31.01.2011. / 14:19

Autor: Nacional.hr

Igricama protiv boli: Bijeg u virtualni svijet za teško opečene bolesnike

Skeniranje mozga pacijenata prije i tijekom igranja igrice pokazalo je da je tijekom igranja igrice većina paženje usmjerena na nju, pa je manji postotak pažnje usmjeren na bol

Virtualna stvarnost pomaže smanjiti svijest o boli kod pacijenata (www.firsthand.com)Virtualna stvarnost pomaže smanjiti svijest o boli kod pacijenata (www.firsthand.com)Pacijentima sa opeklinama u SAD-u se tijekom tretmana pomaže sa kompjutorskim igricama. Ovim pacijentma virtualna stvarnost putem kompjutorske igrice pomaže da zaborave na bol. Metodu liječenja putem igrica su razvili profesori Hunter Hoffman i David Patterson sa Centra za opekline Harborview u Seattleu, Sveučilišta Washington, prenosi BBC.

Igrica SnowWorld u 3D tehnologiji, koristi se za pomagnje pacijentima. Smisao igrice je da pacijenti na nju usredotoče pažnju pa tako zaborave na bol. Znanstvenici su otkrili da mnogi elementi utječu na bol, uključujući emocije, okolinu i zabavu. Profesor Hoffman smatra da tretmani koji uključuju angažiranje psihe, mogu umanjiti fizičku bol.

Pacijenti tijekom tretmana nose kacigu sa slušalicama pomoću koje se projektira virtualna stvarnost. Igrica SnowWorld je prilično jednostavna, igrač baca grude snijega na razne objekte koji se pojavljuju u igri, poput pingvina, iglua, snjegovića i sl. Igrica je jednostavna jer se pacijenti ne mogu koncentrirati na neku zahtjevniju igricu i smještena je u virtualni svijet prepun snijega kako se pacijente ne bi podsjećalo na vatru kojom se opečeni.

Profesor Hoffman tvrdi da su i neke prijašnje studije pokazale da gledanje filmova ili slušanje glazbe odvlači pozornost od boli koju pacijent osjeća, no ova igrica radi to mnogo uspiješnije. Skeniranje mozga pacijenata prije i tijekom igranja igrice pokazalo je da je tijekom igranja igrice većina paženje usmjerena na nju, pa je manji postotak pažnje usmjeren na bol. Centri za opekline diljem svijeta pokazuju interes za ovu metodu pomaganja pacijentima, uključujući bolnice u New Yorku, na Havajima, Kopenhagenu i Nizozemskoj.

Vezane vijesti

Parlament dopustio Chavezu da ode na Kubu na kemoterapiju

Parlament dopustio Chavezu da ode na Kubu na kemoterapiju

Venezuelanski parlament jednoglasno je u subotu odobrio predsjedniku Hugu Chavezu odlazak na Kubu na kemoterapiju, mjesec dana nakon operacije tumora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika