30.01.2011. / 09:15

Autor: Deutsche Welle

Strogi odgoj djece - tajna uspjeha?

U međunarodnoj usporedbi učenika širom svijeta najbolji su bili Kinezi. Učenici iz Šangaja su osvojili prvo mjesto, a Hongkong je bio četvrti. Koja je tajna kineskog uspjeha? Strogi odgoj djece, tvrdi Amy Chua

Izreke poput 'Samo strog učitelj odgaja elitne učenike' ili 'Samo se šibom i batinom djeca uče disciplini u Kini su i danas još mjerodavne kada se radi o metodama odgoja. Po mišljenju Amy Chua, to zadržavanje tradicionalnih vrijednosti i odgoja je vrlo pozitivno: upravo tu je tajna uspjeha kako kineskih učenika u usporedbi s njihovim vršnjacima na Zapadu, tako i općenito Kine u današnjem svijetu. Zapad u konkurenciji s Kinom gubi već u vrtiću, smatra autorica knjige "Borbeni poklič majke-tigrice" (Battle Hymn of a Tiger Mother".

Amy Chua pripada drugoj generaciji kineskih doseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama. Rođena je u Ilinoisu, a nakon studija prava počinje uspješnu karijeru. Trenutno je profesorica na prestižnom sveučilištu Yale. Pažnju javnosti privukla je više nego provokativnom tezom da djeca samo s kineskim metodama odgoja imaju šansu za uspjeh! Stajalište da prema dječijim ispadima ne treba biti tolerantan i da treba "trenirati strogoću", izazvalo je žestoke diskusije na Zapadu.

Socijalni darvinizam

Amy Chua u svojoj knjizi opisuje svoje stroge odgojne metode. Ona svojim dvjema kćerkama zabranjuje skoro sve što je za većinu druge djece i roditelja na Zapadu potpuno normalno: igra igrica na kompjuteru, prespavati kod prijatelja, igrati u školskoj kazališnoj predstavi. Jednom je Chua zaprijetila svojoj kćerki da će joj spaliti plišanog medvjedića ukoliko ne bude savršeno odsvirala partituru na klaviru. Poslije toga više nije bilo grešaka u sviranju.

Li Junhe, 64-godišnji umirovljeni nastavnik engleskog jezika i zvijezda kineske državne obrazovne televizije, smatra da stroge obrazovne metode odgovaraju realnosti kineskog društva: "Kina ima tako mnogo stanovnika, konkurencija je vrlo velika. Odabir najboljih se obično obavlja testovima. Zbog toga učenici moraju jako puno učiti, tu se u pravilu ne radi o kreativnosti već o mukotrpnom radu."

Dobro učenje napamet, ali nemaštovito

Upravo tu je, međutim, i osnovni problem ove takozvane "kineske metode". U usporednoj PISA studiji o znanju učenika širom svijeta kineska djeca su postigla odlične rezultate, prije svega na polju matematike, prirodnih znanosti te čitanja i razumijevanja tekstova. Ali cijena je vrlo visoka: ta djeca ne samo da su često uskraćena za svoje djetinjstvo, već i za maštovitost, originalnost. Njima je vrlo teško pronalaziti nova, kreativna rješenja postavljenih problema, a istovremeno vrlo nerado samostalno donose odluke.

Po mišljenju Ingrid Gogolin, profesorice pedagogije na sveučilištu u Hamburgu, razlog za to treba tražiti ne samo u razlikama školskih sustava, već i u oblicima odgoja. Iako se ne može govoriti o jedinstvenom načinu na koji djecu odgajaju roditelji na Zapadu, postoji osnovna suglasnost, smatra Gogolin: "Na Zapadu prevladava uvjerenje da se djeca trebaju razvijati samostalno i da se s vremenom trebaju odvojiti od svojih roditelja i odgajatelja."

Sloboda kao prepreka na putu k uspjehu

Po mišljenju Amy Chue upravo je to razlog da odgojne metode u Sjedinjenim Državama nisu uspjele. Roditelji dopuštaju svojoj djeci previše slobode, kritizira Chua. Nasuprot tome kineski odgoj djeci već od ranog djetinjstva stavlja pred oči jasne ciljeve. Stroge odgojne metode otklanjaju nesigurnost a djeca postaju samouvjerena, tvrdi Chua. Po njenom mišljenju, činjenica da su prošle godine po prvi put u međunarodnoj PISA studiji sudjelovala i djeca iz Šangaja i osvojila prvo mjesto, potvrđuje njezinu teoriju.

Ali Amy Chua ipak ne želi nametati svoj recept drugima. U jednom intervjuu ona je rekla da su je čitatelji krivo shvatili, jer ona nikog nije htjela podučavati. Njena knjiga nije priručnik za dobar odgoj, kaže Chua - ona je samo htjela svoje iskustvo majke podijeliti slobodno s drugim majkama i potaknuti ih da razmisle o zapadnjačkim metodama odgoja.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

Majke bucmaste djece često pogrešno misle da njihova djeca imaju normalnu tjelesnu težinu, a majke male djece normalne tjelesne težine misle da bi se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika