim bi dokazao tvrdnju o SDP-ovoj nervozi zbog afere Daimler, ali je ponovio da se radi o pljački iza koje stoji opozicija. To može značiti ili da Frano Matušić zna nešto što zasada ne zna Državno odvjetnitvo, ili svjesno i namjerno manipulira i izgovara neistine. Kako god bilo, riječ je o prljavoj verbalnoj kampanji, za koju smo se nadali da je ostala u 90-ima i da se neće ponoviti.

Očito smo grdno naivni. Naposljetku, Vladimir Šeks novinare je optužio da su nitkovi i najcrnje propalice. Povod su – potpuno legtimni – tekstovi koji preispituju Šeksovu političku prošlost, kao i optužbe da je suodgovoran za likvidacije Srba u Osijeku 1991. Paradoksalno je da je većina novinara zaključila da je Šeksa teško teretiti za ratne zločine, a on ih je ipak besprizorno izvrijeđao, kao da se pretvorio u hrvatsku verziju bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka. Cinici bi rekli da je ovo tek uvod, jer službena kampanja počinje tek na jesen. Ali i ovih je tjedan dana dovoljno da se razumnom dijelu javnosti politika zgadi. Svoj obol dala je i opozicija. Nenad Stazić, reagirajući na HDZ-ove napade, izjavio je da "Šeks postaje nervozan kao skotna mačka". Stazićeva reakcija objektivno je neprimjerena i iziskuje ispriku. Mačke su uredne i drage životinje.

Vezane vijesti

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako Hrvatsku u budućnosti vidi kao demokratsku,… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 29.01.11. 03:52

Joj Roberte da mi je znati zasto tebi daju placu,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika