31.01.2011. / 11:40

Autor: Nacional.hr

Raste informatička pismenost: Internet koristi 58% građana starijih od 15 godina

Dok svijet danas broji oko 2 miljarde Internet korisnika u Hrvatskoj je to na razini od oko 2 milijuna osoba starijih od 15 godina

Mladi u Hrvatskoj predvode u korištenju računala i internetaMladi u Hrvatskoj predvode u korištenju računala i internetaIstraživanje koje je proveo GfK pokazao je kako je u posljednjih 10 godina značajno porasla informatička pismenost u Hrvatskoj. Tako danas više od 67 posto kućanstava u Hrvatskoj ima računalo. Otprilike polovica građana posjeduje stolno, a nešto više od četvrtine prijenosno računalo.

Prema ovom istraživanju gotovo svi koji posjeduju računalo posjeduju i priključak na Internet. Najčešće je to ADSL priključak, dok oko 12 posto ispitanika još uvijek koristi dial-up vezu.

Zanimljivo je da se ovakvo istraživanje provodi svake godine i u odnosu na 1999. kada je tek pet posto populacije iznad 15 godina koristilo internet, danas je ta brojka od čak 58 posto što pokazuje da Hrvati postaju sve više informatički pismeni. Tome u prilog ide uvođenje informatike u redoviti školski program, ali i činjenica da su računala i priključci na internet postali dostupni većini.

Očekivano, najviše je korisnika interneta u dobi od 15-24 godine, njih nešto više od 90 posto, dok je najmanje među populacijom iznad 65 godina. Mladi većinom koriste mobilne telefone i prijenosna računala za pristup internetu, dok starija populacija većinom bira stolno računalo.

U skladu sa svjetskim trendovima, mlađa populacija u urbanim sredinama koristi Internet svakodnevno, dok oni stariji koriste nekoliko puta mjesečno.

Ispitanici većinom provode oko pet sati tjedno na internetu i ne smatraju se ovisnicima. No, oko 15 posto ispitanika priznalo je da na internetu provodi više od 20 sati tjedno te se smatraju ovisnicima.

Istraživanje pokazuje kako Hrvati još uvijek kaskaju za zapadnim zemljama u kojima gotovo svako kućanstvo posjeduje računalo i pristup na internet, ali su još daleko od primjerice Japana u kojima je ovisnost o internetu postala prava pošast u društvu.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika